Ξεκίνησε την λειτουργία του το διεθνές «Κοινό Κέντρο Συντονισμού Σιτηρών» στην Κων/πολη

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Σιτηρών, το οποίο θα περιλαμβάνει αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), ξεκίνησε την λειτουργία του.

Το νέο κέντρο θα συντονίσει το δύσκολο έργο της εξαγωγής του ουκρανικού σιταριού. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τα καράβια που θα μεταφέρουν το ουκρανικό σιτάρι θα υπάγονται σε έλεγχο στα τουρκικά χωρικά ύδατα από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με το «CNN Türk», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εγκαινίασε το κέντρο που λειτούργησε με βάση την συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τις προηγούμενες ημέρες Τουρκία, Ουκρανία και Ρωσία.

Η έδρα του κέντρου βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο κέντρο εργάζονται 20 άτομα από όλες τις πλευρές. Τουρκία, Ουκρανία και Ρωσία εκπροσωπούνται στο κέντρο από ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν πέντε αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες. Στο κέντρο εργάζονται και πέντε εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Ένας Τούρκος ναύαρχος συντονίζει το νέο κέντρο. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντώνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης και θα εργάζονται σε ξεχωριστά δωμάτια.

Για το νέο κέντρο, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν στρατιωτικοί παράγοντες στην περιοχή (στην Ουκρανία) που συνδέονται με το κέντρο αυτό. Το κέντρο θα καταγράφει και θα παρακολουθεί τα εμπορικά σκάφη. Τεχνικά θα παρακολουθεί την κίνηση των εμπορικών σκαφών».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.