“Για ακόμα ένα περιβαλλοντικό θέμα καταδικάστηκε η Κύπρος από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φορά καταδικάστηκε για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Οδηγίας για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωση της Χριστίνας Νικολάου, Επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για την καταδίκη της Κύπρου για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Οδηγίας για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Για ακόμα ένα περιβαλλοντικό θέμα καταδικάστηκε η Κύπρος από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη φορά καταδικάστηκε για καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Οδηγίας για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Η καταδίκη έρχεται να αναδείξει ακόμα ένα πρόβλημα, κοντά στα τόσα άλλα που παρατηρούνται στη Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α) στο Πεντάκωμο, αλλά και στα Πράσινα σημεία της επαρχίας Λεμεσού.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα προβλήματα χρονίζουν και έχουν γίνει καταγγελίες, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η λειτουργία του σκυβαλότοπου στο Βατί έλαβε παράταση ζωής από το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στη διαχείριση των αποβλήτων που παραλαμβάνουν οι επαγγελματίες μεταφορείς.

Το κλείσιμο του σκυβαλότοπου χωρίς να ρυθμιστεί η διάθεση των οικιακών αποβλήτων, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη ρύπανση της υπαίθρου με τόνους σκουπιδιών.

Είναι καιρός η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να δώσουν απαντήσεις στο τι μέλλει γενέσθαι, υπάρχει κάποια στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων; Προτίθενται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στα προβλήματα ή θα αρκεστούν στην παραπληροφόρηση της ΕΕ ότι όλα βαίνουν καλώς ενώ εμείς θα πνιγόμαστε στα ίδια μας τα σκουπίδια.