Προστασία από την Πολιτεία απέναντι στις αυθαιρεσίες των ξενοδόχων ζητούν οι εργαζόμενοι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αυτό ήταν το μήνυμα της σημερινής κινητοποίησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου υπό τη σκέπη της συντεχνίας της ΠΕΟ οι οποίοι κατήγγειλαν εκμετάλλευση από τους εργοδότες με την ανοχή της κυβέρνησης. Καταλόγισαν επίσης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αδιαφορία απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερημένες πληρωμές ανεργιακού επιδόματος κατά την κλειστή περίοδο.

Περίπου 300 εργαζόμενοι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία μαζί με την Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ Αμμοχώστου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση στην οποία ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τη συντεχνία για τις προσπάθειες εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας τη σεζόν που πέρασε καθώς και τις ενέργειες που προγραμματίζονται για τη νέα σεζόν. Έγινε επίσης αναφορά στις καταγγελίες των Συντεχνιών προς το Υπουργείο Εργασίας για τις αυθαιρεσίες των ξενοδόχων και την ανάγκη η Πολιτεία να παρέμβει για να προστατέψει τους εργαζόμενους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για την αδιαφορία του Υπουργείου Εργασίας στις εκκλήσεις για προώθηση συγκεκριμένων εισηγήσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος για νομικές ρυθμίσεις ώστε να αποτρέπονται παρερμηνείες του νόμου και κατοχύρωση της μισθοδοσίας όπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση. Η συγκέντρωση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα προς την Υπουργό Εργασίας για όλα τα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και οι διαμαρτυρόμενοι προειδοποίησαν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα και επίλυση των προβλημάτων.

Ακολούθησε πορεία προς το Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Δερύνεια όπου επιδόθηκε το ψήφισμα και εκφράστηκε η αγανάκτηση των εργαζομένων για τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του ανεργιακού επιδόματος την χειμερινή περίοδο, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου για επίλυση του προβλήματος. Οι εργαζόμενοι έκαναν σαφή την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν γίνονται ενέργειες τροποποίησης των διαδικασιών καταβολής του ανεργιακού επιδόματος με αποτέλεσμα, κατά τη χειμερινή περίοδο όταν αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία, να παραμένουν χωρίς εισοδήματα για 2-3 μήνες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικογένειες.

Κοινωνικές Ασφαλίσεις: Κανονικά οι πληρωμές ανεργιακού

Για το θέμα του ανεργιακού επιδόματος, εξέδωσαν σήμερα ανακοίνωση οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς όμως να δίνουν απάντηση επί της ουσίας της διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οι πληρωμές για επίδομα ανεργίας υπάλληλων της τουριστικής βιομηχανίας που βρίσκονται σε χειμερινή αναστολή εργασιών, πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς καθυστέρηση, όπως ακριβώς γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων όμως αφορά στην ανάγκη τροποποίησης των διαδικασιών ώστε να μην χρειάζεται να παρέρχονται 6 εβδομάδες από την πρώτη υπογραφή ώστε να αρχίσουν να γίνονται πληρωμές. Σύμφωνα με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, το Νοέμβριο του 2017 υποβλήθηκαν 11333 αιτήσεις. Από αυτές άρχισαν να πληρώνονται όσες υποβλήθηκαν μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου 2017, αφού παρήλθαν οι 6 εβδομάδες από την πρώτη υπογραφή. Στο παρόν στάδιο εξετάζονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 17 Νοεμβρίου 2017 και μεταγενέστερα, και οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνουν ότι εργάζονται κατά προτεραιότητα για ολοκλήρωση της αναγκαίας εργασίας.

Τάσος Περδίος