Υγεία και ασφάλεια στην εργασία

516988096

Του Πάμπου Κυλίλη*

 

Με την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι εργοδότες προσπαθούν να εξοικονομήσουν πόρους από άλλες πήγες για να περιορίσουν τα έξοδά τους και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Εκτός από τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων μέσα σε αυτές τις συνθήκες πιέζονται και οι συνθήκες εργασίας, με τους εργαζομένους να βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Από την ίδρυσή της η ΠΕΟ έχει ως στόχο και καθήκον να αγωνίζεται για την προάσπιση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη σύναψη και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας. Επιπρόσθετα από αυτά είναι και η διασφάλιση ότι εφαρμόζονται όλες οι νομοθεσίες, οι οποίες έχουν να κάνουν σχέσεις με τους εργαζομένους. Μια από αυτές είναι και η Νομοθεσία περί Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας όπου το συνδικαλιστικό κίνημα συμμετέχει στις Τεχνικές Επιτροπές που γίνονται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και γίνονται προσπάθειες για περισσότερη πρόληψη των κίνδυνων που εγκυμονούν.

Είναι πραγματικά λυπηρό κάθε χρόνος να σημαδεύεται από σοβαρούς τραυματισμούς ή και απώλεια ζωών εξαιτίας των εργατικών ατυχημάτων ή της μη συμμόρφωσης, είτε των εργαζομένων είτε των εργοδοτών, στις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» με στόχο την ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στην πρόληψη των ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ:

– 2.200.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του 10% τα τελευταία χρόνια.

– Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.

– Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του.

– Με το τέλος αυτής της ημέρας, 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα και 5.500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους.

Αυτό σημαίνει ότι η Εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι.

Στην Κύπρο δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική, με τα εργατικά ατυχήματα να είναι στα ύψη. Χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγεται ένα εργατικό ατύχημα. Η μη ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, η μη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, καθώς και πολλές άλλες παραλείψεις, οδηγούν στο να θρηνούμε θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και κυρίως στην πλευρά της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων από πλευράς των εργοδοτών. Πρέπει οι εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους καθορίζει η νομοθεσία και η ηθική έναντι των εργοδοτουμένων τους για ελαχιστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημαίνεται ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα ο καίριος ρόλος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην ορθή τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα και να δίδει έντονα το στίγμα του στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η ΠΕΟ τα τελευταία χρόνια με τη σωρεία εισηγήσεων που υπέβαλε προσπάθησε να βελτιώσει την αρνητική κατάσταση στην Ασφάλεια και Υγεία, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καμία ανταπόκρισή από την αρμόδια Αρχή. Μερικές από τις εισηγήσεις μας είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των νεοεισερχομένων, η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων σε κλάδους υψηλού κινδύνου, η ένταξη περισσότερων επαγγελμάτων στην επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων, η διαφάνεια στη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και η σύσταση και σωστή λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας.

*Ε.Γ. ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ Λευκωσίας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.