Μπλόκο σε ξεσπίτωμα τριών οικογενειών από τράπεζα στη Λάρνακα έστησε χθες το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων.

Στις 10 το πρωί ήταν προγραμματισμένος πλειστηριασμός σε παλιά μικρή πολυκατοικία τριών κατοικιών όπου διαμένουν ισάριθμες οικογένειες, οι γονείς και οι δύο τους θυγατέρες, καθώς και της μικρής οικογενειακής επιχείρησης βαφτιστικών ειδών που βρίσκεται στο ισόγειο. Στο χώρο, όμως, έσπευσε οργανωμένα το Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων, μέλη του οποίου έστησαν ανθρώπινο μπλόκο και δεν επέτρεψαν την είσοδο οποιωνδήποτε επίδοξων αγοραστών. Ως εκ τούτου η εκποίηση αναστάλθηκε.

Η συντονίστρια του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων Λάρνακας Ευγενία Μωυσέως, η οποία βρέθηκε στο χώρο, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έπρεπε να πάρει αναστολή από το δικαστήριο επειδή δεν επιδόθηκαν σωστά οι επιστολές τύπου 1 και Θ. Αντ’ αυτών, όπως είπε, πήγαν κατευθείαν στην εκποίηση, μολονότι εκκρεμεί και δικαστική απόφαση από την αγωγή που κίνησε η οικογένεια η οποία, όπως ανέφερε, κατέθεσε πρόταση στην τράπεζα ακόμα και την περασμένη εβδομάδα μέσω του δικηγόρου της, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Νομοθεσία ΔΗΣΥΔΗΚΟ

Η κ. Μωυσέως κατήγγειλε ότι οι επιθετικές εκποιήσεις γίνονται μέσω της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε η πλειοψηφία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι. «Όλα αυτά γίνονται μέσω των τροποποιήσεων που έγιναν στις 8 Ιουλίου 2018 από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

Έδωσαν όλα τα όπλα στις τράπεζες και έδεσαν και τα χέρια των δικαστηρίων. Εγκλώβισαν έτσι όλους τους δανειολήπτες και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό», σημείωσε προειδοποιώντας όμως ότι μπορεί το Κίνημα να έχει κατορθώσει να σταματήσει μέχρι στιγμής μερικές εκποιήσεις, ωστόσο, όταν αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα μπορεί πλέον να γίνει τίποτα αφού θα είναι αδύνατη η φυσική παρουσία στους χώρους. Μικρή επαγγελματική στέγη Στην οδό Ζακύνθου ήταν και αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Στέφανο Κουρσάρη, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία να σταματήσει την επιθετικότητα των τραπεζών.

«Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της εξεύρεσης συγκεκριμένων λύσεων στο θέμα των εκποιήσεων της επαγγελματικής στέγης και ταυτόχρονα της πρώτης κατοικίας, η οποία τις περισσότερες φορές είναι υποθήκη για την επαγγελματική στέγη. Η μικρή επαγγελματική στέγη είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οικονομία μας σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα όπως το 2013 υπό άλλες συνθήκες.

Γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος, η εκτελεστική εξουσία, τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και η Βουλή να εγκύψουν στα όπλα που δόθηκαν στις τράπεζες οι οποίες εφαρμόζουν αυτές τις μεθόδους εκβιαστικά χωρίς να έρχονται καν σε διάλογο με τους δανειολήπτες για να βρεθούν συναινετικές λύσεις. Αυτή η στάση των τραπεζών πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο κ. Κουρσάρης.

Τάσος Περδίος