Ξεπούλημα Συνεργατισμού: «Αμπελοχώραφο Χάρη ο Συνεργατισμός μετά το 2013»

Η Βουλή πιέζει τις Διωκτικές Αρχές για τις αστικές και ποινικές ευθύνες

 

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής βάζει πίεση προς τις Διωκτικές Αρχές, σε σχέση με τις αστικές και ποινικές ευθύνες που υπάρχουν για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στη χθεσινή της συνεδρία η Επιτροπή εξέτασε εκ νέου το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γεώργιο Αρέστη, εστιάζοντας στο θέμα της Altamira. Μάλιστα, ο Γ. Αρέστη ανέγνωσε αποσπάσματα από το πόρισμα, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατέθεσε σημείωμα το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στον τέως Υπουργό Οικονομικών και νυν αν. πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και στον πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής και κομματικό φίλο του Χ. Γεωργιάδη, Νικόλα Χατζηγιάννη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον Χ. Γεωργιάδη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ενώ άσκησαν κριτική και προς τις Διωκτικές Αρχές για την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται σε σχέση με τη διερεύνηση των ευθυνών. Διεμήνυσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αστικών ευθυνών.

Το ΑΚΕΛ διά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι «ο Συνεργατισμός κατέληξε μετά το 2013 αμπελοχώραφο του τέως Υπουργού Οικονομικών».

Εντελώς αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την αποχώρηση από τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των βουλευτών του ΔΗΣΥ, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι υπάρχει εύλογη αιτία να αναρωτηθούμε αν αυτό το έκαναν για να καθυστερήσουν τη συζήτηση.

Τόνισε ότι στη χθεσινή συνεδρία παρέστη ο κύριος Αρέστη για να ενημερώσει για το πόρισμα που αφορά τον Συνεργατισμό και την ΑΛΤΑΜΙΡΑ.

Η κυρία Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για παράταση για ακόμη ένα χρόνο του δικαιώματος για επιβολή αστικών ευθυνών, ώστε να μην εκπνεύσει ο χρόνος και να δοθεί δυνατότητα εκδίκασης του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού.

Η μπάλα, είπε, είναι στον γενικό εισαγγελέα της δημοκρατίας και θα παρακολουθούμε τι οδηγίες θα δώσει για να δικαστούν αυτοί που επέτρεψαν τη λεηλασία του Συνεργατισμού. Η κυρία Χαραλαμπίδου κατονόμασε τους Χάρη Γεωργιάδη, Σταυρινίδη και Χατζηγιάννη.

Η κυρία Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στο πόρισμα Αρέστη λέγοντας ότι υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία ο Συνεργατισμός ήταν βιώσιμος πριν περάσει στα χέρια της κυβέρνησης.

Είπε επίσης ότι θα συνεχιστεί ενώπιον της επιτροπής η συζήτηση για τον τρόπο που εκποιεί περιουσίες των πολιτών η ΑΛΤΑΜΙΡΑ.

Επεσήμανε επίσης ότι παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, το πόρισμα Αρέστη καταγράφει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ και η Τρόικα έκριναν τον Συνεργατισμό ως τραπεζική μονάδα που θα μπορούσε με σωστή εταιρική διακυβέρνηση να είναι κερδοφόρα και υγιής. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «η αδυναμία τους να διαχειριστούν συνετά τον Συνεργατισμό κατέληξε στη μεγαλύτερη κατασπατάληση και λεηλασία δημοσίου πλούτου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παρέθεσε επίσης σωρεία πρακτικών από συνεδρίες στη Βουλή, στις οποίες «φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις τοποθετήσεις του Χ. Γεωργιάδη, ότι συγκάλυπτε τους φίλους του και υπεραμυνόταν των ενεργειών τους».

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ διά του Γιώργου Γεωργίου επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, υποστηρίζοντας ότι μέλη της Επιτροπής Ελέγχου έχουν «σύγκρουση συμφερόντων», επειδή έχουν ΜΕΔ τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση από την Altamira. Έθεσε επίσης θέμα για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, επειδή το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν σύμβουλος της Συνεργατικής στη συμφωνία με την Altamira. Παρά ταύτα όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου από τα υπόλοιπα κόμματα απέρριψαν τους ισχυρισμούς του ΔΗΣΥ, οι εκπρόσωποι του οποίου αποχώρησαν από τη συνεδρία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.