Ξένια Κωνσταντίνου: Στον σύγχρονο κόσμο όλες οι ψήφοι είναι δανεικές

Για λόγους διαφάνειας και πολιτικής συνέπειας, όπως σημειώνει, η Ξένια Κωνσταντίνου, ανέρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, την παρέμβαση της στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 10/06/2019.

Η πολιτικός επιστήμονας και τέως πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, προσθέτει ότι ανέρτησε την παρέμβαση της, ώστε να δώσει τροφή για την εν εξελίξει συζήτηση στα διευρυμένα επαρχιακά και τη βάση του κόμματος.

Αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε, φίλοι και φίλες,

Είμαστε η παράταξη η οποία σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Προεδρεία της Δημοκρατίας συγκέντρωσε την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Είμαστε η παράταξη που κατάφερε να διαμορφώσει μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, με προμετωπίδα την σταθεροποίηση της οικονομίας, την προώθηση της ανάπτυξης και την επίλυση του Κυπριακού.

Είμαστε η παράταξη που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έκρινε ως την καταλληλότερη για να οδηγήσει την χώρα στο μέλλον, με ασφάλεια και προοπτική.

Το μήνυμα του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών είναι σημαντικό εάν καταφέρουμε να το κατανοήσουμε και εάν καταφέρουμε να το διαχειριστούμε, χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ανασφάλειες.

Επειδή, για να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ξανά μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα επιτρέψει στην παράταξη να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα -την οποία ούτε ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος, ούτε η παραδοσιακή αριστερά είναι σε θέση να διαχειριστούν- πρέπει να καταστούμε πρόθυμοι να διδαχθούμε από τον τρόπο που λειτουργήσαμε σε αυτές τις εκλογές.

Αλλιώς το μάθημα θα είναι πιο ηχηρό και πιο κατανοητό στις επόμενες και στις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω το αυτονόητο: Ότι στον σύγχρονο κόσμο όλες οι ψήφοι είναι δανεικές. Τι εννοώ με αυτό; Ότι καμία ψήφος κανενός πολίτη δεν είναι πλέον δεδομένη. Ότι έχει αλλάξει άρδην η σχέση πολίτη – πολιτικού κόμματος. Και αυτό οφείλουμε όλοι να το εμπεδώσουμε.

Οπότε το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι κατά την άποψή μου το εξής.

Τι πρέπει να αλλάξουμε από τη μια και τι πρέπει να πράξουμε από την άλλη για να κρατήσουμε την Παράταξη μας ως την ηγέτιδα πολιτική δύναμη του τόπου;

Στη βάση της δικής μου πολιτικής ανάλυσης αλλά και στη βάση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει μία σαφής κατεύθυνση η οποία τα επόμενα χρόνια θα αναδειχθεί ως κυρίαρχη.

Αυτή είναι η τάση της φιλελεύθερης, μετριοπαθούς δεξιάς. Φιλελεύθερη στα ζητήματα οικονομίας, κοινωνικά ευαίσθητη στα κοινωνικά ζητήματα και πολιτικά υπεύθυνη αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος .

Αυτοί οι πυλώνες είναι που πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν από την επομένη ημέρα τις κατευθύνσεις οι οποίες και θα συνάδουν απόλυτα με τη Διακήρυξη Αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και θα στέλνουν το μήνυμα της ανανέωσης και του επανακαθορισμού πλεύσης της παράταξής μας.

Γι’ αυτό και προτείνω όπως η Παράταξη οδηγηθεί σε ένα πολιτικο-ιδεολογικό συνέδριο με σκοπό να εντάξει τις τρέχουσες πολιτικές και πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης της κυβέρνησής μας σε αυτές και να τις ενισχύσει με νέα μέτρα για την κοινωνία και το περιβάλλον έτσι ώστε να είμαστε σε θέση εντός των επόμενων μερικών μηνών ο Δημοκρατικός Συναγερμός να βγει πιο ισχυρός, πιο συνεκτικός και πιο ανοικτός προς την κοινωνία με σκοπό να διατηρήσει την κυρίαρχη του θέση στην πολιτική σκηνή.

Έχω τέλος δύο υποσημειώσεις (ανησυχίες) τις οποίες νιώθω έντονα την ανάγκη να αναφέρω.

– Το 1ο σημείο αφορά στις μάχες που θα επιλέξει η παράταξή μας να δώσει. Έχω την άποψη ότι, αν η παράταξή μας επιλέξει να παίξει μπάλα στο γήπεδο της ακροδεξιάς θα χάνουμε διαρκώς και μάλιστα θα χάνουμε διπλά. Η απώλεια θα είναι και σε ψήφους αλλά και σε αξιοπιστία. H πρόβλεψή μου είναι επίσης ότι κατά τους επόμενους μήνες η πίεση θα είναι ακόμη πιο ασφυκτική. Αυτή τη φορά όχι μόνο από την εθνικιστική δεξιά αλλά και από νέες συνιστώσες, νέα σχήματα, κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου ή ακόμη και από τα αριστερά. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να σταματήσει να σκιαμαχεί με τα άκρα και να εστιαστεί και διακηρυκτικά αλλά και από άποψη πρωτοβουλιών και πολιτικών σε θέσεις που να δείχνουν την αυτονόητη στοχοπροσήλωσή μας στην επίλυση του κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

– Το 2ο σημείο αφορά σε ένα χαρακτηριστικό που διέκρινε τον ιδρυτή της Παράταξης και το οποίο χαρακτηριστικό, πολλοί -κατά καιρούς- έχουν υποτιμήσει τη σημασία του. Τη σωκρατική άποψη περί ηθικής που λέει, «Να παραμένεις ηθικός ακόμη κι όταν οι άλλοι σε αδικούν». Η σεμνότητα και η ταπεινότητα, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά ένδειξη μεγαλείου και ήθους που πρέπει να διακρίνει κάθε ηγεσία που θέλει να δείχνει ότι διέπεται από ενσυναίσθηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy