4 μέρες πριν τις εκλογές αποφάσισαν «ενοποίηση» ογκολογικών υπηρεσιών

Τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές η κυβέρνηση εξήγγειλε νέους σχεδιασμούς για τις ογκολογικές υπηρεσίες, ενώ είχε αγνοήσει ή και ξηλώσει όσους σχεδιασμούς παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση…

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας, με πολυθεματικές συνθέσεις, το οποίο θα συνεδριάζει για όλες τις περιπτώσεις καρκίνων στην Κύπρο και θα αποφασίζει την ενδεδειγμένη θεραπεία ενός εκάστου ασθενούς. Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκαν αποφάσεις οι οποίες αφορούν στην ενοποίηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, «να λειτουργούν ως μια ενιαία μονάδα, παρέχοντας το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες».

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε παράλληλα το Υπουργείο Υγείας όπως προχωρήσει άμεσα σε απευθείας διαπραγμάτευση με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, προκειμένου να μπορούν να τυγχάνουν άμεσης παραπομπής για ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες οι κάτοικοι της Λεμεσού και της Πάφου. Εκτός από τις ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες, οι παραπομπές θα περιλαμβάνουν και άλλες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στην Κύπρο, όπως είναι για παράδειγμα το pet/ct scan.

O Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει κατάληξη στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συμφωνημένο πλαίσιο συμφωνίας με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Κατέστησε πάντως σαφές ότι οι όποιες παραπομπές θα τελούν υπό την εποπτεία του ανώτερου Ογκολογικού Συμβουλίου. Σε ερώτηση εάν θα είναι γρηγορότερη η διαδικασία της απόφασης, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «το Ογκολογικό Συμβούλιο δεν θα έχει την ίδια σύνθεση. Η κάθε πολυθεματική ομάδα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες, αν είναι για παράδειγμα του μαστού, χειρουργό του μαστού, ογκολόγο το μαστού, παθολόγο του μαστού, κ.τ.λ., δηλαδή εξειδικευμένες ομάδες, οι οποίες θα συγκαλούνται αναλόγως της συχνότητας που απαιτείται».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον καρκίνο του μαστού για τον οποίο «απ’ ό,τι πληροφορούμε από τους ειδικούς του Υπουργείου μου, θα πρέπει να συγκαλείται σε εβδομαδιαία βάση, όπως ήδη λειτουργεί». Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο προϊστάμενος του Γραφείου Υγείας του ΑΚΕΛ, Άθως Γεωργίου, ανέφερε πως πάγια θέση του κόμματος είναι να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός για τον καρκίνο. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εισηγείται η κυβέρνηση, είπε, για να προσθέσει όμως ότι η αδράνεια πέντε χρόνων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ογκολογικός τομέας και η ακύρωση πολιτικών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με διακηρύξεις τεσσάρων ημερών πριν τις εκλογές.

Ενδεικτικά ο Άθως Γεωργίου αναφέρθηκε στους ολοκληρωμένους σχεδιασμούς που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία δύο Ακτινοθεραπευτικών-Ογκολογικών Κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό. Δόθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι προϋπολογισμοί, ωστόσο, όπως είπε, τα έργα ζωής για τους καρκινοπαθείς μπήκαν στο ψυγείο «για να ακούσουμε σήμερα -τέσσερις μέρες πριν τις εκλογέςότι εγκρίθηκαν νέοι σχεδιασμοί για τις ογκολογικές υπηρεσίες τις οποίες θα εφαρμόσει, στην ουσία, η επόμενη κυβέρνηση».

Μαρίνα Κουμάστα