Ξεπάγωμα κεφαλαίων για την Τουρκία και 3 δις ευρώ

Ως αντάλλαγμα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη

Η πίεση που δέχθηκε η ΕΕ για το προσφυγικό πρόβλημα και η αδυναμία της να το αντιμετωπίσει, την υποχρέωσε να κάνει ανοίγματα προς την Τουρκία και να της προσφέρει 3 δις ευρώ και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αγνοώντας ότι στη χώρα αυτή παραβιάζονται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου.


Σε συμφωνία επί σχεδίου δράσης για το προσφυγικό με κεντρικούς άξονες τη διάθεση τριών δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες εντός Τουρκίας και επανεκκίνηση της τελματωμένης ενταξιακής διαπραγμάτευσης, ως αντάλλαγμα της τουρκικής βοήθειας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, κατέληξε η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα επίσης με κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία ανοίγει φέτος το Κεφάλαιο 17 στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία, το οποίο αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική. Θα επιταχυνθεί το άνοιγμα της διαδικασίας βίζας για τους Τούρκους πολίτες, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανενεργοποιηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Υπήρξε συμφωνία για τη διεξαγωγή δύο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας ετησίως, καθώς και για διάλογο σε υψηλό επίπεδο επί ενεργειακών θεμάτων, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες διασκέψεις.


Κατά την προσέλευσή του νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «ιστορική ημέρα» και «νέα αρχή» στην ενταξιακή διαδικασία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε επίσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η χθεσινή Σύνοδος παρέχει κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και σηματοδοτεί την ανανέωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο.

Μιλώντας την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προσέφερε στην Αγκυρα το ποσό των τριών δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Αγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει εντός του έτους το Κεφάλαιο 17 στην τουρκική ενταξιακή διαπραγμάτευση και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορούν να ταξιδεύουν οι Τούρκοι πολίτες χωρίς βίζα εντός της ΕΕ, εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες προϋποθέσεις.


Η ίδια επεσήμανε ότι κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών που προηγήθηκε της Συνόδου, παρουσία και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί. Παράλληλα, δήλωσε ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της συνέχισης της Συνθήκης Σένγκεν.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος κατά τη διάρκεια της Συνόδου προς τον κ. Νταβούτογλου, ανέφερε: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους».

«Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς. Εχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.