Ξεκινούν οι υπόλοιποι 9 κυματοθραύστες στα Περβόλια

Ολοκληρώνεται η αντιδιαβρωτική ασπίδα 18 χρόνια μετά τη μελέτη του Μετσόβιου!

 

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής εννέα κυματοθραυστών στην παραλιακή περιοχή Περβολιών, ένα έργο που στοχεύει στην ανακοπή της διάβρωσης της ακτής. Χθες, σε τελετή στο Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, υπογράφηκε το συμβόλαιο με την εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο της κατασκευής εννέα παράλληλων κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Περβολιών της επαρχίας Λάρνακας. Η περιοχή οριοθετείται δυτικά από το ακρωτήριο Πετούντα και ανατολικά από το ακρωτήριο Κίτι.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα στην κατασκευή εννέα ίσαλων κυματοθραυστών (η στάθμη της στέψης των είναι +0,25 μέτρα από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.) από φυσικούς ογκόλιθους. Οι κυματοθραύστες είναι παράλληλοι προς την ακτή σε απόσταση 230-280 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή και σε βάθος -3,5 μέτρων περίπου από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.). Το μήκος του κάθε κυματοθραύστη είναι 150 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως. Τα διάκενα μεταξύ τους είναι 60 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως.

Οι εργασίες προγραμματίζεται να αρχίσουν τον Νοέμβριο του 2021, με διάρκεια εκτέλεσης 30 μηνών και κόστος €6.247.500,00, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου, ο υπουργός συνεχάρη όσους συνέβαλαν στις προσπάθειες υλοποίησης του έργου που στοχεύει στην προστασία των λουομένων και της ακτογραμμής.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών, Κώστας Τίγγης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι ένα όνειρο σαράντα χρόνων γίνεται πραγματικότητα.

Οι εννέα καινούργιοι κυματοθραύστες στην ακτή Περβολιών συμπληρώνουν τον αριθμό 15 που είχε προτείνει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε από το 2003, αλλά η υλοποίησή της έρχεται 18 χρόνια μετά, διάστημα κατά το οποίο η διάβρωση της ακτής πήρε δραματικές διαστάσεις.  Οι πρώτοι 6 κυματοθραύστες ολοκληρώθηκαν το 2018.

Η ίδια μελέτη προβλέπει αντιδιαβρωτική προστασία της ακτής και στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης, έργο για το οποίο υπογράφηκαν τα συμβόλαια το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, στον κόλπο Ορόκλινης θα κατασκευαστούν επτά ίσαλοι κυματοθραύστες, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ακτογραμή, οι οποίοι θα παράσχουν προστασία σε 1,2 χιλιόμετρο παραλιακού μετώπου. Παράλληλα, προβλέπεται η κατεδάφιση του υφιστάμενου προβόλου μπροστά από το ξενοδοχείο LeBay και η ανύψωση των τριών υφιστάμενων κυματοθραυστών στα ανατολικά.

 

Η διάβρωση επηρεάζει ολόκληρη την ακτογραμμή
Τα έργα αυτά αφορούν σε ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 15 κυματοθραυστών στον κόλπο των Περβολιών και 14 κυματοθραυστών στον κόλπο της Λάρνακας.
Το πρόβλημα της διάβρωσης επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την ακτογραμμή της επαρχίας Λάρνακας, ξεκινώντας από το Ζύγι και φτάνοντας μέχρι την Πύλα. Τα μέτωπα τα οποία αντιμετωπίζουν όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτά των Περβολιών και της Ορόκλινης.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy