Ξεκινούν τα έκτακτα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή του Φάρου Περβολιών

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Για προστασία μισού χιλιομέτρου παραλιακού μετώπου με τοποθέτηση φυσικών ογκόλιθων

 

Άμεσα θα ξεκινήσουν τα έκτακτα αντιδιαβρωτικά έργα σε μικρό τμήμα της παραλίας των Περβολιών παρά το Φάρο. Ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου, Χριστόφορος Παντελή, δήλωσε στη «Χ» ότι ο εργολάβος έχει αρχίσει να μεταφέρει τα μηχανήματά του στην περιοχή και να στήνει το εργοτάξιο ενόψει της έναρξης εργασιών που θα γίνει άμεσα. Το έργο θα εκτελεστεί παράλληλα με τους εννέα κυματοθραύστες που κατασκευάζονται στην περιοχή με σκοπό την ανακοπή της εκτεταμένης διάβρωσης της ακτής. Ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο παρατηρήθηκε το φαινόμενο να παρασύρονται ακαθαρσίες και μεγάλοι όγκοι χωμάτων μέσα στη θάλασσα, η οποία κοκκινίζει από τη λάσπη και δεν δημιουργείται και η καλύτερη εικόνα για μια κατ’ εξοχή τουριστική περιοχή.

Το έργο υλοποιείται στη βάση του συμβολαίου «Έκτακτα μέτρα προστασίας του παραλιακού μετώπου στην περιοχή Φάρος Περβολιών Λάρνακας», το οποίο υπογράφηκε στις 14 Απριλίου 2022 ανάμεσα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και την εταιρεία C. Kasinos & Son Ltd.

Καλύπτει συνολικό μήκος περίπου 435 μέτρων του παραλιακού μετώπου στη θαλάσσια περιοχή του Φάρου στα Περβόλια Λάρνακας και περιλαμβάνει την κατασκευή θωράκισης από φυσικούς ογκόλιθους μήκους περίπου 150μ. και 14 προβόλων, εκ των οποίων οι 10 έχουν μήκος περίπου 30μ. έκαστος και οι 4 έχουν μήκος περίπου 35μ. – 38μ. έκαστος, καθώς και την αποκατάσταση υφιστάμενου οχετού (επέκταση για περίπου 10μ.) σύμφωνα με τα σχέδια.

Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 12 μήνες έναντι κόστους €457.000, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Έτοιμοι και οι κυματοθραύστες σε περίπου 2 χρόνια

Όπως προαναφέραμε, το έκτακτο αντιδιαβρωτικό έργο υλοποιείται ταυτόχρονα με την κατασκευή των εννέα κυματοθραυστών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή.

Οι εργασίες στο μέτωπο των Περβολιών και στο μέτωπο της Ορόκλινης ξεκίνησαν από το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται με προοπτική, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί. Με αυτά τα έργα θα μπορεί να γίνεται λόγος για πλήρη αντιδιαβρωτική θωράκιση στις επιρρεπείς περιοχές της επαρχίας Λάρνακας.

Από την αρχή του περασμένου φθινοπώρου υλοποιούνται δύο ξεχωριστά συμβόλαια. Το μεγαλύτερο αφορά στην κατασκευή εννέα παράλληλων κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Περβολιών, η οποία οριοθετείται δυτικά από το ακρωτήριο Πετούντα και ανατολικά από το ακρωτήριο Κίτι.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα στην κατασκευή εννέα ίσαλων κυματοθραυστών (η στάθμη της στέψης των είναι +0,25 μέτρα από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ)) από φυσικούς ογκόλιθους. Οι κυματοθραύστες είναι παράλληλοι προς την ακτή σε απόσταση 230-280 μέτρων περίπου από την ακτογραμμή και σε βάθος -3,5 μέτρων περίπου από τη Μέση Στάθμη Θάλασσας (Μ.Σ.Θ.). Το μήκος του κάθε κυματοθραύστη είναι 150 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως. Τα διάκενα μεταξύ τους είναι 60 μέτρα περίπου στη στάθμη στέψεως.

Το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 30 μήνες με κόστος €6.247.500, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, οπότε, εάν δεν προκύψουν καθυστερήσεις, οι κυματοθραύστες θα είναι έτοιμοι περί τα μέσα του 2024.

Οι εννέα καινούργιοι κυματοθραύστες στην ακτή Περβολιών συμπληρώνουν τον αριθμό 15 που είχε προτείνει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε από το 2003, αλλά η υλοποίησή της ξεκίνησε 18 χρόνια μετά, διάστημα κατά το οποίο η διάβρωση της ακτής πήρε δραματικές διαστάσεις. Οι πρώτοι 6 κυματοθραύστες ολοκληρώθηκαν το 2018.

Η ίδια μελέτη προβλέπει αντιδιαβρωτική προστασία της ακτής και στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης, έργο το οποίο επίσης ξεκίνησε το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, στον κόλπο Ορόκλινης θα κατασκευαστούν επτά ίσαλοι κυματοθραύστες σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ακτογραμή, οι οποίοι θα παράσχουν προστασία σε 1,2 χλμ παραλιακού μετώπου. Παράλληλα, προβλέπεται η κατεδάφιση του υφιστάμενου προβόλου μπροστά από το ξενοδοχείο LeBay και η ανύψωση των τριών υφιστάμενων κυματοθραυστών στα ανατολικά.

Αυτό το συμβόλαιο προβλέπει χρονοδιάγραμμα 24 μηνών, οπότε η ολοκλήρωση τοποθετείται χρονικά περί τις αρχές του φθινοπώρου του 2023, έναντι κόστους €3.377.000 συν ΦΠΑ.

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.