«Ξεμπρόστιασε» Αβέρωφ και ΔΗΣΥ ο Α.Δαμιανού: Τα Fake News και τα… «προσπεράσματα» (βίντεο)

Λάβρος κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

«Ο κύριος Αβέρωφ επιτέθηκε στο ΑΚΕΛ και την ηγεσία του εκστομίζοντας συχνά πυκνά και Fake News. Αυτά που είπε ο κ. Νεοφύτου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα Fake news και εκείνα που τεχνηέντως προσπέρασε ωσάν να ήταν ο Μέσι», τόνισε ο κ. Δαμιανού.

Απαντώντας στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Δαμιανού διερωτήθηκε τι νομοσχέδια έφερε ο ΔΗΣΥ «για να είναι η Cyta αυτή που είναι σήμερα».


Πρόσθεσε ότι το 2001 ως Υπουργός Μεταφορών, «ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσήλθε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής που κατέθεσε το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της ΑΤΗΚ και την μετατροπή της σε μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης».

Ο κ. Δαμιανού έδωσε απαντήσεις και στα Fake News του Προέδρου του ΔΗΣΥ σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, που όπως υποστήριξε, είναι μόνο 48.000.

«Λυπούμαστε που η Στατιστική Υπηρεσία λέει άλλα και διαψεύδει τον κ. Νεοφύτου. Στην κυβέρνηση υπάρχουν 52.500 δημόσιοι υπάλληλοι, στην γενική κυβέρνηση, συνολικά, με στατιστικά αυτής της κυβέρνησης, έχουμε 69.757 υπαλλήλους.


Με όλο το σεβασμό αλλά τα μαθηματικά του κ. Αβέρωφ φέρνουν κάτι από Γιαννάκη. 48.000 (seventy thousand)», τόνισε ο κ. Δαμιανού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι ο κ. Νεοφύτου είπε το 2011 πως «το δημόσιο χρέος είναι €10.625 εκατομμύρια, χρέος που φορτώνουμε στα παιδιά μας» και τόνισε ότι σήμερα το χρέος είναι €25 δισ.

Επιπλέον, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αναστολή της δίωξης παραγόντων για στημένο αγώνα ποδοσφαίρου (σ.σ αναφερόταν στους Δημήτρη Μασιά και Ανδρέα Κωνσταντίνου).


«Επειδή είναι της μόδας πλέον οι αναστολές ποινικών διώξεων, θέλουμε να εκφράσουμε την πολύ έντονη δυσαρέσκεια μας για την πολιτική εργαλειοποίηση ανεξάρτητων θεσμών, περιλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας. Αλλά δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Εδώ έχετε καταπιεί ένα ολόκληρο μάυρο βαν. Σικέ αγώνες θα σας απασχολήσουν;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δαμιανού δεν παρέλειψε να σχολιάσει αναφορές του ΕΛΑΜ για τον Γρίβα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι βράζουν στο καζάνι του φασισμού».

Όλα όσα είπε ο κ. Δαμιανού στο 3:57:10


Όλα όσα ακολούθησαν από τον κ. Δαμιανού:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Ποτέ άλλοτε η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν ήταν φορτισμένη με τόσα διακυβεύματα. Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν -ως αντιπολίτευση- επιφορτισμένοι με την ευθύνη να αναδείξουμε τόσα ελλείμματα στις κυβερνητικές πολιτικές, που ταλανίζουν τους πολίτες. Ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν βίωσαν τόσα ελλείμματα και αδιέξοδα όσα τα τελευταία 9 σχεδόν χρόνια:

  • την απουσία κοινωνικού οράματος και στον αντίποδα την παρουσία της διαφθοράς
  • την απουσία βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης και στον αντίποδα την παρουσία πολιτικών της αρπαχτής
  • την απουσία σεβασμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και στον αντίποδα την παρουσία του αυταρχισμού και της περιστολής
  • την απουσία κράτους δικαίου και χρηστής διοίκησης και στον αντίποδα την παρουσία δικαιοσύνης α λα καρτ και κουκουλώματος σοβαρών σκανδάλων και εγκλημάτων
  • την απουσία πρότασης για έξοδο από το σκληρό αδιέξοδο στο κυπριακό που προκαλεί η κατοχική δύναμη και στον αντίποδα την παρουσία σκοπιμοτήτων και επικίνδυνων φλερτ με τη λύση δύο κρατών.

Επομένως μακριά από φτιασίδια και επικοινωνιακά παιγνίδια, όπως πράττει το προεδρικό και η ηγεσία της Πινδάρου, οφείλουμε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση. Για να κρίνουμε, για να επικρίνουμε, για να καυτηριάσουμε και πρωτίστως για να προτείνουμε. Να προτείνουμε με γνώμονα το καλό των πολλών, του κοινωνικού συνόλου. Όχι των λίγων, των ημέτερων και των προνομιούχων. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως ΑΚΕΛ, ως η μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Κύριε Πρόεδρε,


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναντίλεκτα το κεντρικό έλλειμα αυτού ή καλύτερα και αυτού του προϋπολογισμού είναι η έλλειψη οράματος. Στεγνός, διαχειριστικός, χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό. Φορτωμένος με σκοπιμότητες ενός κόμματος που θέλει να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία. Με πολλά ‘θα’ αλλά και πολλές αιρέσεις. Με δεσμεύσεις όπως αυτές που με Πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη εισπράττει σαν λόγια του αέρα ο σκεπτόμενος πολίτης. Εξάλλου ο πραγματικός βαθμός υλοποίησης μιλά από μόνος του για το έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Αβέρωφ-ΔΗΣΥ. Με μία εξαίρεση: την αξιοπιστία τους στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Εδώ ο βαθμός υλοποίησης αγγίζει το 100%.

Βέβαια, απέναντι από τις πολιτικές των κυβερνώντων βρίσκεται ο απλός άνθρωπος. Της εργασίας, των χεριών και του μυαλού. Που ζει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Που βιώνει την ανεργία. Βρίσκονται οι μικρομεσαίοι, που βιώνουν τον κίνδυνο κλεισίματος της οικογενειακής ή μικρής επιχείρησης και πτώχευσης. Βρίσκονται τα νοικοκυριά που βιώνουν την ακρίβεια.


Απέναντι  στις πολιτικές των κυβερνώντων βρισκόμαστε όλοι εμείς που ασφυκτιούμε και δεν βολευόμαστε με την κατοχή, που δεν φλερτάρουμε με τη λύση δύο κρατών, που διεκδικούμε απελευθέρωση και επανένωση με ειρηνικά μέσα. Που πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας, όπως και οι άνθρωποί της δικαιούμαστε να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, χωρίς στρατούς, χωρίς συρματοπλέγματα και χωρίς κηδεμόνες-δαίμονες.

Κύριε Πρόεδρε,

Η παγκόσμια οικονομία από την εμφάνιση της πανδημίας και έπειτα συνεχίζει να βιώνει την αβεβαιότητα για την έκταση και για την ένταση της κρίσης, με αποτέλεσμα η οικονομική ανάκαμψη να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να παραμένει η ακραία άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου τόσο ταξικά, όσο και γεωγραφικά. Το 1,1% του πληθυσμού του πλανήτη ελέγχει περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους $191,6 τρις. (45,8% του παγκόσμιου πλούτου) ενώ την ίδια ώρα το 55% του πληθυσμού, σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν συνολική περιουσία μόλις $5,5 τρις (1,37% του παγκόσμιου πλούτου).


Στην Κύπρο, ανκαι η οικονομία έχει καλύψει τις απώλειες στη συνολική παραγωγή, το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας. Χρειάζεται αναπροσανατολισμός από τη λογική της «αρπαχτής» που επικράτησε στο αναπτυξιακό μοντέλο προς μια βιώσιμη, ισορροπημένη και κοινωνικά προσανατολισμένη ανάπτυξη, με δικαιότερη κατανομή του πλούτου, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος από την άναρχη ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα.

Παράλληλα, σε σχέση με τη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, συνεχίζεται η πορεία αύξησης του μεριδίου των κερδών στη συνολική παραγωγή σε βάρος των μισθών. Την υπεραξία προσπορίζεται σταθερά, αν όχι νομοτελειακά, το κεφάλαιο την ώρα που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να βγάλουν τον μήνα.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα η αποτυχία του σχεδίου ΕΣΤΙΑ και η επανέναρξη των εκποιήσεων, παρά τις επανειλημμένες νομοθετικές μας προσπάθειες, δείχνει τις πραγματικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.


Στα δημόσια οικονομικά, παρά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της περιόδου 2016-2019 η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος, αντίθετα το χρέος παρουσιάζει αύξηση σε ονομαστικούς όρους. Στο τέλος του 2015 το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε €19 δις ενώ σήμερα πλησιάζει τα €25 δις (Σεπ. 2021), καταγράφοντας αύξηση €6 δις μέσα σε μια πενταετία.

Εξαιρούμενης της αύξησης που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, με αποκορύφωμα τις εγκληματικές και σκανδαλώδεις αποφάσεις για τη διάλυση και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Εδώ θέλω να καταγγείλω την μη προώθηση αστικών αγωγών σε βάρος των γνωστών υπευθύνων. Δώσαμε παράταση στην παραγραφή και την άφησαν να περάσει και πάλι αναξιοποίητη.

Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2022 είναι περισσότερο πρόβα προεκλογικής εκστρατείας για το 2023 παρά σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Εξάλλου από αυτό εδώ το βήμα ακούσατε την εξαγγελία Αβέρωφ Νεοφύτου. Ελάτε να μας στηρίξετε για να συνεχίσει να κυβερνά ο ΔΗΣΥ. Κακά είναι τα ψέματα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού βυθισμένη στη διαφθορά, την αλαζονεία και τις έριδες της ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει όραμα για την Κύπρο και τον λαό της. Χρειάζεται αλλαγή, όχι παραλλαγή ανάμεσα στην μία ή την άλλη όψη του ιδίου συναγερμικού νομίσματος.


Συμπερασματικά, παρά την βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την συμπερίληψη αυξημένων δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί μια οικονομική πολιτική που στρέφεται εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ασκεί οικονομική πολιτική χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, εξυπηρετώντας ιδιοτελή συμφέροντα και αδυνατώντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας με αποτέλεσμα να μεγεθύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού γιατί ο τόπος χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια πραγματική αλλαγή στις πολιτικές, στις προτεραιότητες, στο ύφος και στο ήθος διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, με τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει στον Προϋπολογισμό, έχουμε ως στόχο τη μερική αντιμετώπιση αντιλαϊκών πολιτικών, καταχρήσεων και σπαταλών και τον καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ανάμεσα σε άλλα, στοχεύουμε την αποκοπή των κονδυλίων που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τον έλεγχο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, των δαπανών που αφορούν στα Σχέδια για τον Ακάμα, για τη μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού, για τους σχεδιασμούς όδευσης που αφορούν τον πράσινο πνεύμονα της Λευκωσίας, το πάρκο της Αθαλάσσας κ.α. Επιπρόσθετα, ζητούμε δέσμευση κονδυλίων που αφορούν τους συμβούλους του Προέδρου και των Υπουργών ενώ ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την απαγόρευση στη μονιμοποίηση ως δημόσιων υπαλλήλων των πολιτικών διορισμών της κυβέρνησης. Με άλλη τροπολογία ζητούμε όπως διατίθεται μέχρι εξαντλήσεως όλο το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία ώστε να στηριχθούν φοιτητές που έχουν ανάγκη.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αξιοποιώντας τις προσβάσεις της στα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συντηρεί την επίπλαστη εικόνα της κυβέρνησης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης – κατέθεσαν στη Βουλή νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χωρίς να είχαν εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του ίδιου του Ανωτάτου, ενώ εδώ και δύο χρόνια πιέζουν για την σιωπηρή ανοχή του. Μιλούσαν για διεύρυνση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με τον Γενικό Εισαγγελέα, τουλάχιστο τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τον αρχαιότερο επαρχιακό Πρόεδρο (κάποτε μιλούσαμε και για ακαδημαϊκούς ή άλλους ικανούς ανθρώπους) σήμερα συζητιέται μόνο ποιου είδους παρατηρητής θα είναι ο εκπρόσωπος του δικηγορικού κόσμου. Ουδέποτε λάβαμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων. Ουδέποτε λάβαμε πειστική απάντηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των Επαρχιακών Δικαστηρίων, αφού όλοι ή σχεδόν όλοι, Πρόεδροι και Ανώτεροι Επαρχιακοί Δικαστές, θα φύγουν είτε για τα δύο νέα Ανώτατα είτε για το νέο Εφετείο. Αφήνω τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα. Κατά τα άλλα μάς καλούν να κλείσουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε. Λέτε και πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ρουτίνας. Για τα επαρχιακά δικαστήρια δε γίνονται πολύ λιγότερα από αυτά που αναμένει η κοινωνία και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Μιας Δικαιοσύνης που όντως χρειάζεται μεταρρύθμιση γιατί όντως βρίσκεται υπό κατάρρευση. Προφανώς γίνονται προσπάθειες, αλλά δεν είναι αρκετές. Η δυστοκία στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και στην κατασκευή νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Εξάλλου -πολύ πρόσφατα- αυτά που λέμε για τα ελλείμματα στις πολιτικές αποφάσεις τα άκουσε η κυβέρνηση και από την Επιτροπή της Βενετίας.


Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας – η εικονική μεταρρύθμιση. Ζητήματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η προσβασιμότητα του πολίτη, η διαφάνεια, η αποτροπή της ημετεροκρατίας, η δίκαιη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, απουσιάζουν. Ουσιαστικά –πέραν από την κινητικότητα, την οποία ήδη ψηφίσαμε, που και αυτήν τήν εφαρμόζουν κατά περίπτωση και κατά που βολεύει- το μόνο που σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής είναι η διατμηματική προαγωγή, που αφορά την κλίμακα Α13 και κάποιους πέριξ αυτής. Αυτή είναι η λεγόμενη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία.

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – στις 20 Δεκεμβρίου αυτό το Σώμα θα υπερψήφιζε τη μεταρρύθμιση ως αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας όλων στην Επιτροπή Εσωτερικών. Μα όταν τα παιγνίδια εξουσίας στο κυβερνών κόμμα τίθενται πάνω από το κριτήριο μιας αποτελεσματικής, βιώσιμης και φιλικής προς τους πολίτες τοπικής αυτοδιοίκησης, μοιραία θύμα των σχεδιασμών τους θα καταστεί η ίδια η μεταρρύθμιση. Για την οποία ως ΑΚΕΛ πρωτοστατούμε, για την οποία αυτή η Βουλή ανέβαλε εκλογές, για όσους κατανοούν τη βαρύτητα των αποφάσεων που λάβαμε. Αναβάλαμε εκλογές για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όχι μια άλλη. Και αναφέρομαι στο φιάσκο για τους πέντε μητροπολιτικούς δήμους, τους οποίους τότε και οι ίδιοι του ΔΗΣΥ απέρριπταν. Και αναφέρομαι στην αντίληψη των κυβερνώντων για τη Δημοκρατία. Είτε ψηφίζετε αυτό που φέραμε ως κυβέρνηση είτε τουμπάρουμε τη μεταρρύθμιση. Εμείς θα παραμείνουμε σοβαροί κι υπεύθυνοι. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο να την ολοκληρώσουμε. Έστω και αν ζούμε το θέατρο του παραλόγου, αφού η αντιπολίτευση βάζει πλάτη και προωθεί τη μεταρρύθμιση αλλά το κυβερνών κόμμα προκαλεί προβλήματα, μετρά εκλέκτορες και τυρβάζει περί άλλα.

Κύριε Πρόεδρε,


Ήδη συνάδελφοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της διαφθοράς. Όμως θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει για το ΑΚΕΛ η ανάγκη πάταξής της, με αφορμή την παραπληροφόρηση γύρω από το νομοσχέδιο για  την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ένα καθόλα προβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση είχε στα συρτάρια της για δύο χρόνια και το οποίο στην Επιτροπή Νομικών πασκίζουμε να μετατρέψουμε σε νόμο που να έχει προσθετική αξία. Όχι διακοσμητικό θεσμό αλλά με πραγματική ανεξαρτησία και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ανεξαρτησία που θα αφορά και τον διορισμό και τις δράσεις. Ουσιαστικές αρμοδιότητες με ανακριτικές εξουσίες, όπως εξάλλου προτείναμε ως ΑΚΕΛ από το 2019.

Ασφαλώς, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υστερεί ούτε σε νόμους ούτε σε Αρχές. Απλώς πλεονάζει η ατιμωρησία. Και εδώ θέλω να εκφράσω την απαρέσκειά μας για πράξεις και παραλείψεις ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων που εργαλειοποιούνται από την κυβέρνηση, σε ζημιά της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Πυκνώνουν τελευταία τα nolle prosequi, οι αναστολές ποινικών διώξεων. Πόσο μάλλον που στα χέρια μιας κυβέρνησης και ενός Προέδρου με αυταπόδεικτη θεσμική διαπλοκή, σύγκρουση συμφέροντος, που αγγίζει τα όρια της διαφθοράς, η σύσταση ακόμα μιας αρχής για αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Απλώς θα αποτελεί ακόμα ένα επικοινωνιακό άλλοθι για την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Αβέρωφ-ΔΗΣΥ, επί των ημερών των οποίων η χρηστή διοίκηση, οι θεσμοί και το κράτος δικαίου πλήττονται βάναυσα.

Μόνο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα σέβεται τον εαυτό της, τους πολίτες και τους θεσμούς, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και για αυτήν την αλλαγή θα αρχίσουμε σύντομα να εργαζόμαστε ως ΑΚΕΛ, απευθυνόμενοι σε κόμματα, οργανωμένα σύνολα και πολίτες που μοιράζονται την ίδια έγνοια για τον τόπο και το μέλλον του.


Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από λίγες μέρες τιμήσαμε την επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, ίσως την κορυφαία κατάκτηση του σύγχρονου ανθρώπου και των λαών μας. Η προοδευτική πορεία που είχε ξεκινήσει από τους προηγούμενους αιώνες του Διαφωτισμού και των κοινωνικών επαναστάσεων, διακόπηκε άδοξα από την άνοδο του ναζισμού-φασισμού και τα στυγερά εγκλήματα που συντελέστηκαν στο όνομα της χυδαίας «φυλετικής ανωτερότητας». Ένα αρρωστημένο ιδεολόγημα που καταγράφει πολιτική παρουσία και στην πατρίδα μας και που στοχοποιεί άκριτα πρόσφυγες και μετανάστες.


Ωστόσο, παρά την αναγνώριση της ανάγκης προστασίας και σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών, η ανθρωπότητα απέχει ακόμη σημαντικά από την πλήρη, απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη διασφάλισή τους. Γεγονός που αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο η κρίση της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει σε όξυνση τις προϋπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και έχει προκαλέσει στρεβλώσεις αναφορικά με το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών και στην Κύπρο.

Οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται υπονομεύουν το δικαίωμα στη στέγη, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ισότιμη πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι περιβαλλοντικές διακρίσεις που πλήττουν ειδικότερα τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη και τους πληθυσμούς τους επιφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, δυσβάστακτες συνέπειες ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την επισιτιστική τους ασφάλεια, ενώ συχνά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Τις ίδιες συνέπειες προκαλούν οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των ισχυρών κρατών και στο πολλαπλάσιο οι εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι παράνομες επεμβάσεις στα εσωτερικά ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών.

Στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, ο κυβερνητικός ετσιθελισμός, η αστυνομική βία και καταστολή, παραβιάζουν την απαγόρευση κάθε μορφής κακομεταχείρισης ή βασανιστηρίων, καταπατούν δικαιώματα όπως η ειρηνική συνάθροιση, η ελευθερία έκφρασης και η ιδιωτική ζωή. Όχι μόνο δεν αναλαμβάνονται επαρκείς δράσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του σεξισμού και της ομοφοβίας, αλλά συχνά υποθάλπονται μέσα από το δημόσιο λόγο κρατικών αξιωματούχων και τις πολιτικές που υιοθετούνται. Θύματα της κρατικής αδιαφορίας είναι δυστυχώς και τα άτομα με αναπηρίες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν διακρίσεις και προκαταλήψεις.


Κύριε Πρόεδρε,

Αναγνωρίζοντας ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων αποτελεί ένα διαρκή και δύσκολο αγώνα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται και να αγωνίζεται για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, στην οποία θα κυριαρχούν η αλληλεγγύη, η κοινωνική ισότητα, η δικαιοσύνη, η ατομική και συλλογική ελευθερία.

Σε αυτή την προσπάθεια, η πάλη για την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, με την απαλλαγή από την κατοχή, με την απαλλαγή από κάθε μορφής εξωτερική επέμβαση, με την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, αποτελεί τον πιο σημαντικό αγώνα αποκατάστασης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αποτελεί για εμάς την πυξίδα της δράσης μας.


Χρόνια πολλά σε όλες και όλους, με υγεία. Και να θυμάστε: δίπλα και ανάμεσά μας ζουν 200000 φτωχοί συμπατριώτες μας, 200000 Κύπριοι εκτοπισθέντες και κάποιες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που -όντως- πρέπει να τύχουν εξατομικευμένης μεταχείρισης. Που σήμερα και για μήνες βρίσκονται στοιβαγμένοι πίσω από συρματοπλέγματα της ντροπής ή σε σύγχρονα γκέττος. Άνθρωποι και αυτοί, όπως εμάς. Και πάλι χρόνια πολλά από καρδιάς.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.