Ξεκλείδωσαν με εκπτώσεις μέχρι 70% τα καταστήματα – Πως κύλησε η πρώτη μέρα του «ξεκλειδώματος»

Μηνύματα αισιοδοξίας από τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο

 

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει και πάλι στα καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία ξεκλείδωσαν χθες τις πόρτες τους και άνοιξαν και πάλι για το κοινό μετά από ενάμιση μήνα. Το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας ανέπνευσε και πάλι, ενώ αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες εμφανίστηκαν και οι καταστηματάρχες στην περιοχή Παραλιμνίου παρά το γεγονός ότι η περιοχή εκείνη αντιμετωπίζει επιπρόσθετες προκλήσεις λόγω του ότι εξαρτάται από τον τουρισμό.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι καταστηματάρχες υποδέχονται και πάλι το κοινό με γενναίες εκπτώσεις οι οποίες αγγίζουν μέχρι και το 70% σε μια προσπάθεια να αντλήσουν ρευστότητα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας, Κυριάκος Αμπίζας, θέλησε να δώσει νότα αισιοδοξίας καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί τα καταστήματα και να επωφεληθεί από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

«Οι καταστηματάρχες έχουν ανάγκη ρευστότητας και έτσι τα προϊόντα που έχουν πρέπει να πουληθούν προκειμένου να γίνουν οι επόμενες αγορές για την Άνοιξη – Καλοκαίρι», είπε ο κ. Αμπίζας καλώντας και το κράτος να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας για να τονώσει το ηθικό του καταναλωτικού κοινού, όπως σημείωσε.

Πάντως, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας δεν παρέλειψε να καταγγείλει ότι η κυβέρνηση έβαλε τα μικρά καταστήματα στο ίδιο καζάνι με τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εισακούγοντας τους ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούσαν να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο η κυβέρνηση υπέκυψε στις παρεμβάσεις ορισμένων επιχειρηματιών, συμπλήρωσε, γεγονός το οποίο δημιούργησε δυσκολίες για τον κλάδο των μικρομεσαίων.

«Η προσπάθεια ορισμένων να πάρουν το ψωμί κάποιων άλλων συνανθρώπων τους δεν είναι σωστή, ειδικά αυτή την εποχή που διανύουμε με όλα τα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά με τον κορονοϊό. Γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι περισσότερες είναι οικογενειακές», είπε ο κ. Αμπίζας.

Με άσπρα μπαλόνια άνοιξαν τα καταστήματα στο Παραλίμνι

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, το επίκεντρο της επανεκκίνησης ήταν το Παραλίμνι από τη στιγμή που η Αγία Νάπα παραμένει έτσι κι αλλιώς σε κλειστή περίοδο. Οι καταστηματάρχες της περιοχής Παραλιμνίου έβαλαν τις κλειδαριές τους και άνοιξαν τις πόρτες τους προτού συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία πλατεία κρατώντας άσπρα μπαλόνια με μηνύματα αισιοδοξίας. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Παραλιμνίου, Κούλα Γούμενου, κάλεσε το κοινό να επωφεληθεί από εκπτώσεις που δεν έχουν ξαναγίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παρών ήταν ο δήμαρχος ο οποίος συνεχάρη τους καταστηματάρχες για τη συμβολική τους εκδήλωση. «Οι επαγγελματίες του κλάδου, δηλαδή οι καταστηματάρχες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως τη σημερινή, κάτι που αποδεικνύει ότι έχουν δύναμη, αλλά και πείσμα να καταφέρουν επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως ακριβώς θα γίνει και με τη ζωή όλων μας με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε ο κ. Πυρίλλης.

 

 

Μαζικές εξορμήσεις στην αγορά με κίνητρο και τις μεγάλες εκπτώσεις

 

Σαν ένεση ανάνηψης από την κατάπτωση στην οποία βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό, λόγω των απαγορευτικών μέτρων που τους επιβλήθηκαν στα πλαίσια του περιορισμού της διασποράς της πανδημίας, ήταν η χθεσινή πρώτη μέρα επαναδραστηριοποίησης για τους καταστηματάρχες της Λεμεσού και γενικότερα το λιανικό εμπόριο. Ανάλογη ευφορία επικράτησε και στον ίδιο τον κόσμο που από νωρίς το πρωί, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας κατέκλυσε το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και περιοχές όπου λειτουργούν μεγάλα πολυκαταστήματα. Η ανάγκη της επιστροφής στις παλιές συνήθειες της βόλτας στην πόλη και του έμπα-έβγα στα καταστήματα για ψώνια, έστω και υπό περιορισμούς, ήταν διάχυτη. Το κίνητρο των μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων που δόθηκε με την επαναλειτουργία των καταστημάτων συνέβαλε ακόμα περισσότερο στη χθεσινή πρώτη μαζική έξοδο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από ένα σχεδόν μήνα πλήρους παράλυσης των καταστημάτων και γενικότερα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, το Υπουργείο Υγείας άναψε το πράσινο φως της επαναδραστηριοποίησης της αγοράς, ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, μιλώντας στη «Χαραυγή» ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να καλύψουν στο μέτρο του δυνατού το χαμένο έδαφος. Επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα αξιοποιήσει και την ευκαιρία που δίνεται με τα μεγάλα ξεπουλήματα σε μια γκάμα προϊόντων, τα οποία αναγκαστικά έμεναν αδιάθετα αφού τα καταστήματα ήταν κλειστά, ο κ. Μουστάκας κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να κατεβεί στην αγορά άφοβα διαβεβαιώνοντας ότι σε όλα τα καταστήματα τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

 

ΠΟΒΕΚ: Εξαιρετικά δελεαστικές οι προσφορές

Έκκληση στο κοινό να εκμεταλλευτεί τις εξαιρετικά δελεαστικές προσφορές που κάνουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με την επανεκκίνησή τους μετά το lockdown έκανε χθες η ΠΟΒΕΚ. Με δηλώσεις του χθες, πρώτη μέρα ξεκλειδώματος του τομέα, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Στέφανος Κουρσάρης έκανε λόγο για ανεπανάληπτα χαμηλές τιμές τις οποίες θα προσφέρουν τα καταστήματα, υποχρεωτικά, ώστε να διαθέσουν τα αδιάθετα προϊόντα και να αντλήσουν ρευστότητα για να καλύψουν λειτουργικά έξοδα και να μπορέσουν να αγοράσουν νέο εμπόρευμα. Ωφελημένοι θα είναι οι καταναλωτές, σημείωσε ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ καλώντας τον κόσμο να αξιοποιήσει τις προσφορές και να κάνει τα ψώνια του. “Είμαστε απόλυτα σίγουροι και βέβαιοι ότι θα υπάρχουν αρκετές δελεαστικές προσφορές και ανεπανάληπτα χαμηλές τιμές και καλούμε τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα και να προβούν στις σωστές και χρήσιμες αγορές που χρειάζονται”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρσάρης.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΠΟΒΕΚ δεν έκρυψε την ανησυχία του ειδικά για το πρόβλημα του ενοικίου αφού, όπως είπε, ενώ το ενοίκιο είναι το βασικότερο λειτουργικό έξοδο, η λύση που έδωσε η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητική. “Η λύση που έχει δοθεί για αναστολή πληρωμής του 70% του ενοικίου για Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν μας ικανοποιεί”, ξεκαθάρισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΠΟΒΕΚ για επιδότηση της περιόδου που υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές από το κράτος, όπως επίσης και καταμερισμό μέρους του ενοικίου και στον ενοικιαστή και στον ιδιοκτήτη. Εξηγώντας τη θέση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι και στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown θα έπρεπε το κράτος να επιδοτήσει το 40% του ενοικίου, το άλλο 40% να καταβληθεί από τον ενοικιαστή και το 20% να το επωμιστεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

“Αυτή η πρόταση είναι και δίκαιη και λογική και αφορά όχι μόνο τις επιχειρήσεις που μπήκαν σε lockdown την περίοδο αυτή, αλλά όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας με τεκμηριωμένη τη μείωση των εργασιών τους πέραν του 30%, 40% και 50%”, παρατήρησε ο κ. Κουρσάρης.  Υπέδειξε επίσης ότι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο θα βοηθήσει η εφάπαξ χορηγία από το κράτος.

Τάσος Περδίος

Τάσος Περδίος / Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.