Θέμα εργοδότησης φοιτητών από τρίτες χώρες σε θέσεις εργασίας της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας ήγειραν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου οι Οργανώσεις των Ξενοδόχων, προς απάμβλυνση, όπως υποστηρίζουν, του προβλήματος εξεύρεσης εργασίας στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Το θέμα συζητήθηκε στην παρουσία τόσο της Υπουργού εργασίας όσο και του Υφυπουργού Τουρισμού και οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων πρότειναν συγκεκριμένα, εργοδότηση φοιτητών τρίτων χωρών φτάνει να έχουν αντικείμενο σπουδών τα τουριστικά επαγγέλματα καθώς, όπως ανέφεραν, είναι μηδαμινό το ενδιαφέρον εργοδότησης από τον κατάλογο των εγγεγραμμένων ανέργων.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε προς τους εργοδότες της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας ότι προέχει η εξεύρεση λύσεων από τον κατάλογο των ανέργων και η συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, δήλωσε ότι ήρθαμε εδώ για να υποστούμε εκβιασμό. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ζέτας Αιμιλιανίδου, λέγοντας ότι οι Υπουργοί δεν εκβιάζουν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, υποστήριξε ότι το θέμα της εξεύρεσης λύσεων από κοινοτικούς εργαζόμενους προσκρούει στο κόστος διαβίωσης στην Κύπρο αφού λόγω χαμηλών απολαβών και υψηλών ενοικίων δύσκολα έρχεται να εργαστεί κάποιος σε τέτοιες δουλειές.

Αναμένουμε είπε, να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και συντεχνιών για συμφωνία επί της συλλογικής σύμβασης.

Το ΑΚΕΛ δια του Βουλευτή Κώστα Κώστα, χαιρέτησε τη στάση της Υπουργού Εργασίας αλλά και του Υφυπουργού Τουρισμού με την οποία τονίστηκε πως η λύση δεν είναι η εργοδότηση ξένων αλλά η παραχώρηση κινήτρων σε προσωπικό από την Κύπρο και τα Κράτη Μέλη της ένωσης. Υπενθύμισε ότι στη βάση στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας οι μισθοί στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία είναι οι χαμηλότεροι σε όλη την οικονομία.

Τo ΔΗΚΟ, δια του Βουλευτή Άγγελου Βότση εκτιμά πως εάν διδόταν άδεια στους φοιτητές τρίτων χωρών να εργαστούν στα Ξενοδοχεία μας, ανεξαρτήτως σπουδών, θα μπορούσε να υπάρξει μερική απάμβλυνση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού.

Όπως λέχθηκε από τον Υφυπουργό Τουρισμού στην Κύπρο αναλογούν 4,5 άτομα για κάθε εργαζόμενο ενώ ο Μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,67 και διεθνώς 0,17.

Μας έχεις Like στο Facebook ;