Ξενοφοβικό παραλήρημα Πυρίλλη για μετανάστες Πουρνάρα, κυβερνητική ευαισθησία για Ουκρανούς

Άμεση πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία και εργασία για Ουκρανούς πρόσφυγες

 

Μετά την πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου, άλλος ένας επικεφαλής Τοπικής Αρχής, στέλεχος του ΔΗΣΥ, επιβεβαίωσε τον θεσμικό ρατσισμό που καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά 150 ασυνόδευτων παιδιών από το Πουρνάρα σε κατάλυμα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι: «Επειδή κάποιοι λογαριάζουν να κάνουν κάποια υποστατικά είτε του Πρωταρά, είτε της Αγίας Νάπας χώρους φιλοξενίας μεταναστών, να τους μεταφέρω το μήνυμα κάτω τα χέρια. Ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα δεν θα γίνουν Πουρνάρα. Να το βγάλουν από το μυαλό τους».

ΥΠΕΣ: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που βρίσκονται παρατημένοι στο Πουρνάρα και την Κοφίνου, η κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και ευαισθησία στο θέμα των Ουκρανών προσφύγων.

Υπουργοί/υφυπουργοί ή εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων/Υφυπουργείων και υπηρεσιών του κράτους πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη υπό το συντονισμό του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, για τη διαχείριση των αφίξεων Ουκρανών προσφύγων στην Κύπρο. Τη σύσκεψη απασχόλησαν θέματα στέγασης και κοινωνικής προστασίας, πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην Κύπρο βρίσκονται 6.024 Ουκρανοί πολίτες που έφτασαν μετά τη ρωσική εισβολή και άλλοι 2.300 που βρίσκονταν εδώ για διακοπές ή άλλες δουλειές.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι προωθείται απλή διαδικασία μέσω ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών για εγγραφή των Ουκρανών που βρίσκονται στην Κύπρο και απόκτηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας.

Συγκεκριμένα, μετά την εγγραφή τους στη σχετική ιστοσελίδα και τη λήψη αυθημερόν έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Ουκρανοί πολίτες θα προωθούνται στα Επαρχιακά Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όπου θα υποβάλουν τα βιομετρικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια θα τους εκδίδεται πλαστική κάρτα τύπου visa, με την οποία θα έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία και αγορά εργασίας. Η κάρτα θα έχει ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όπως είναι και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Την ίδια ώρα, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει 3.000 δωμάτια σε ξενοδοχειακά καταλύματα για φιλοξενία των Ουκρανών πολιτών, αναλόγως της οικογενειακής τους κατάστασης.

Τη στέγαση και παροχή επιδομάτων στους Ουκρανούς πρόσφυγες αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο θα κατανείμει τους Ουκρανούς στα ξενοδοχεία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το καθεστώς εργασίας και το δικαίωμα πρόσβασης θα παραχωρηθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους Ουκρανούς και από πλευράς εργοδοτών θα μπορούν να ελέγχονται τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πλαστική κάρτα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy