Υγεία που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής εισηγείται ο Α. Μαυρογιάννης

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

O ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεκίνησε να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του. Συζήτησε με όλους τους φορείς στο χώρο της Υγείας και κατέθεσε βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί με την εκλογή του στην προεδρία του κράτους. Τα θέματα υγείας για τον κ. Μαυρογιάννη είναι πολύ ψηλά στην προγραμματική του ατζέντα, έχοντας βασικό στόχο την πρόσβαση σε ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Αυτή είναι μια βασική διαφορά από τους άλλους ανθυποψηφίους του, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για αλλοίωση του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, επιζητώντας το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Ο Α. Μαυρογιάννης εισηγείται τη δημιουργία δημοσίου ογκολογικού κέντρου. Είναι μια αναγκαιότητα, δεδομένου ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας υποφέρει από διάφορες μορφές καρκίνου. Το δημόσιο Ογκολογικό Κέντρο θα είναι κάτι επιπρόσθετο από τα δύο υφιστάμενα ιδιωτικά που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στον δημόσιο τομέα υγείας της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.


Στις προτεραιότητες του Α. Μαυρογιάννη είναι και τα θέματα πρόληψης σε οργανωμένη βάση. Είναι κάτι που σήμερα απουσιάζει από το ΓεΣΥ, την ώρα που η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Ο Α. Μαυρογιάννης εισηγείται επίσης να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε όλα τα νοσοκομεία. Σήμερα ο τομέας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι υποβαθμισμένος και υπολειτουργεί, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Θα αξιοποιηθούν επίσης τα Κέντρα Αναφοράς για σπάνιες παθήσεις και της Βιοτράπεζας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στις προτάσεις Α. Μαυρογιάννη είναι η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου για το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας με μετρήσιμους δείκτες, καθώς και η προώθηση συνεργειών μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών νοσηλευτηρίων για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.


Στις προτεραιότητες του Α. Μαυρογιάννη είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας, οι λειτουργοί στο χώρο της Υγείας. Είναι σημαντικό να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματά τους και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υποστελέχωσης.

Ο Μαυρογιάννης, μακριά από οικονομίστικες προσεγγίσεις, είναι έτοιμος να δώσει λύσεις και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες περιοχές με την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την έλλειψη προσωπικού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.