Ξεκινούν «να γράφουν» οι κάμερες φωτοεπισήμανσης από τις 25 Οκτωβρίου

Ξεκινούν την λειτουργία τους σε πιλοτική φάση οι κάμερες φωτοεπισήμανσης στις 25 Οκτωβρίου.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά τη Μελέτη, Εγκατάσταση, Λειτουργία και Συντήρηση του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης και περιλαμβάνει ενενήντα (90) σταθερές κάμερες σε τριάντα (30) τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου.

Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι (20) κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Με την ανίχνευση και καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα: χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρείς (3) φάσεις, ως ακολούθως:

Πιλοτική φάση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) κινητών καμερών και λειτουργία τεσσάρων (4) σταθερών καμερών. Στη συγκεκριμένη φάση συμπεριλαμβάνεται και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας παραβάσεων.

Πρώτη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη δεκαέξι (16) κινητών μονάδων καμερών και ακόμα είκοσι (20) σταθερών.

Δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση των υπόλοιπων εξήντα έξι (66) σταθερών καμερών.

Οι εργασίες εγκατάστασης του Συστήματος διεξάγονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Αναμένεται ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2021 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που αφορούν την Πιλοτική Φάση και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για περίοδο μέχρι και τρεις (3) μήνες.

Οι εργασίες εγκατάστασης για την Πρώτη και Δεύτερη Φάση όπου θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν όλες οι κάμερες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος θα συντηρεί και λειτουργεί το σύστημα κάτω από την εποπτεία της Αστυνομίας για πέντε (5) χρόνια.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες τριάντα (30) ημέρες λειτουργίας του συστήματος δεν θα εκδίδονται εξώδικα αλλά θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Επεξεργασίας Παραβάσεων του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι ακόμη μία εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας υλοποιήθηκε και δήλωσε ευχαριστημένος από την πορεία των εργασιών επισημαίνοντας ότι «ο κύριος στόχος του έργου είναι η πρόληψη και μείωση των θανάτων και των τραυματισμών που προκαλούνται από τροχαίες συγκρούσεις».

Ο κ. Υπουργός είπε ότι την περίοδο που λειτούργησε αντίστοιχο σύστημα φωτοεπισήμανσης σε 12 σημεία στην Κύπρο, οι οδικές συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 53.57%. «Με την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης αναμένεται να βελτιώσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων» υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.