Ξενοδοχειακή βιομηχανία: Αυτά που δεν έγιναν και αυτά που «ζητούν» άμεση επίλυση

Χιλιάδες εργαζόµενοι και εκατοντάδες ξενοδοχειακές µονάδες, από φύσει διαφορετικές αφετηρίες, ακροβατούν µεταξύ επιβίωσης (οι πρώτοι) και αβεβαιότητας (οι δεύτεροι).

 

Του Κυριάκου Λοΐζου

Από τον Ιούλιο και µετά ένα µεγάλο µέρος των εργαζοµένων στα ξενοδοχεία έχει επιστρέψει στις εργασίες του, ενώ το ίδιο συµβαίνει και µε τους εργαζόµενους στα Κέντρα Αναψυχής, τα οποία µε βάση τα πρωτόκολλα έχουν επαναλειτουργήσει από τον περασµένο Μάιο. Ωστόσο, ένεκα της πανδηµίας η χρονιά συνέχισε να είναι αρκετά δύσκολη για την τουριστική βιοµηχανία, και δη για τα ξενοδοχεία. Χιλιάδες εργαζόµενοι και εκατοντάδες ξενοδοχειακές µονάδες, από φύσει διαφορετικές αφετηρίες, ακροβατούν µεταξύ επιβίωσης (οι πρώτοι) και αβεβαιότητας (οι δεύτεροι).

«Οι εκτιµήσεις µας για τις αρχές της σεζόν ήταν διαφορετικές, ένεκα και της πάρα πολύ καλής επιδηµιολογικής εικόνας που παρουσίαζε η Κύπρος, αλλά δυστυχώς στις αρχές Ιουνίου είχαµε τη µεγάλη επιδηµιολογική υποτροπή, η οποία µας πήρε πάρα πολύ πίσω. Συναφώς αναθεωρήσαµε τις εκτιµήσεις µας, προσπαθώντας να φτάσουµε τον πρώτο στόχο που είχαµε θέσει εξ αρχής, το να κάνουµε τη φετινή χρονιά καλύτερη από την περσινή.

Υπάρχουν αυξηµένες αφίξεις κυρίως από Ρώσους τουρίστες, ενώ υπάρχει και η συµβολή των ντόπιων που αξιοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης, πράγµα που βοήθησε να φθάσουµε το στόχο αυτό», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Σύνδεσµου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εκφράζοντας παράλληλα µία συγκρατηµένη αισιοδοξία για το µέλλον. Όπως είπε, οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισµού δεν σταµατούν στη βελτιωµένη εικόνα Ιουλίου – Αυγούστου. Οι επαφές για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, ο θεµατικός τουρισµός, η επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου και πολλά άλλα θέµατα συνεχίζονται εντατικά, µε το βλέµµα στην επόµενη µέρα και µε την ελπίδα να µην υπάρξουν πισωγυρίσµατα και να βελτιωθεί η επιδηµιολογική εικόνα της χώρας.

«Οι επαφές για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, ο θεµατικός τουρισµός, η επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου και πολλά άλλα θέµατα συνεχίζονται εντατικά»

Ερωτηθείς για το σχέδιο που αφορά την επιχορηγηµένη διαµονή στα ξενοδοχεία για τους εµβολιασµένους, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως το υφιστάµενο σχέδιο έχει ισχύ µέχρι και το τέλος Νοεµβρίου. «Το συγκεκριµένο µέτρο οπωσδήποτε βοηθά κατ’ αρχήν και δίνει την ευκαιρία στους Κύπριους συµπατριώτες µας να κάνουν φθηνές διακοπές και κατά τους φθινοπωρινούς µήνες, πέραν αυτών της καλοκαιρινής περιόδου που το αξιοποίησαν στο έπακρο. Κατά δεύτερο λόγο, βοηθά τις ξενοδοχειακές µονάδες έτσι ώστε να αυξήσουν σε ένα βαθµό τις µέσες πληρότητές τους και να παρατείνουν τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα κάποιες µονάδες οι οποίες ενδεχοµένως να έκλειναν νωρίτερα για τη σεζόν, ένεκα και της χαµηλής τουριστικής κίνησης που υπάρχει». Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Πολιτείας για την αντιµετώπιση της κρίσης στον κλάδο, ο Γ.∆. του ΠΑΣΥΞΕ έκρινε θετική τη στήριξή της (κυβέρνησης), λέγοντας ότι «ενέκυψε πάνω από τη βιοµηχανία στηρίζοντάς την κυρίως µέσω της στήριξης των εργαζοµένων».

Μέσα από τα παραπάνω προκύπτουν διάφορα ερωτήµατα: Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόµενοι στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία; ∆ιάγουν µία κανονική σεζόν ή υπάρχουν άλυτα προβλήµατα τα οποία επηρεάζουν την επιβίωσή τους;

Σε αυτά τα ερωτήµατα απάντησε ο Γενικός Γραµµατέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) της ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, κατά τον οποίο οι εργαζόµενοι στον τοµέα δεν βίωσαν µια καλή χρονιά, αντίθετα συνέχισαν να επιβιώνουν µε τα επιδόµατα, πολλοί από αυτούς και πολλές οικογένειες συνεχίζουν να αντιµετωπίζουν πρόβληµα εξυπηρέτησης των καθηµερινών αναγκών τους.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώµατα των εργαζοµένων στον τοµέα της ξενοδοχειακής βιοµηχανίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεµότητες όσον αφορά την εφαρµογή των συλλογικών συµβάσεων και των δικαιωµάτων των εργαζοµένων, υπογραµµίζοντας ταυτόχρονα τη «συντονισµένη προσπάθεια πολλών ξενοδόχων για απορρύθµιση της εργασίας µε προσωπικά συµβόλαια, µε υποδεέστερους όρους από αυτούς που προνοούνται στις συλλογικές συµβάσεις και τη νοµοθεσία.

«Το µέτρο για τους εµβολιασµένους οπωσδήποτε βοηθά κατ’ αρχήν και δίνει την ευκαιρία στους Κύπριους συµπατριώτες µας να κάνουν φθηνές διακοπές και κατά τους φθινοπωρινούς µήνες, πέραν αυτών της καλοκαιρινής περιόδου που το αξιοποίησαν στο έπακρο»

Αυτό καταφαίνεται και µέσα από επίσηµη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονοµικών, όπου διαπιστώνεται ότι ο ξενοδοχειακός και επισιτιστικός τοµέας είναι οι πιο χαµηλά αµειβόµενοι από όλους τους τοµείς της οικονοµίας. Πιο συγκεκριµένα, ενώ ο µέσος ωριαίος µισθός στην Κύπρο είναι γύρω στα €17,00, στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τοµέα είναι €6,00».

Επιπλέον, αναφέρει ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ, υπάρχουν προβλήµατα όσον αφορά την εφαρµογή των συµφωνηθέντων για την ανανέωση της συλλογικής σύµβασης για τα ξενοδοχεία, όπως είναι η παραχώρηση των συµφωνηθέντων αυξήσεων, η σωστή ενσωµάτωση του δικαιώµατος υπηρεσίας στους βασικούς µισθούς και το Ταµείο Ευηµερίας. «Εκκρεµεί επίσης διαφορά στο Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά την παραχώρηση του 13ου µισθού και των αδειών για το 2020 και 2021. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση του Υπουργείου Εργασίας ότι η περίοδος συµµετοχής στα σχέδια στήριξης λόγω του COVID-19 είναι εργάσιµη περίοδος και υπολογίζεται για σκοπούς παραχώρησης του 13ου µισθού και της ετήσιας άδειας».

«Οι εργαζόµενοι στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία συνέχισαν να επιβιώνουν µε τα επιδόµατα, ενώ πολλοί από αυτούς και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να αντιµετωπίζουν πρόβληµα εξυπηρέτησης των καθηµερινών αναγκών τους»

Ένα µεγάλο θέµα που συζητείται τελευταία χρόνια έντονα και για το οποίο η εργοδοτική πλευρά πιέζει την κυβέρνηση, είναι το άνοιγµα της αγοράς εργασίας από τρίτες χώρες µε το πρόσχηµα ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναµικού.

«Έχουµε ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πιστεύουµε ότι και ντόπιο εργατικό δυναµικό υπάρχει και εκατοµµύρια Ευρωπαίων εργαζοµένων που µπορούν κάλλιστα να καλύψουν τις όποιες ανάγκες υπάρχουν. Αρκεί βεβαίως να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα, δηλαδή σωστοί και αξιοπρεπείς µισθοί και δικαιώµατα», σηµείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τυχόν απασχόληση εργαζοµένων από τρίτες χώρες δεν θα χρησιµοποιηθεί σαν µοχλός πίεσης για περαιτέρω απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων. «Τούτο µόνο µε νοµική ρύθµιση των συλλογικών συµβάσεων µπορεί να διασφαλιστεί και εδώ η Πολιτεία φέρει σοβαρή ευθύνη πώς θα χειριστεί το όλο θέµα».

«∆εν είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον τοµέα. Η αλήθεια είναι ότι δεν προσφέρονται οι κατάλληλοι µισθοί, ωφελήµατα και κατάλληλες συνθήκες εργασίας»

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε τόσο στην αντιµετώπιση των εργαζοµένων από την εργοδοσία όσο και στην ευθύνη που βαραίνει την κυβέρνηση: Αυτή η συµπεριφορά από µέρους της εργοδοσίας έχει καταστήσει το επάγγελµα του ξενοδοχοϋπαλλήλου µη ελκυστικό για τους νέους µας αλλά και για αυτούς που εργάζονται ήδη στον τοµέα, πολλοί από τους οποίους ψάχνουν να βρουν κάτι άλλο. ∆εν είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον τοµέα, η αλήθεια είναι ότι δεν προσφέρονται οι κατάλληλοι µισθοί, ωφελήµατα και συνθήκες εργασίας για να αποφασίσει κάποιος να εργαστεί στην ξενοδοχειακή βιοµηχανία και στον επισιτισµό µε τα δύσκολα ωράρια και τις µεγάλες απαιτήσεις. Η Πολιτεία σίγουρα ευθύνεται για αυτή την κατάσταση και έχει ρόλο να παίξει στηρίζοντας µε νοµικές και άλλες ρυθµίσεις και κυρίως τη νοµική ρύθµιση ισχύος των συλλογικών συµβάσεων».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.