Υφυπουργείο Έρευνας και RISE θέτουν σε εφαρμογή το «COVTRACER»

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία στοχεύει στην αναχαίτιση της επιδημίας του κορονοϊού, ανέπτυξε το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία RISE μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «κύριος στόχος της εφαρμογής ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) είναι η αναχαίτιση της επιδημίας COVID-19, η οποία απαιτεί ταχεία αναγνώριση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Με τον έλεγχο των διαδρομών εντοπισμού του χρήστη εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί ο διαγνωσμένος φορέας και επιτρέπει έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων. Επιπλέον, διευκολύνεται η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η πρώτη πιλοτική έκδοση της εφαρμογής για κινητά στοχεύει κυρίως σε άτομα των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, δυνάμεις ασφαλείας και άλλους». Σημειώνεται επίσης ότι «το σκέλος της εφαρμογής που αφορά στην καταγραφή τοποθεσίας είναι εθελοντικό και τα δεδομένα που καταγράφονται ανήκουν αποκλειστικά στον χρήστη. Mόνο ο χρήστης έχει πρόσβαση στα δεδομένα και τα δεδομένα παραμένουν αποκλειστικά στη συσκευή του. Κάθε διαγνωσμένος φορέας, εάν το θελήσει και μόνο, μπορεί να μοιραστεί τις πληροφορίες τοποθεσίας στις οποίες βρισκόταν τις τελευταίες 2 βδομάδες με τους επιδημιολόγους του κράτους, για διευκόλυνση του περιορισμού της πανδημίας».

«Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το RISE καλούν όλους των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους αλλά και όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα μας, εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό τους», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και αξιολόγησης τρεις νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία με γιατρούς και επιδημιολόγους του κράτους, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν σε επόμενη έκδοση της εφαρμογής.

Το Κέντρο Αριστείας RISE δημιουργήθηκε μέσω σύμπραξης των Δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και διεθνώς καταξιωμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων Max Planck Institute for Informatics και University College London και του Δήμου Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ το Κέντρο Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» και το έργο «EXCELSIOR» H2020 Teaming (https://excelsior2020.eu/) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΠΟΜΗΓΕ) της Σχολής Μηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία σε δοκιμαστική φάση εξειδικευμένη πλατφόρμα WebGIS για την παρακολούθηση των κρουσμάτων του COVID-19 στην Κύπρο.

 

Φιλοσοφία

Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ έχει ως σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας COVID19 στην Κύπρο μέσω της διευκόλυνσης της ανίχνευσης των μολυσμένων ασθενών και την επιτάχυνση της ανάληψης δράσης. Η κύρια φιλοσοφία περιγράφεται στις ακόλουθες τέσσερις φάσεις:

Φάση 1:

Ο χρήστης ξεκινά την καταγραφή της θέσης του μέσω GPS. Όλες οι πληροφορίες παραμένουν στη συσκευή, σεβόμενοι την ιδιωτικότητα του χρήστη.

step1

Φάση 2:

Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο χρήστης έχει διαγνωσθεί θετικός/ή στον COVID-19. Αν θέλει, οικειοθελώς, μοιράζεται τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης των κινήσεων του/της τις δύο τελευταίες εβδομάδες με τον/την επιδημιολόγο του κράτους.

step2

Φάση 3:

Ο/Η επιδημιολόγος ελέγχει αυτές τις πληροφορίες και αναλαμβάνει δράση, π.χ. για να εκκενωθούν περιοχές, να απολυμανθούν χώροι ή να ενημερωθούν οι πολίτες που ήταν σε στενή επαφή με τον/την ασθενή. Εάν επιθυμεί ο/η ασθενής, οι γεωγραφικές θέσεις των κινήσεων του/της αποθηκεύονται ανώνυμα στη βάση δεδομένων του ΙΧΝΗΛΑΤΗ. Ασφαλώς, οι πληροφορίες σχετικά με την κατοικία του/της ασθενούς και τυχόν πιθανά ίχνη αναγνώρισης διαγράφονται.

step3

Φάση 4:

Ο/Η χρήστης μπορεί να δει στη συσκευή του/της ανώνυμα δεδομένα γεωγραφικής θέσης των κινήσεων των επιβεβαιωμένων ασθενών COVID-19, τα οποία συμπίπτουν με τα ίχνη του/της στο χώρο και στο χρόνο. Ο/Η χρήστης, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρχές και να ζητήσει συμβουλές, ειδικά στην περίπτωση που έχει σχετικά συμπτώματα.

step4

 

 

ΛΗΨΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Πιλοτική Εφαρμογή Android διαθέσιμη μόνο από κινητή συσκευή.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για iOS.

androidΛήψη πιλοτικής έκδοσης 1.0 (Android)

H εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη από το Google Play.

 

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Σκοπός της εφαρμογής ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είναι η αναχαίτιση της επιδημίας COVID19 στην Κύπρο. Αυτό απαιτεί ταχεία αναγνώριση των επαφών με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή τα μολυσμένα άτομα εντός των προηγούμενων ημερών. Τονίζουμε ότι το σκέλος που αφορά την καταγραφή τοποθεσίας είναι εθελοντικό και τα δεδομένα ανήκουν αποκλειστικά στον χρήστη. Αφού ο/η χρήστης βρει και κατεβάσει την εφαρμογή από την ιστοσελίδα μας*, βεβαιώνεται ότι το κινητό του επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτους και απλά πρέπει να ακολουθήσει τα πιο κάτω βήματα:

* Η εφαρμογή έχει υποβληθεί στο Google Play και στο Apple Store και εκκρεμεί η επίσημη δημοσίευσή της. Στο ενδιάμεσο, τρέχουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για να συλλέξουμε ανατροφοδότηση από εσάς. Η διαδικασία αναλυτικά είναι η εξής:
1.Κατεβάστε το αρχείο APK.
2.Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και μετά στις Ρυθμίσεις Ασφάλειας. Ενεργοποιήστε την Εγκατάσταση από άγνωστες πηγές.
3.Βρείτε το αρχείο στο φάκελο Λήψεις. Κλικ στο APK για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
4. Η εφαρμογή θα εγκατασταθεί με ασφάλεια.

Πηγές: http://www.inbox.com/article/how-do-enable-third-party-apps-on-android.html http://www.android.pk/blog/tutorials/how-to-enable-third-party-apps-installation-on-android-phones/

manual1

manual2

manual3

manual4

manual5

manual6

manual7