Ξεκίνησε το μεγάλο έργο θωράκισης της Λεμεσού από τις πλημμύρες

Βασικός στόχος να προστατευτεί η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και το ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θεωρείται ότι οι πλημμύρες αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τη Λεμεσό για έναν και πλέον αιώνα κι αυτό έχει καταγραφεί σε διάφορα ιστορικά και άλλα κείμενα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την πόλη. Και το πρόβλημα έγινε ακόμα σοβαρότερο τις τελευταίες δεκαετίες, αφού από μια μικρή πόλη η Λεμεσός παρουσίασε μια ραγδαία οικιστική, εμπορική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, παράγοντες που συνέβαλαν στη μη αποτελεσματική διαχείριση της ροής των ομβρύων.

Έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αρκετά αποχετευτικά έργα, κάποια άλλα σχεδιάστηκαν και ήταν έτοιμα να υλοποιηθούν, αλλά οικονομικές και άλλες συγκυρίες δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα κάθε χειμώνα με τις πρώτες βροχές η Λεμεσός και ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης να πνίγεται και να καταγράφονται τεράστιες υλικές ζημιές.

Τώρα ήρθε η ώρα η Λεμεσός να απαλλαγεί από αυτό το τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα, με την έναρξη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου της πόλης, οι σχεδιασμοί και ο τρόπος υλοποίησης του οποίου παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη υπό το σύνθημα «Προστατεύουμε την Καρδιά της Πόλης». Η όλη εκδήλωση έγινε στην παρουσία των άμεσα επηρεαζόμενων, κατοίκων και επαγγελματιών του κέντρου της πόλης που υφίστανται και τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή διαμονής ή επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Κάνοντας λόγο για ένα έργο ουσίας, ο δήμαρχος Λεμεσού και πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Νίκος Νικολαΐδης, επεσήμανε ότι στόχος είναι να προστατευτεί από τις πλημμύρες η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και η σημαντικότερη εμπορική οδός της πόλης, η οδός Ανεξαρτησίας, καθώς και άλλες περιοχές του ιστορικού κέντρου. «Με το έργο αυτό κλείνει ένα μεγάλο κενό ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας που προκαλεί τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και επαγγελματίες του κέντρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια», όπως σημείωσε ο δήμαρχος.

Το έργο, όπως ανέφερε, αποτελεί σημαντικό βήμα στο σχεδιασμό για συνολική αντιπλημμυρική προστασία της Λεμεσού και έρχεται σε συνέχεια των αντιπλημμυρικών έργων για τη Μείζονα Λεμεσό, οι κατασκευαστικές εργασίες των οποίων ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο. Με αυτά τα δύο έργα, όπως είπε, το 2022 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος εκτέλεσης των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για τη Λεμεσό.

Το όλο έργο που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, προνοεί την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου οχετών σε συνολικά 27 οδούς στο κέντρο της Λεμεσού, πολλές από τις οποίες είναι κύριες εμπορικές οδοί με αυξημένη τροχαία κίνηση και εμπορική δραστηριότητα. Η αξία του ανέρχεται στα 7 εκ. ευρώ, έχει διάρκεια υλοποίησης περί τους 20 μήνες και χρηματοδοτείται από το ΣΑΛΑ και την κυπριακή κυβέρνηση. Την κατασκευή ανέλαβε εταιρεία ATLAS PANTOU.

Ύψιστη προτεραιότητα στη διαδικασία κατασκευής του έργου είναι η ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπόσχεση που δίνουμε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία». Όπως επεσήμανε, με τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο για εργασία και σύστημα δύο βαρδιών και τα Σαββατοκύριακα «έχουμε επιβάλει ένα αυξημένο κόστος και άρα θέλουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό». Τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας καθυστερήσει σε αυτό το έργο», ο κ. Τσουλόφτας ζήτησε τη συνεργασία όλων των υπόλοιπων φορέων.

Χαιρετίζοντας την κατασκευή του έργου, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, επεσήμανε τη μεγάλη σημασία του στη γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του κέντρου της Λεμεσού, υποδεικνύοντας ότι «παρ’ όλες τις αντιξοότητες, οι εμπορευόμενοι του κέντρου της πόλης στήριξαν την οικονομία της Λεμεσού με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και το επιχειρηματικό τους πνεύμα και επιθυμία τους είναι να κρατήσουν ζωντανό το κέντρο, να διασφαλίσουν και να το στηρίξουν».

Κατά τη διάρκεια τη παρουσίασης των σχεδίων έγινε και προβολή βίντεο με τίτλο «Η αρχή του τέλους των πλημμυρών ξεκινά». Στο βίντεο παρουσιάζεται αναδρομικά το πρόβλημα των πλημμυρών στη Λεμεσό από το 1880 μέχρι σήμερα και καταγράφονται εικόνες ενδεικτικές της ταλαιπωρίας και των ζημιών που υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάτοικοι και ιδιοκτήτες επαγγελματικών υποστατικών που βρέθηκαν στο πέρασμα τεράστιων όγκων βρόχινων νερών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.