Ξεκλείδωμα με αργές δόσεις προκρίνει η επιστημονική ομάδα-Το επικρατέστερο σενάριο

Ετοιμάστηκε και κατατίθεται το τελικό πλάνο εισηγήσεων για τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους οι επιδημιολόγοι, σήμερα θα συναντήσουν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να παραθέσουν τις εισηγήσεις τους. Ακολούθως, ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Υγείας και οι επιδημιολόγοι θα ενημερώσουν και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και για τα επόμενα βήματα των χαλαρώσεων. Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι επιδημιολόγοι μένουν σταθεροί στη φιλοσοφία της αργής και κλιμακωτής άρσης των περιορισμών, παρά τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών.

Ο στόχος που τίθεται είναι όπως οτιδήποτε ανοίγει να μη χρειαστεί να ξανακλείσει στο μέλλον. Ως εκ τούτου, οι χαλαρώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου θα είναι περιορισμένες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι χαλαρώσεις που αναμένονται θα αφορούν ωδεία, σχολές, γυμναστήρια, φροντιστήρια και ομαδικά αθλήματα. Νοείται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αριθμό απασχολούμενων. Επίσης, θα αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης στα μονοπάτια της φύσης. Σε σχέση με τους χώρους εστίασης, τις διακινήσεις, το «κέρφιου» και την υποχρεωτική αποστολή sms δεν αναμένεται κάποια αλλαγή πριν τις 15 του Μάρτη.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχουν διάφορες απόψεις είναι η επιστροφή των υπόλοιπων βαθμίδων στις σχολικές μονάδες.

Το σενάριο που προκρίνεται είναι η σταδιακή επιστροφή των μαθητών, με τους πρώτους να επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα και τους υπόλοιπους μέσα Μαρτίου.

Ανησυχία για Λεμεσό και μετάλλαξη

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την κατάσταση στη Λεμεσό, η οποία με βάση του δείκτες του ECDC είναι στο «κόκκινο» και σε υπερδιπλάσιο σημείο από το όριο ασφαλείας. Σημειώνεται ότι παρά την ανησυχία δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση τοπικό lockdown. Υπενθυμίζεται ότι στη Λεμεσό τις τελευταίες μέρες γίνεται έλεγχος και των δευτερογενών επαφών. Οι αρμόδιοι εκφράζουν ανησυχίες και για το νέο στέλεχος του ιού που κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη και το οποίο θεωρείται πιο μεταδοτικό. Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι καθοριστικοί για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για χαλαρώσεις.

Δρ. Πανά: Προβληματίζουν οι εκδηλώσεις των καρναβαλιών και η εικόνα της Λεμεσού

Προβληματίζουν οι εκδηλώσεις των καρναβαλιών και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αξίζει να κάνουμε υπομονή μέχρι τις 15 Μαρτίου όσον αφορά ειδικά στην επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ το μέλος της επιστημονικής ομάδας Ζωή Δωροθέα Πανά, στόχος είναι να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση, και η άρση κάποιων μέτρων που θα ανακοινωθούν τώρα θα είναι συντηρητική αλλά με αισιόδοξα μηνύματα αφού είναι κατανοητή και η ψυχολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Η κυρία Πανά τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία δεν μπορεί να είναι άσχετη με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την πορεία του εμβολιασμού ειδικά των ηλικιωμένων .

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα φτάσουμε σε μηδενικά κρούσματα, και χαρακτήρισε αναμενόμενη την μικρή αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η κυρία Πανά είπε επίσης ότι στεναχωρεί ότι η Λεμεσός παρουσιάζει διαφοροποιημένη εικόνα αφού χθες το τελευταίο 24ωρο το ποσοστό θετικότητας πλησίασε το 1%.

Εκτίμησε ότι στη Λεμεσό κάποιοι φαίνεται ότι δεν τηρούν τα μέτρα και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας όταν υπάρξει άρση των περιορισμών.

Η κυρία Πανά είπε επίσης μέχρι τις 15 Μαρτίου πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις κοινωνικές συναθροίσεις στα σπίτια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy