Ξεσηκωμός στον Λίβανο – Καταστολή, διχασμός και φτώχεια

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί από νωρίς την Πέμπτη έξω από το περίκλειστο με συρματοπλέγματα κυβερνείο της Τρίπολης του Λιβάνου. Παραδίπλα, βρίσκονταν δυο πυρπολημένα οχήματα: απτές αποδείξεις ενός νέου κύκλου στο διχασμό, που άνοιξε εδώ και τρία 24ωρα στην πολύπαθη μεσανατολική χώρα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, πλήθη συνόδευαν -εν μέσω κορονοϊού και της σκληρής καραντίνας- στην τελευταία κατοικία του τον πρώτο νεκρό του νέου γύρου αιματηρών ταραχών στη μεγαλύτερη πόλη του Βόρειου Λιβάνου. Ο 30χρονος Ομάρ Ταΐμπι σκοτώθηκε στις συμπλοκές που είχαν ξεσπάσει το προηγούμενο βράδυ στην Τρίπολη- το τρίτο συνεχές. Συγγενείς του κατήγγειλαν ότι έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον άλλοι 226 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις άγριες συγκρούσεις, εκ των οποίων οι 26 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Οι μαρτυρίες βρίθουν για ωμή καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών, κυρίως νέων, που απηυδισμένοι από την ανέχεια έχουν και πάλι βγει διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ελέω πανδημίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν αρκετές φορές να εισβάλουν στο κυβερνείο. Πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας, που απάντησαν με εκτοξευτήρες νερού, δακρυγόνα και -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο- καταιγισμό από σφαίρες.

«Ο κόσμος πεινά», είπε στο πρακτορείο AFP ο 20χρονος Μοχάμεντ Εζεντίνε: ένας από τους εξεγερμένους διαδηλωτές, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Την οργή τους τροφοδοτούν οι ίδιες και απαράλλαχτες, εδώ και μήνες, αιτίες.

Η απόλυτη φτώχεια στην οποία έχει βυθιστεί ο μισός και πλέον πληθυσμός του Λιβάνου, με την πανδημία να επιδεινώνει την κατάσταση έτι περαιτέρω. Η χρεοκοπία της εθνικής οικονομίας και η ενδημική διαφθορά. Το διαρκές πολιτικό αδιέξοδο. Η αέναη ατιμωρησία της εγχώριας -νόμιμης και παράνομης- ελίτ, η εγκληματική αμέλεια (ή και «ομερτά») η οποία οδήγησε στη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το περασμένο καλοκαίρι.

Κατώτερη της δραματικής περίστασης, η πολιτική ηγεσία συνεχίζει απτόητη τα μικροκομματικά «παιχνίδια». Η κόντρα μεταξύ του μαρωνίτη προέδρου και του σουνίτη νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού, εμποδίζει το σχηματισμό κυβέρνησης, την ώρα που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τα νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα, λόγω κορονοϊού.

«Η κατάσταση στον Λίβανο είναι επείγουσα και πιστεύουμε ότι υπάρχουν προτεραιότητες που μπορούμε να επιδιώξουμε από κοινού» με την προεδρία Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ανέφερε στο λιβανέζικο ιστότοπο Nahranet, συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Μακρόν (ένθερμου διεκδικητή ρόλου γεωπολιτικού «πάτρωνα» του Λιβάνου), χωρίς να κατονομάσει», ήτοι τη Χεζμπολάχ.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν μάσησε, πάντως, τα λόγια της και κάλεσε την Πέμπτη δημόσια τη Γαλλία να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στη Βηρυτό, καταγγέλλοντας -κατόπιν ενδελεχούς έρευνας- ότι εξοπλισμός γαλλικής κατασκευής χρησιμοποιείται σωρηδόν από το 2015 για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων πολιτών στον Λίβανο, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy