Δεν ξοφλά ο Αναστασιάδης με το να τα ρίχνει όλα στην Τουρκία!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποχωρεί από την εξουσία και φαίνεται πως δεν έχει συνειδητοποιήσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται το εθνικό μας πρόβλημα. Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο «Σίγμα» ο απερχόμενος Πρόεδρος τα έριξε όλα στην Τουρκία, αρνούμενος ότι ο ίδιος φέρει οποιεσδήποτε ευθύνες για το σημερινό επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Σίγουρα οι ευθύνες της Τουρκίας είναι εκεί, δυσκολεύουν και εμποδίζουν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο, δεν απαλλάσσεται ο απερχόμενος Πρόεδρος από τις δικές του ευθύνες. Είτε το παραδέχεται, είτε όχι, ο κ. Αναστασιάδης χάριν της εξουσίας και της προεδρικής καρέκλας άφησε το Κυπριακό να βρίσκεται στο ράφι και τη διχοτόμηση να πλησιάζει…

Μέχρι και σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση γιατί το 2013 είχε δεσμευτεί απέναντι στους κυβερνητικούς «εταίρους» του -είναι οι ίδιοι που σήμερα συνεργάζονται με τον στενό του συνεργάτη και υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη- για να ενταφιάσει τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Χριστόφια – Έρογλου. Γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης ότι εξελίξεις στο Κυπριακό είχαμε μόνο όταν άρχισε να αποδέχεται τις συγκλίσεις τις οποίες προηγουμένως απέρριπτε!

Μέσα από πολλές συμπληγάδες φθάσαμε στο Κραν Μοντανά και στο πλαίσιο Γκουτέρες και ο απερχόμενος Πρόεδρος αντί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για λύση, κατέγραψε κωλυσιεργία και αναξιοπιστία, βάζοντας και πάλι ως πρώτη προτεραιότητα την επανεκλογή του στην προεδρία το 2018.

Είναι γεγονός ότι στα δέκα χρόνια χειρισμού του Κυπριακού από τον απερχόμενο Πρόεδρο η κατοχή έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο, ενώ εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχει καμία προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και λύση. Την ίδια στιγμή, αμφισβητείται επικίνδυνα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας η βάση λύσης του Κυπριακού, με την Τουρκία να βάζει στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών και ανενόχλητα να προχωρεί και να υλοποιεί την πολιτική αφομοίωσης των κατεχομένων και των Τ/κ.

Επομένως, είτε ενοχλείται, είτε όχι ο κ. Αναστασιάδης, αφήνει το Κυπριακό στην πιο δεινή θέση που υπήρξε ποτέ. Αποδείχθηκε κατώτερος των ιστορικών περιστάσεων. Το τραγικό είναι ότι την ίδια πορεία θέλουν να συνεχίσουν οι δύο συναγερμικοί προεδρικοί υποψήφιοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης. Μπορούμε, όμως, για την ανατροπή με την εκλογή του Α. Μαυρογιάννη στην προεδρία ώστε να επανέλθει το Κυπριακό στις σωστές ράγες της ΔΔΟ, ανοίγοντας προοπτικές για λύση και επανένωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.