Ξυπνά ο εφιάλτης της ανομβρίας

Λάστιχα και εξαρτήματα αυτοκινήτων αποκαλύπτει ο αποξηραμένος βυθός στο φράγμα Πολεμιδιών

• Στερεύουν τα φράγματα, αναμένονται περικοπές

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Την τρίτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών ζει φέτος η Κύπρος, λόγω της ανομβρίας. Ο εφιάλτης της λειψυδρίας που ζήσαμε κατά τις χρονιές 2008 και 2007 βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το νερό στα φράγματα όλο και λιγοστεύει, με τις εικόνες σε κάποια από αυτά να είναι αποκαρδιωτικές.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ανδρέας Μανώλη, δηλώνει ότι η πληρότητα στα φράγματα αγγίζει μόλις το 18,8%. Μέρα με τη μέρα τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο, με το ποσοστό πληρότητας να μειώνεται συνεχώς. Μόλις δέκα ημέρες πριν, το ποσοστό κυμαινόταν στο 19,4%. Οπως εξήγησε στη “Χ” ο κ. Μανώλη, στα φράγματα αυτή τη στιγμή εισρέουν μόλις 54 εκατομμύρια 645 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, ενώ την αντίστοιχη περσινή χρονιά εισέρρευσαν περίπου 111 εκατ. 847 χιλιάδες κυβικά μέτρα, ποσοστό της τάξης του 38,5%.

Λάσπη στα φράγματα του νότιου αγωγού

Την ίδια ώρα στέγνωσαν κάποια φράγματα, κυρίως στο νότιο αγωγό, με το συνολικό ποσοστό πληρότητας να αγγίζει το 12,4%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φράγμα της Γερμασόγειας, όπου το ποσοστό πληρότητας αγγίζει το 0,1%, δηλαδή στο φράγμα υπάρχουν 0,015 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, παρ’ όλο που το φράγμα έχει χωρητικότητα της τάξης των 13,500 E.K.M. νερού.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στο φράγμα της Γερμασόγειας δεν υπάρχει ίχνος υδάτινου πόρου, αλλά έχει μείνει μόνο λάσπη.

Τραγική είναι η κατάσταση και σε άλλα φράγματα, όπως σε αυτά της Βυζακιάς, του Ξυλιάτου και των Πολεμιδιών.

Ο χειρότερος Οκτώβριος της δεκαετίας 

Πάντως με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, ο Οκτώβριος του 2016 θεωρείται ο χειρότερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας, καθώς εισέρρευσαν μόλις 247 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Δεύτερος με μικρή απόσταση τερμάτισε ο Οκτώβριος του 2007-2008, κατά τον οποίο εισέρρευσαν μόλις 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Και ο φετινός Νοέμβριος καταγράφει αρνητική πρωτιά, καθώς έρχεται δεύτερος με 235 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, μετά τον Νοέμβριο του 2010-2011 με εισροές της τάξης των 128 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

water - nero

Δεν τίθεται θέμα περικοπών στην ύδρευση

Παράλληλα, ο διευθυντής του Τμήματος Υδάτων επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών σε ό,τι αφορά την ύδρευση, καθώς οι ποσότητες νερού λαμβάνονται από τις μονάδες αφαλάτωσης. Οπως είπε, οι μονάδες εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε πόσιμο νερό.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής νερού από τις αφαλατώσεις, το οποίο προϋποθέτει υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι κυμαίνεται γύρω στα 75 σεντ το κυβικό, άρα απαιτούνται γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Αιματηρές περικοπές στον αγροτικό κόσμο εάν… 

Δύσκολη είναι ωστόσο η κατάσταση σε ό,τι αφορά την άρδευση. Ο κ. Μανώλη ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία των τελευταίων μηνών, τότε θα υπάρξουν αιματηρές, όπως είπε, περικοπές για τους αγρότες.

Πρόσθεσε ότι αναμένουν τις βροχοπτώσεις (εάν και εφόσον υπάρξουν) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σημείωσε παράλληλα ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Μάρτιο, λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές εισροές νερού στα φράγματα, θα προκύψει πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, στο ακουστικό βρίσκονται οι αγροτικές οργανώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Στη συνάντηση που είχαν προ ημερών με τον Υπουργό Γεωργίας με κύριο θέμα τον καταρροϊκό πυρετό, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ανομβρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», οι αγρότες έθεσαν ενώπιον του αρμόδιου υπουργού τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους επί του θέματος και αναμένουν τις απαντήσεις του κ. Κουγιάλη.

Καλοκαιρινός… χειμώνας!

Την ίδια ώρα, ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν να καλωσορίσουμε και επίσημα το χειμώνα, η καλοκαιρία στην Κύπρο συνεχίζει ακάθεκτη. Λίγες μέρες πριν το τέλος Νοεμβρίου, και ακόμη φοράμε τα καλοκαιρινά μας ρούχα, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σκηνικό του καιρού όμως δεν φαίνεται να αλλάζει και ιδιαιτέρως, με βάση το προγνωστικό μοντέλο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία Μετεωρολογίας, διά του λειτουργού της Παναγιώτη Μιχαήλ, δηλώνει ότι για τους επόμενους μήνες προβλέπεται άνοδος μισού με ενός βαθμού πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ δεν αναμένονται και ιδιαίτερες βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία τον περασμένο Σεπτέμβριο κυμάνθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με αυξομειώσεις της τάξης του 0,5 βαθμού Κελσίου, ενώ ο Οκτώβριος ήταν λίγο πιο θερμός καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωνε 1,5 – 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικός από άποψης βροχοπτώσεως, καθότι το ύψος βροχής ήταν μόλις 0,1 χιλιοστό.

DROUGHT IN GALICIA

Υποφέρουν τα Κοκκινοχώρια από την ξηρασία 

Δυστυχώς, τεράστια προβλήματα λόγω της έντονης ξηρασίας καταγράφονται σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε περιοχές των Κοκκινοχωρίων. Οπως είπε ο κ. Μιχαήλ, επηρεάστηκαν έντονα τα τελευταία τρία χρόνια από την ξηρασία, όπως επίσης και οι δυτικές περιοχές της Κύπρου. Δηλαδή η Πάφος και η Πόλης Χρυσοχούς. Σε επίπεδα μέτριας ξηρασίας κυμάνθηκαν οι περιοχές του εσωτερικού και των νότιων παραλίων.

Δύο άνομβρες χρονιές σε μια τριετία

Στο μεταξύ, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία κατά την περσινή περίοδο (Οκτώβριος 2015 – Σεπτέμβριος 2016), καθώς καταγράφηκαν μόνο 309 χιλιοστά ύψους βροχής αν και η μέση τιμή μιας χρονιάς είναι περίπου 503 χιλιοστά ύψους βροχής.

Ο λειτουργός Μετεωρολογίας κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι το 2014-2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, καθώς είχαμε 562 χιλιοστά ύψους βροχής, εν αντιθέσει με το 2013-14 όπου άγγιξε μόλις τα 305 χιλιοστά. Συνεπώς, είχαμε δύο πολύ δύσκολες και άνομβρες χρονιές μέσα σε μια τριετία.

Εντονες βροχές και έντονες ξηρασίες

Παράλληλα, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι στην Κύπρο παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις σε κλιματολογικό επίπεδο λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Οπως εξήγησε, η Κύπρος πλαισιώνεται αφενός από ερήμους στα νότια και ανατολικά και αφετέρου από περιοχές με βροχές. Συνεπώς, τα φαινόμενα που παρατηρούνται είναι έντονες ξηρασίες, αλλά και έντονες βροχοπτώσεις.

Πάντως ο κ. Μιχαήλ εξέφρασε την ελπίδα οι προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να μην επαληθευτούν, ενώ ευχήθηκε όπως τους επόμενους δύο μήνες έχουμε βροχές, οι οποίες όπως είπε θα μπορούν να σώσουν την κατάσταση ακόμη και για μια ολόκληρη χρονιά.


Το νου σου στο νερό!!! 

Απλές και καθημερινές συμβουλές για την οικονομική διαχείριση του νερού και τον περιορισμό της σπατάλης μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού:

  • Επισκευή όλων των διαρροών στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού.
  • Πότισμα φυτών και λουλουδιών με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
  • Μη σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό τη δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
  • Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
  • Να πλένετε το αυτοκίνητο σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
  • Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.
  • Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σπαταλούν νερό, παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

Το 2008 η χειρότερη χρονιά

Τον εφιάλτη του 2008 βλέπει η κυπριακή κοινωνία να ξυπνά, καθώς μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει και τα φράγματα στεγνώνουν. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Υδάτων, το 2008 ήταν η χειρότερη χρονιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ανομβρία, καθώς στα φράγματα εισέρρευσαν μόλις 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Η δεύτερη χειρότερη χρονιά για το νησί μας ήταν το 2007 όπου συνολικά εισέρρευσαν περίπου 31 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy