Υιοθετήθηκε ομόφωνα το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Έλα στο Google News

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2587 με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ Πανίκο Παναγιώτου, το ψήφισμα καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δώσει σε έξι μήνες τις δύο εκθέσεις για τις καλές του Υπηρεσίες και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Παράλληλα στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει το έργο του Γενικού Γραμματέα και της ομάδας του σε σχέση με τη σύγκληση της άτυπης διάσκεψης για το κυπριακό τον περασμένο Απρίλιο και σημειώνει ότι μετα λύπης του διαπιστώνει πως δεν έγινε κατορθωτή η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανάληψη των επίσημων συνομιλιών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει με το ψήφισμα, πλήρη υποστήριξη στις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σημειώνει πως είναι σημαντικό οι πλευρές να είναι ανοικτές σε ευελιξία και συμβιβασμό για εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε επίσημες συνομιλίες.

Επίσης προτρέπει τις δύο πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς και περιεκτικής δίκαιης διευθέτησης στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα. Επαναλαμβάνει ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο κι ότι η κατάσταση επί του εδάφους δεν είναι στατική. Η έλλειψη συμφωνίας, αναφέρει το σώμα, διευρύνει τις πολιτικές εντάσεις και βαθαίνει την αποξένωση των δύο κοινοτήτων διακινδυνεύοντας μη αναστρέψιμες αλλαγές επί του εδάφους μειώνοντας τις προοπτικές μιας διευθέτησης.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2587, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ευχαρίστησε το Σ.Α., εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, για την ανανέωση της θητείας της δύναμης, για ακόμη έξι μήνες, αλλά και το έργο που επιτέλεσαν. Ευχαρίστησε επίσης τον ΓΓ και τη Γραμματεία του ΟΗΕ και όλες τις χώρες που συνεισφέρουν στη Δύναμη, για την ομαλή ανανέωση της εντολής.

«Η Κυβέρνησή μου θεωρεί ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι αναντικατάστατη για όσο παραμένει το στάτους κβο και το ένα τρίτο της χώρας παραμένει υπό κατοχή, μία κατάσταση που αποτελεί σοβαρή απειλεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Σ.Α. συναντήθηκε με τον προεδρεύοντας του Συμβουλίου και έδωσε τη συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος είπε πως στα Βαρώσια «γίναμε μάρτυρες μιας παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου» και οι εξελίξεις εκεί δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί τους εδάφους η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Καλωσορίζουμε την πρόσκληση του Σ.Α. σε σχέση με την ελευθερία μετακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα Βαρώσια, κάτι που θα διευκολύνει την επιτήρηση της συνεχιζόμενης σοβαρής κατάστασης εκεί», είπε.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει το σθεναρό μήνυμα της προεδρικής ανακοίνωσης της περασμένης εβδομάδας, για τα σοβαρότατα και επικίνδυνα τετελεσμένα που δημιούργησε η κατοχική δύναμη στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, στις 20 Ιουλίου και ζητά την αντιστροφή τους.

Σημείωσε ακόμη τη σημασία της επαναβεβαίωσης για μια ακόμη φορά από το Σ.Α. της μορφής της διευθέτησης που επιδιώκουμε στην κυπριακή ειρηνευτική διαδικασία, που είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως παρατίθεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.

«Παραμένουμε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σ’ αυτή τη βάση και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες όλων των Κυπρίων σε μία επανενωμένη ανεξάρτητη Κύπρο χωρίς εξωτερική παρεμβολή», συμπλήρωσε ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.