Ξυλοδαρμός μαθητή στο σχολείο – Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Παιδείας πιάστηκε στον ύπνο των αδυναμιών του

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού που συνέβη σε γυμνάσιο της Λεμεσού με τον άγριο ξυλοδαρμό 13χρονου από συμμαθητές του, η Αστυνομία στην οποία έχει γίνει σχετική καταγγελία από την οικογένεια, δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο πέραν της λήψης καταθέσεων και της καταγραφής του γεγονότος. Κι αυτό επειδή οι εμπλεκόμενοι είναι μικρά παιδιά.

«Έχει ξεκινήσει η διερεύνηση, όμως φαίνεται ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι κάτω των 14 ετών και σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν εμπίπτουν οποιασδήποτε ποινικής ευθύνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, επισημαίνοντας ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με θέματα ανηλίκων και μαθητών.

Πέραν τούτου όμως, προκύπτουν σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν τόσο με το γεγονός ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό παρά τη φασαρία που είχε γίνει την ώρα που το παιδί δεχόταν την επίθεση υπό τα γιουχαΐσματα άλλων παιδιών, η αντίδραση των οποίων περιορίστηκε στην καταγραφή του συμβάντος με τα κινητά τους τηλέφωνα, όσο και γενικότερα με το καθεστώς επιτήρησης και ασφάλειας που επικρατεί στους σχολικούς χώρους. Προβληματισμό προκαλεί επίσης και το ότι, σύμφωνα με τη μητέρα του 13χρονου, δεν είναι η πρώτη φορά που το παιδί της γίνεται θύμα επίθεσης και εκφοβισμού, κάτι που είχε καταγγελθεί και κατά την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, η μητέρα του 13χρονου αναφέρει ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά, κάποια παιδιά του έστελναν στο κινητό του τηλέφωνο απειλητικά και υβριστικά μηνύματα, αλλά και βίντεο αισχρού περιεχομένου ενώ φέτος, αφότου άνοιξαν τα σχολεία, δέχτηκε επίθεση δύο συνεχόμενες μέρες. Θεωρεί, δε, ότι το τελευταίο περιστατικό ήταν προμελετημένο.

Επί του ζητήματος που προέκυψε κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τέτοια περιστατικά και ότι γίνεται προσπάθεια αποτελεσματικής παρέμβασης με επιμορφωτικά σεμινάρια. «Ήδη έγινε ένα την περασμένη χρονιά σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, να ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα και πώς θα βοηθούν όσα παιδιά δυστυχώς καταλήγουν να είναι θύματα τέτοιων ανεπίτρεπτων συμπεριφορών», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός είναι ότι «από τούδε και στο εξής θα οργανώσουμε τους υπεύθυνους τμήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν απασχολεί το Υπουργείο η έλλειψη σχολικών συνοδών, δεδομένου ότι ένα από τα παιδιά που ενεπλάκησαν στο περιστατικό θα έπρεπε να είναι υπό την επίβλεψη συνοδού, ο κ. Προδρόμου περιορίστηκε να πει ότι «για να μιλήσουμε για έλλειψη σχολικών συνοδών θα πρέπει πρώτα να οριστούν οι σχολικοί συνοδοί».

Καταγράφονται οι ανάγκες, όπως είπε, συστήνοντας στους ενδιαφερόμενους γονείς να κάνουν υπομονή.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.