Ξεκρέμαστοι όσοι περιμένουν στεγαστική βοήθεια – «Η καταβολή του ποσού δεν μπορεί να προσδιοριστεί»

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στον προσφυγικό κόσμο από την αοριστία του ΥΠΕΣ

Θολό το τοπίο της στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες

Θολό και ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με το θέμα της παροχής στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί καμία ημερομηνία για την επανέναρξη των καταβολών, με την αιτιολογία ότι τα δημοσιονομικά του κράτους «έχουν επηρεαστεί από την πανδημία».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών στην επιστολή ενημέρωσης που αποστέλλει στους δικαιούχους εκτοπισθέντες της χορηγίας, αναφέρει ότι «λόγω της έκτακτης ανάγκης η οποία έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και δεδομένων των μέτρων στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, τα οποία έχουν επηρεάσει τα δημοσιονομικά του κράτους, η καταβολή της ενίσχυσης, στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

Στην επιστολή του Υπουργείου προστίθεται επίσης ότι οι εγκριθέντες θα ενημερωθούν σχετικά με την ημερομηνία καταβολής της πιο πάνω ενίσχυσης όταν η δημοσιονομική κατάσταση του κράτους το επιτρέψει.

Η αοριστία του Υπουργείου δημιουργεί αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις εντός του προσφυγικού κόσμου, καθώς για να υποβληθεί αίτηση και έγκριση για στεγαστική βοήθεια θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η ανέγερση ή να έχει αγοραστεί κατοικία, όπου ο καθένας θα συνυπολογίζει την προσφυγική βοήθεια. Δυστυχώς, με άγνωστο το χρόνο καταβολής της εν λόγω ενίσχυσης, πολλά νεαρά ζευγάρια θα μπουν σε περιπέτειες αφού θα οφείλουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικά ιδρύματα ή επιχειρηματίες.

Σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψιν την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω πανδημίας, καθώς οι δικαιούχοι της χορηγίας υποχρεούνται να προσκομίζουν τη συμφωνία δανείου σε ένα διάστημα μόλις τριών μηνών και σε περίπτωση που δεν το πράξουν στην καθορισθείσα ημερομηνία η έγκριση ακυρώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή στεγαστικής βοήθειας λαμβάνεται υπόψιν η σύνθεση της οικογένειας, αλλά και το ύψος του εισοδήματος που λαμβάνει ο αιτών.

Συγκεκριμένα, για μονήρες άτομο ή μονογονεϊκή οικογένεια που λαμβάνει εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, το ύψος της οικονομικής βοήθειας ανέρχεται στα 20.000 και 35.000 ευρώ αντίστοιχα. Για οικογένεια δύο ατόμων που λαμβάνει μέχρι 45.000 ευρώ, η οικονομική βοήθεια είναι μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ μία τριμελής οικογένεια για να δικαιούται τη στεγαστική βοήθεια θα πρέπει να λαμβάνει μέχρι 50.000 ευρώ, ενώ η οικονομική βοήθεια είναι μέχρι 35.000 ευρώ. Όσον αφορά τις οικογένειες τεσσάρων και οικογένειες με πέντε ή περισσότερα άτομα, θα πρέπει να λαμβάνουν εισόδημα μέχρι 55.000 και 65.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το ύψος της βοήθειας για αυτές τις οικογένειες ανέρχεται μέχρι τα 40.000 ευρώ.

Κωστής Πιτσιλλούδης