Η ύφεση ταρακουνά τη βάση του προϋπολογισμού-«Προς το χειρότερο τα στοιχεία για ΑΕΠ και έλλειμμα»

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς το χειρότερο τα στοιχεία για ΑΕΠ και έλλειμμα

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς το χειρότερο τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κρίση είναι βαθύτερη από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών πάνω στις οποίες βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το 2020 η ύφεση έφτασε στο -6,5%, σε σύγκριση με -5,5% που προνοεί το βασικό σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών πάνω στο οποίο βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Ανακοινώθηκε επίσης ότι το 2020 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στα 568,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 453,6 εκατ. ευρώ που προνοεί το βασικό σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει αναθεωρηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, αφού πρόσφατα εγκρίθηκαν από τη Βουλή πρόσθετα κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ για δαπάνες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η συνέχιση των σχεδίων στήριξης και η αγορά εμβολίων.

Επισημαίνεται επίσης ότι για το 2021 ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,5% και μείωση της ανεργίας στο 7%, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υλοποιηθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός προνοεί περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και η οικονομία έχει εισέλθει σε σκληρό lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2020 οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 178,9 εκατ. ευρώ (+6,2%) και ανήλθαν στα 3,09 δις ευρώ, σε σύγκριση με 2,91 δις ευρώ το προηγούμενο έτος. Επίσης τα έσοδα μειώθηκαν κατά 109,6 εκατ. ευρώ (-4,2%) και περιορίστηκαν στα 2,52 δις ευρώ, σε σύγκριση με 2,63 δις ευρώ το προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση των δαπανών και η μείωση των εσόδων για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 οφείλονται σημαντικά στα μέτρα που λήφθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αναστολή των εργασιών διάφορων κλάδων της οικονομίας, αντίστοιχα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει στην άρση της ειδικής επιφύλαξης στα στοιχεία υπολογισμού του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Κύπρου, η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση του έργου «Ισοσκελισμός Πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων για τα έτη 2014-2016».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.