Ξεκίνησε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2023

Τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Παρουσιάζοντας τις παραμέτρους του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποστήριξε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό που χαρακτηρίζεται από ευθύνη κι όχι από προεκλογική χροιά.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, πάνω στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός, το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο, 3% το 2023 για να αυξηθεί το 2024 3,3% και το 2025 στο 3,2%.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού το 2023 προβλέπεται να μειωθεί στο 3% ενώ το 2024 και 2025 στο 2%. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 6,4% του εργατικού δυναμικού το 2023 και στη συνέχεια το 2024 και το 2025 θα διαμορφωθεί στο 5,7 και 5% αντιστοίχως. Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πληθωρισμό. Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει, κάτι το οποίο απέδωσε σε δύο παράγοντες.

Στο ότι η πορεία της αύξησης του κόστους της ενέργειας θα φτάσει στο τέλος της σε κάποιο σημείο και στη σκληρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα μείνουν σε ψηλά επίπεδα κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει όπως είπε και σε σχέση με τα επιτόκια. Ο Υπουργός οικονομικών απέρριψε παράλληλα το ότι τα αυξημένα έσοδα του κράτους προέρχονται από τον πληθωρισμό. Προήλθαν όπως είπε, κατά 6,8% από άμεσους φόρους και 4,8% από έμμεσους.

Ο ΔΗΣΥ δια του Χάρη Γεωργιάδη εξέφρασε ικανοποίηση από την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι εάν εισακούγονταν όλα τα αιτήματα από ομάδες πολιτών τότε δεν θα αρκούσαν όχι ένας αλλά ακόμα δύο προϋπολογισμοί.

Το Χαρακτήρα του προϋπολογισμού έψεξε σε αυστηρό ύφος το ΑΚΕΛ ενώ αιχμές άφησαν ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά ο Άριστος Δαμιανού επέκρινε την κυβέρνηση ότι αφήνει πίσω της πλεονάσματα θεσμικής διαπλοκής τα οποία είπε δεν επιστρέφονται πίσω στην κοινωνία. Πρόκειται, είπε, για ακόμη ένα διαχειριστικό προϋπολογισμό που δεν απαντά στον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ακρίβεια και που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Η αναπτυξιακή πορεία πρέπει να πάρει μπρος με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς δήλωσε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης, δεν αντανακλάται σε αύξηση κοινωνικών δαπανών αφού οι αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές είναι πολύ μειωμένες συγκριτικά με υπερδιπλάσιες αυξήσεις σε άλλες πτυχές του προϋπολογισμού, ανέφερε ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.