Τα χοιροστάσια «πνίγουν» και πάλι την Ορούντα.

 

Αιτία διαμαρτυριών κατοίκων της Ορούντας αποτελεί η επαναλειτουργία των χοιροστασίων στην κοινότητα, τα οποία στο παρελθόν είχαν προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα εξωθώντας τους κατοίκους σε σταδιακή μαζική φυγή. Σε προηγούμενες μάλιστα δεκαετίες η Ορούντα ήταν «στιγματισμένη» για τη δυσοσμία από τα χοιροστάσια.
«Η ύπαρξη των χοιροστασίων και η δυσοσμία που κάλυπτε την κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια στέρησε την ανάπτυξη της κοινότητάς μας, καθώς πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να κατοικήσουν αλλού, όπως και οι περισσότεροι από τους χοιροτρόφους οι οποίοι μετακόμισαν στη Λευκωσία, αλλά κράτησαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην κοινότητά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους η ομάδα Πρωτοβουλίας που συστάθηκε ενάντια στην επαναλειτουργία χοιροστασίων στην κοινότητα Ορούντας και η οποία αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη.

 

Από την ανεξέλεγκτη λειτουργία στο κλείσιμο… και τώρα στην επαναλειτουργία των χοιροστασίων

Η λειτουργία των χοιροστασίων στην Ορούντα πάει πίσω αρκετές δεκαετίες. Πριν 40 χρόνια περίπου η Ορούντα είχε σχεδόν το 50% της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κύπρο. Τα χοιροστάσια την εποχή εκείνη κτίζονταν ανεξέλεγκτα και ως αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, αρχίζοντας από μόλυνση των υπογείων υδάτων και προκαλώντας μέχρι και ασθένειες που αποδόθηκαν στη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες των χοιροτρόφων. Κατά τη δεκαετία του ’80 ο αριθμός των χοιροτροφικών μονάδων που λειτουργούσαν συρρικνώθηκε περίπου στις δεκαπέντε.
Γύρω στο 2015, λόγω και συγκεκριμένων πολιτικών του κράτους τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν όλα είχαν αναστείλει τη μόνιμη λειτουργία τους, εκτός από μερικά που χρησιμοποιούνταν περιστασιακά από χοιροτρόφους της περιοχής. Ως αποτέλεσμα της παύσης της λειτουργίας τους υπήρξε η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ορούντας, αφού πλέον δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα δυσοσμίας και οχληρίας από μύγες και κουνούπια. Τους τελευταίους ωστόσο μήνες παρατηρείται επαναλειτουργία των χοιροστασίων.

 

Τέσσερα χοιροστάσια που λειτουργούν παράνομα

Τον τελευταίο καιρό επανελειτούργησαν 4 χοιροστάσια, ενώ άλλα δυο υποστατικά βρίσκονται σε λειτουργήσιμη κατάσταση και ανά πάσα στιγμή πιθανόν να ξεκινήσουν και πάλι την εκτροφή χοίρων.
Τα δύο μικρότερα χοιροστάσια εκτρέφουν περίπου 1.000 ζώα, ενώ το μεγαλύτερο εκτρέφει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων, μέχρι και 2.500 χοίρους.
Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, κανένα από τα 4 χοιροστάσια έχει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και εργάζονται παράνομα. Να σημειώσουμε παράλληλα ότι μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των χοιροστασίων κατέθεσαν αιτήσεις στις κρατικές υπηρεσίες ώστε να νομιμοποιηθεί η λειτουργία τους.

 

Ζητούν συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας

Οι διαμαρτυρόμενοι προέβησαν σε διαμαρτυρία σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, υπουργεία, ενώ έγιναν ήδη αρκετές συναντήσεις για το θέμα. Σύμφωνα με μέλος της ομάδας Πρωτοβουλίας, πριν από περίπου δέκα ημέρες απέστειλαν επιστολή και ζητούν συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας και Περιβάλλοντος, έχοντας στα χέρια τους τις δύο απαντητικές επιστολές από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων και τη νομοθεσία για προστασία του περιβάλλοντος, κανένα από τα χοιροστάσια έχει άδεια. Επιπλέον έχουν στοιχεία ότι κάποια από αυτά τα χοιροστάσια λειτουργούν σε ζώνη Δ1, στην οποία απαγορεύεται ρητά η λειτουργία χοιροστασίων, και κάποια άλλα έχουν κάνει επέκταση των εγκαταστάσεών τους χωρίς πολεοδομικές άδειες. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα, κάποια χοιροστάσια δημιούργησαν μη αδειούχες ανοικτές λίμνες για τα χοιρολύματα, τις οποίες αδειάζουν με βυτιοφόρα σε παρακείμενα χωράφια.

 

Ποιος θα εφαρμόσει τις νομοθεσίες;

Τίθεται για ακόμα μια φορά το ερώτημα κατά πόσο δικαιούται να λειτουργεί μια επιχείρηση που αποδεδειγμένα και με παραδοχή των κρατικών υπηρεσιών εργάζεται εις βάρος της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα φαίνεται να υπάρχει ολιγωρία εφαρμογής των νομοθεσιών από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

 

Καταγγέλλουν το Κοινοτικό Συμβούλιο

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας προχώρησε επίσης σε καταγγελία του Κοινοτικού Συμβουλίου στον Γενικό Ελεγκτή, στον Επίτροπο Διοικήσεως και στον Υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, τα προβλήματα κατά κύριο λόγο ξεκινούν από την απραξία του Κοινοτικού Συμβουλίου, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι ο ίδιος ο κοινοτάρχης είναι πρώην χοιροτρόφος και σήμερα ένας εξ αυτών που έχει ενοικιάσει το χοιροστάσιο του σε χοιροτρόφο διπλανής κοινότητας.

 

Παραδοχή κοινοτάρχη ότι είναι συνιδιοκτήτης χοιροστασίου

Ο κοινοτάρχης Ορούντας Ανδρέας Ταουσιάνης παραδέχεται το γεγονός ότι είναι συνιδιοκτήτης χοιροστασίου το οποίο ενοικιάζει. Μιλώντας στη «Χ», ανέφερε, ωστόσο, ότι ο ίδιος απέχει από τις συνεδρίες του Κ.Σ. όταν συζητείται το θέμα των χοιροστασίων.
Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του λέγοντας πως υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που χειρίζονται αυτά τα ζητήματα. Είπε ακόμα ότι στάληκαν επιστολές στις κρατικές υπηρεσίες για να γίνει έλεγχος στη λειτουργία των χοιροστασίων και πως σύντομα θα υπάρξει συνάντηση του Κ.Σ. με τον Έπαρχο Λευκωσίας για να συζητήσουν το θέμα.

Μακάρι να μην υπήρχαν αλλά…

Σχολιάζοντας την ύπαρξη των χοιροστασίων στην κοινότητα, ο κ. Τσουσιάνης είπε πως θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχαν, αλλά «δεν μπορούν να κλείσουν». «Εμείς ζητούμε να δουλεύουν σωστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς», σημείωσε. Πρόσθεσε πως το Κ.Σ. δεν μπορεί να παρέμβει στις διαδικασίες του κράτους, σημειώνοντας πως για το ένα χοιροστάσιο εκκρεμεί υπόθεση στο δικαστήριο εναντίον του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Ο κοινοτάρχης είπε ακόμα ότι οι χοιροτρόφοι προσπαθούν να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και αιτήθηκαν άδεια λειτουργίας. Και τα τέσσερα χοιροστάσια, πρόσθεσε, έκαναν αιτήσεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σπύρος Σωτηρίου