Ξεσηκώθηκε η Ιταλία για τα εργασιακά

Για συμμετοχή που φτάνει το 70% στην οκτάωρη στάση που κήρυξαν μιλούν τα ιταλικά συνδικάτα, με τους Ιταλούς να βγαίνουν στους δρόμους κάθε μεγάλης πόλης στη χώρα διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην απορρύθμιση στο τοπίο των εργασιακών και στα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός.

Επεισόδια ξέσπασαν στις πορείες στο Μιλάνο και το Τορίνο, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Italy unions hold general strike against labour reforms, austerity

Η οκτάωρη στάση εργασίας, που ξεκίνησε στις 09:00 της Παρασκευής, πλήττει το σύνολο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και συνοδεύεται με πορείες σε συνολικά 54 πόλεις της χώρας.

Το προηγούμενο βράδυ, ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή στην απόφασή του να προχωρήσει σε επίταξη στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αφού πέτυχε από τα συνδικάτα του τομέα να μειώσουν τη στάση εργασίας τους κατά μία ώρα.

Στο Μιλάνο, η συγκέντρωση στην πλατεία Ντούκα Ντ’ Αόστα εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών -ανάμεσά τους αρκετοί φοιτητές.

Στο Τορίνο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa, διαδηλωτές του αναρχικού μπλοκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν ανάλογες με εκείνες του Μιλάνου, με σύννεφα καπνογόνων να καλύπτουν το σημείο της συγκέντρωσης πάνω από αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση.

Italy unions hold general strike against labour reforms, austerity

Οι περισσότερες διαδηλώσεις είχαν κυλήσει ειρηνικά και με μεγάλη προσέλευση. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με το σύνθημα «δεν πάει έτσι!» από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την αριστερή CGIL, και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η δεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η μετριοπαθής καθολική συνομοσπονδία CISL δεν συμμετέχει, θεωρώντας πως η διαμαρτυρία στο σημερινό πλαίσιο είναι αντιπαραγωγική και πως είναι καλύτερα να προταθεί “ένα μεγάλο κοινωνικό σύμφωνο”.

Αναστάτωση αναμένεται ιδιαίτερα στον τομέα των αερομεταφορών, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

20259686_Italy_Strike_JPEG_038b4.limghandler

Ο κύριος στόχος της συνδικαλιστικής οργής παραμένει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία θέλησε ο Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούν ανεπαρκή.

in.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.