Υγραέριο: Ανοίγει ο δρόμος για μετακόμιση με ένταξη της ΕΚΟ στην κοινοπραξία

Μετακίνηση μέχρι τον Νοέμβριο αναμένει τώρα ο Δήμος Λάρνακας

 

Η τελευταία σοβαρή εκκρεμότητα σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών πετρελαϊκών προϊόντων και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, διευθετήθηκε με την ανακοίνωση της ένταξης της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια στην κοινοπραξία των άλλων τριών εταιρειών VLPG Plant Ltd. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, με τον Δήμο Λάρνακας να αναμένει αυτό να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Την περασμένη Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με τη VLPG Plant Ltd για τη διακίνηση των προϊόντων υγραερίου LPG στην κυπριακή αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές προχώρησαν στις 2 Ιουνίου 2021 σε υπογραφή σύμβασης για την προσχώρηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant Ltd σε ποσοστό 32%. H συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Στην κοινοπραξία VLPG Ltd συμμετέχουν ήδη οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Synergas Ltd και Intergaz Ltd. Στις δραστηριότητες της VLPG Plant Ltd περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις διακίνησης υγραερίου με ιδιόκτητες υποδομές εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, αποθήκευση καθώς και διανομή στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου. Επίσης, η κοινοπραξία θα διαχειριστεί την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας.

Η VLPG Plant Ltd έχει αναλάβει την κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Αυτά ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου η ΕΚΟ, η οποία μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή της ή όχι στη συνεργασία όλων των εταιρειών υγραερίου μέσω κοινοπραξίας, αποφάσισε τελεσίδικα την ένταξή σε αυτό το εταιρικό σχήμα.

Η απόφαση αυτή κατέστη στην ουσία μονόδρομος για την ελληνική εταιρεία και τις θυγατρικές της στην Κύπρο, αφού ήταν η μόνη από τις τέσσερις συνολικά εταιρείες εμπορίας υγραερίου που δεν ήταν σε θέση να τηρήσει όσα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με τη μετακόμιση από το τερματικό στην παραλιακή περιοχή Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Η ΕΛΠΕ είχε και στο παρελθόν ενταχθεί στην κοινοπραξία, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε επιλέγοντας το σενάριο της ανέγερσης δικού της τερματικού στο Βασιλικό.  Κάτι τέτοιο δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε πράξη, με αποτέλεσμα, ενώ η συνεργασία των άλλων τριών εταιρειών μπήκε στην πράξη με την έναρξη εργασιών ανέγερσης του τερματικού, η ΕΛΠΕ να απειλεί το όλο εγχείρημα σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις του Δήμου Λάρνακας για απομάκρυνση των εγκαταστάσεών της με ναυάγιο.

O δήμαρχος Λάρνακας, ο οποίος παρέστη στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας της ΕΛΠΕ με τη VLPG,  εξέφρασε την ικανοποίησή του. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανδρέας Βύρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την άρση του αδιεξόδου που υπήρχε με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανοίγει ο δρόμος για εκπλήρωση του μεγάλου οράματος της πλήρους απαλλαγής του παραλιακού μετώπου της πόλης χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Για την ακρίβεια, περαιτέρω καθυστερήσεις ήδη υπάρχουν, αφού δεν πρόκειται να τηρηθεί η προθεσμία της 30ής Ιουνίου 2021 που είχε δώσει η δημοτική Αρχή της Λάρνακας στις εταιρείες, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι τώρα δεν υπάρχουν εμπόδια μετά και την επίλυση του προβλήματος με την εκφόρτωση των πλοίων με φορτία υγραερίου στο Βασιλικό. Με αυτά τα δεδομένα, όπως ξεκαθάρισε και με προηγούμενες του δηλώσεις ο κ. Βύρας, ο Δήμος Λάρνακας αναμένει ότι μέχρι τον Νοέμβριο οι εγκαταστάσεις υγραερίου θ’ αποτελούν παρελθόν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας θα επισκεφθεί στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις της κοινοπραξίας VLPG στο Βασιλικό για να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών και να ενημερωθεί για τις διαδικασίες.

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.