Ξένια Λοϊζίδου στη «Χ»: Η διπλωµατία θα έπρεπε να ενσωµατώνει τα θέµατα ασφάλειας και κλιµατικής κρίσης

Οι πόλεµοι, πέρα από την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, είναι κρίση πολιτιστική, ενεργειακή και περιβαλλοντική

  • Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συρράξεων είναι τεράστιες. Εδώ και δώδεκα χρόνια, όµως, µαίνεται δίπλα µας ένας πόλεµος, ο οποίος δεν µας προβληµατίζει όσο θα έπρεπε.
  • Ο τροµερός σεισµός σε Τουρκία και Συρία θα έπρεπε να δηµιουργήσει ένα κύµα αντίδρασης για τον πυρηνικό σταθµό του Άκκουγιου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο ρήγµα και δίπλα µας.
  • Η Κύπρος πόρρω απέχει από το να έχει µία σωστή πορεία προς την πράσινη µετάβαση. Η πράσινη µετάβαση δεν είναι κάτι το θεωρητικό, ούτε είναι κάτι το οποίο θα γίνει µακριά από εµάς.

 

Σε πρόσφατη παρέµβασή του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις προκλήσεις του 2023, ο Γ.Γ. του οργανισµού, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «ευρύτερου πολέµου».

«Ξεκινήσαµε το 2023 καθώς διαγράφεται στον ορίζοντά µας µια σύγκλιση προκλήσεων που δεν είχαµε ξαναδεί στη ζωή µας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Οι πόλεµοι εντείνονται. Η κλιµατική κρίση µάς κατακαίει. Ο ακραίος πλούτος και η ακραία φτώχεια εντείνονται. Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις υποσκάπτουν την παγκόσµια αλληλεγγύη και εµπιστοσύνη», συνέχισε για να καταλήξει ότι «αυτός ο δρόµος είναι αδιέξοδος»!

Του Κυριάκου Λοΐζου

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράµµισε πως σύµφωνα µε τους επιστήµονες που διαχειρίζονται το «ρολόι της αποκάλυψης», η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της, όσο επί του παρόντος – 90 δευτερόλεπτα πριν από τα µεσάνυχτα.

Θέλησε ταυτόχρονα να στείλει ένα αισιόδοξο µήνυµα λέγοντας ότι «τα καλά νέα είναι ότι ξέρουµε πώς να αλλάξουµε τα πράγµατα -για το κλίµα, για την οικονοµία, για την επίλυση συγκρούσεων», κάνοντας όµως έντονη κριτική για το γεγονός ότι η ανθρωπότητα δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε, λείπει το στρατηγικό όραµα, ο µακροπρόθεσµος σχεδιασµός και η πολιτική δέσµευση. Χαρακτήρισε αυτοκαταστροφική, ανεύθυνη και ανήθικη, την τάση των πολιτικών και επιχειρηµατικών ηγεσιών να επικεντρώνονται στο βραχυπρόθεσµο αντί να παίρνουν αποφάσεις µε µακροπρόθεσµο ορίζοντα.

Σε έντονο ύφος ήταν και η κατάληξή του: «Κοιτάξτε τι θα συµβεί σε όλους µας αύριο -και δράστε. Ο χρόνος είναι λίγος. Και το ρολόι χτυπάει…»

Loizidou

Οι επιπτώσεις από τον πόλεµο στη «γειτονιά» µας

Στο πλαίσιο των επιπτώσεων στο περιβάλλον τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σχετικά µε την Κύπρο, η «Χαραυγή» µίλησε µε την πολιτικό µηχανικό – ακτοµηχανικό και πρέσβειρα των Ακτών της Μεσογείου του ΟΗΕ, Ξένια Λοϊζίδου, η οποία δεν περιορίστηκε στις έωλες εξαγγελίες των διαφόρων κρατών.

Η κα Λοϊζίδου είπε πως όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο του περιβάλλοντος κάνουν λόγο για µία τριπλή κρίση, την οποία φέρνουν οι πόλεµοι. Πέρα από την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, είναι κρίση πολιτιστική, ενεργειακή, αλλά και πολύ σηµαντική περιβαλλοντική.

«Αν σκεφτούµε µόνο τα χηµικά που απελευθερώνονται από τη χρήση των όπλων, αν σκεφτούµε την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και τις φωτιές, µπορούµε να κατανοήσουµε το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβληµα που δηµιουργούν οι πόλεµοι», τόνισε βάζοντας παράλληλα στο κάδρο και την περιβαλλοντική καταστροφή από τον µακροχρόνιο πλέον πόλεµο στη Συρία.

«Εδώ και δώδεκα χρόνια µαίνεται δίπλα µας ένας πόλεµος, ο οποίος δεν µας προβληµατίζει όσο θα έπρεπε. Πριν από µερικά χρόνια, συµµετείχα σε µία επιτροπή του ΝΑΤΟ για θέµατα αειφορίας και το σηµαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβληµα -κατά το ΝΑΤΟ- ήταν ο πόλεµος… οπότε είναι αυτονόητο ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συρράξεων είναι τεράστιες», τόνισε η ακτοµηχανικός.

Ο σεισµός και ο σταθµός στο Άκκουγιου

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος µε τέτοιας µεγάλης διάρκειας πολέµους είναι πραγµατικά τεράστια, ενώ δυστυχώς δεν έχει ενεργοποιηθεί κυρίως η ευρωπαϊκή κοινότητα. Ακόµη χειρότερα, εξήγησε η κα Λοϊζίδου, η Κύπρος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για πολέµους που µαίνονται δίπλα µας τόσα χρόνια.

«Αυτός ο τροµερός σεισµός σε Τουρκία και Συρία θα έπρεπε να δηµιουργήσει ένα κύµα αντίδρασης για τον πυρηνικό σταθµό του Άκκουγιου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο ρήγµα και δίπλα µας. Άρα, η διπλωµατία µας θα έπρεπε να πάρει αυτά τα ζητήµατα και να τα προωθήσει. Το να θεωρούµε ότι το περιβάλλον είναι κάτι ανεξάρτητο, µας βάζει σε κινδύνους, ενώ είναι πολύ λανθασµένη αντίληψη», υπογράµµισε.

Εξηγώντας τη σηµασία της διπλωµατίας, ανέφερε πως η διπλωµατία µας θα έπρεπε να είχε ενσωµατώσει όλα αυτά τα ζητήµατα ασφάλειας, όπως και τα ζητήµατα της κλιµατικής κρίσης και καταστροφής εξαιτίας των πολέµων. Επιπλέον, σηµείωσε ότι κανένας δεν µπορεί να τεκµηριώσει ότι ο πόλεµος στη Συρία δεν έχει επηρεάσει δυσµενώς την ταχύτητα µε την οποία καλπάζει η κλιµατική αλλαγή στην περιοχή µας.

Η ανύπαρκτη, πράσινη διπλωµατία της Κύπρου

Κληθείσα να σχολιάσει τη φράση του Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ κατήγγειλε τις εταιρείες ότι «δεν µπορούν να σχεδιάσουν µια αξιόπιστη πορεία προς τις µηδενικές εκποµπές άνθρακα», η Ξένια Λοϊζίδου είπε ότι αν πάρουµε ως παράδειγµα το µικρό «µαγαζάκι» της Κύπρου, είναι ουτοπία να πιστεύουµε ότι µπορούµε να µειώσουµε κατά 55% τις εκποµπές άνθρακα µέχρι το 2030. Θα µπορούσαµε, πρόσθεσε, να είµαστε αυτάρκεις σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

«Είναι καλές όλες αυτές οι διακηρύξεις, ωστόσο είναι και υποκριτικές. Η πράσινη µετάβαση δεν είναι κάτι το θεωρητικό, ούτε είναι κάτι το οποίο θα γίνει µακριά από εµάς, επειδή είναι παγκόσµιο το ζήτηµα. Ο καθένας οφείλει να κοιτάξει τη δική του αυλή.

Η Κύπρος πόρρω απέχει από το να έχει µία σωστή πορεία προς την πράσινη µετάβαση, η οποία µετάβαση είναι µια αλλαγή του τρόπου που λειτουργούµε», υπογράµµισε, επαναλαµβάνοντας το ουσιώδες ότι «ναι, είναι σηµαντικά όλα αυτά, ωστόσο πρέπει να δούµε τι κάνουµε και µε ποιον τρόπο δρούµε τοπικά και πώς η διπλωµατία µας ενσωµατώνει αυτές τις πολύ σηµαντικές παραµέτρους, της ασφάλειας, της κλιµατικής κρίσης και της πράσινης µετάβασης», είπε καταληκτικά η κα Λοϊζίδου.

Βήματα προς τα πίσω κάνει η ανθρωπότητα

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, με την παν­δημία ο κόσμος έχει ήδη πάει πέντε χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την κοι­νωνική ανάπτυξη (υγεία, εκπαίδευ­ση, επίπεδο διαβίωσης).

«Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) εξαφανίζονται από τον κα­θρέφτη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες αναφερόμενος στους 17 στόχους που τέθηκαν το 2015, με ορίζοντα επίτευξης το 2030, για την εξάλει­ψη της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια για όλους, την πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

«Έχουμε ευκαιρίες να τους σώ­σουμε», δήλωσε ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος διοργανώνει τον Σεπτέμβριο του 2023 μια σύνο­δο κορυφής στη Νέα Υόρκη για το θέμα αυτό.

Η καταπολέμηση της υπερ­θέρμανσης του πλανήτη καθώς και οι κλιματικοί στόχοι θα είναι στο επίκεντρο μιας άλλης συνόδου κο­ρυφής, επίσης τον Σεπτέμβριο, στην οποία έχει προσκαλέσει τους ηγέτες του κόσμου. «Δείξτε μας μια δράση που επιταχύνεται για τη δεκαετία αυτή και νέα φιλόδοξα σχέδια για την ουδετερότητα του άνθρακα, αλ­λιώς, σας παρακαλώ, μην έρθετε», διεμήνυσε.

Κατήγγειλε επίσης για άλλη μια φορά τις εταιρείες που δραστηριο­ποιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων: «Εάν δεν μπορείτε να σχεδιάσετε μια αξιόπιστη πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές άν­θρακα, με στόχους για το 2025 και το 2030 που να καλύπτουν όλες τις δραστηριότητές σας, τότε δεν θα πρέπει να ασχολείστε με τον τομέα αυτό».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.