Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Ούτε ένα πιάτο φαΐ για την οικογένειά μαςΜε €360 καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς, ενοίκια και δάνεια

Στην ανέχεια οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού λόγω της παραβίασης των συμφωνηθέντων από τους εργοδότες δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα του 60%. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ακόμα πιο βαθύ, αφού σε πολλές περιπτώσεις στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και άλλο μέλος της οικογένειας. Με αποτέλεσμα να απειλείται η διαβίωσή τους καθώς με τα 360 ευρώ θα πρέπει να ανταποκριθούν σε ενοίκια, λογαριασμούς, δάνεια και σπουδές των παιδιών. Ακόμα, το πρόβλημα αναμένεται να έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, αφού ακόμα κι αν εργαστούν κάποιοι από αυτούς, για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν θα έχουν συμπληρώσει 6 μήνες εργασίας για να λάβουν το ανεργιακό επίδομα τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων εμπίπτουν περίπου 10 χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί αφού οι εργοδότες παραβίασαν τη συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους κατά τη χειμερινή περίοδο και δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού των εργαζομένων στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Ως εκ τούτου δεν θεωρείται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου και δεν εντάσσονται στα ειδικά σχέδια επιδότησης του 60% του μισθού τους.

Η «Χαραυγή» συνομίλησε χθες με εργαζομένους που καλούνται να ζήσουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όπως μας ανέφερε ο κ. Ισίδωρος, «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, αφού οι κόρες μου και ο γαμπρός μου δεν εργάζονται». Τα 360 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για να πληρωθούν οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος.

Σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο αφού αυτό το καλοκαίρι δεν έχουμε δουλέψει τις 26 εβδομάδες που προνοεί ο νόμος, ώστε να μπορούμε να πιάσουμε ανεργιακό τον ερχόμενο χειμώνα. Οπότε, εμείς για να έχουμε αξιοπρεπή εισοδήματα θα πρέπει να έρθει η καλοκαιρινή σεζόν του 2021».

«Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα στο μέλλον, αφού εργάζεται και η γυναίκα μου σε ξενοδοχείο, ενώ έχουμε και μία κόρη φοιτήτρια», είπε ο κύριος Νίκος. Σημείωσε ότι «η γυναίκα μου εργάζεται 8 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, εγώ 6 χρόνια αλλά δεν θεωρούμαστε μόνιμοι. Μας έκαναν εργαζομένους δύο ταχυτήτων». Έντονα συναισθηματικά φορτισμένος ανέφερε ότι υπάρχει αντίκτυπος σε όλη την οικογένεια, αφού σκέφτονται ακόμα και να διακόψουν τις σπουδές της κόρης τους. «Είμαστε απελπισμένοι, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, αν θα πρέπει να διακόψουμε τις σπουδές της κόρης μας. Επίσης οι τράπεζες έκαναν αναστολή των δόσεων, αλλά τον Δεκέμβρη θα επανέλθουν. Πώς να τους πληρώσουμε τον Δεκέμβρη, αφού δεν θα έχουμε ούτε τα 360 ευρώ;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτρος χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ως τη χειρότερη της ζωής του, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορεί να πάρει ούτε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι. Ενώ η κα Νίκη, μονογονιός με 4 μωρά και με κόρη φοιτήτρια, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι χάλια. Παράλληλα επεσήμανε ότι «πάντα την πληρώνει ο απλός ο κόσμος».

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Έξω από το Υπ. Εργασίας για ίση μεταχείριση

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εκφράζοντας απογοήτευση και αγανάκτηση για το γεγονός ότι αναγκάζονται να επιβιώσουν με το ελάχιστο ποσό των €360 ευρώ το μήνα.

Κι αυτό επειδή οι εργοδότες τους παραβίασαν τη συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους το χειμώνα και δεν κατέβαλλαν το 2,8% του μισθού των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν εντάσσονται στα ειδικά σχέδια επιδότησης του 60% του μισθού τους. Όπως υπολογίζεται, οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία ανέρχονται περίπου στους 10 χιλιάδες.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ παρευρέθηκαν και εργαζόμενοι για τους οποίους καθυστερεί η πληρωμή του ειδικού ανεργιακού επιδόματος από τις 20 Μαΐου.

Κατά την εκδήλωση επιδόθηκε ψήφισμα προς την Υπουργό Εργασίας, με το οποίο οι διαμαρτυρόμενοι μετέφεραν στην υπουργό την έντονη διαμαρτυρία τους για την «άνιση και άδικη μεταχείριση που τυγχάνουν». Σημειώνουν πως «έχουμε την άποψη ότι η θεώρηση αυτών των εργαζομένων ως μη δικαιούχων της στήριξης του ειδικού ενεργειακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού είναι λανθασμένη, γιατί αυτοί οι υπάλληλοι δεματοποιούνται ένεκα της παραβίασης της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών των ξενοδοχείων από τους εργοδότες τους και πιο συγκεκριμένα της μη καταβολής του 2,8% του μισθού τους κατά την περίοδο αναστολής».

Όπως προστίθεται στο ψήφισμα, «όλοι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων έχουν εργοδότη και μάλιστα για πολλά χρόνια, κάτι που το Υπουργείο μπορεί να διαπιστώσει ανατρέχοντας τις εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις των προηγούμενων χρόνων».

Επιπρόσθετα, εκφράζουν την αγανάκτηση και απογοήτευσή τους, καθώς «αντί το Υπουργείο να στηριχθεί στην πραγματικότητα και να σεβαστεί το πνεύμα των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, παραγνωρίστηκε η παρατυπία των ξενοδόχων και η παρασπονδία τους από τη συμφωνία για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών τους, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στο επίδομα πείνας των €360».

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Γιάννης Κακαρής