Ξεκινούν οι έλεγχοι για την υποχρεωτική αποδοχή καρτών

Τμήμα Φορολογίας: Προειδοποιεί τους παραβάτες με πρόστιμο μέχρι 2 χιλ. ευρώ

 

Ελέγχους σε επιχειρήσεις για επιβεβαίωση της εφαρμογής του διατάγματος που αφορά την υποχρεωτική αποδοχή καρτών, θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι 2 χιλ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπίπτουν στο Διάταγμα θα έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί μέχρι και τις 18/9/2021 (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα 30 ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας συμμόρφωσης, για τις οποίες η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου του 2021). Αναφέρεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας, αναρτώντας σχετική πληροφόρηση στην είσοδο των υποστατικών και στα ταμεία.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ως τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα προς εκπλήρωση της οριζόμενης υποχρέωσης νοούνται όλες οι διαθέσιμες συσκευές όπως ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS, μέθοδοι και εφαρμογές όπως virtual POS που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποδοχή καρτών, τόσο με φυσική παρουσία κάρτας όσο και χωρίς φυσική παρουσία κάρτας, δηλαδή πωλήσεις εξ αποστάσεως. Σημειώνεται επίσης ότι οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής όπως VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY και άλλες παρόμοιες και δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.