ΥΚΑΝ: Ανησυχία για ναρκωτικά μέσω κατεχομένων – 424 υποθέσεις το 2022 στην Κύπρο

Ανησυχία για το ενδεχόμενο τα ναρκωτικά να φθάνουν μέσω της Τουρκίας στα κατεχόμενα και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές, λόγο της αλλαγής των οδών διακίνησης των ναρκωτικών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε την Πέμπτη ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, Αστυνόμος Β’, Στέλιος Σεργίδης.

Όπως είπε, πλέον η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δίοδος ναρκωτικών προς την Ευρώπη, άρα υπάρχει πιθανότητα να έρχονται ναρκωτικά μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τη διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (26η Ιουνίου), ο κ. Σεργίδης είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν μια τέτοια πιθανότητα, ωστόσο, σημείωσε πως αυτό το αποδεικνύουν εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Πιο φθηνό Crystal Ice στην αγορά

Αναφέρθηκε στην καλλιέργεια μεθαμφεταμίνης, η οποία όπως είπε, παρασκευάζεται πλέον στο Αφγανιστάν, για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο φθηνή από την παρασκευή μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη και υπάρχει ο φόβος ότι θα διοχετευτεί στην αγορά πιο φθηνό Crystal Ice».

Ερωτηθείς πως επηρεάζεται η Κύπρος, ο κ. Σεργίδης εξήγησε πως πλέον η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Τουρκία χρησιμοποιούνται ως δίοδοι, για να σημειώσει ότι λόγω του πολέμου, «η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως δίοδος ναρκωτικών προς την Ευρώπη, άρα υπάρχει πιθανότητα να έρθουν ναρκωτικά μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα».

Ανθεκτικότητα και τη μεταλλαξιμότητα της αγοράς ναρκωτικών

Σύμφωνα με τον Στέλιο Σεργίδη η πανδημία ανέδειξε την ανθεκτικότητα και τη μεταλλαξιμότητα της αγοράς των ναρκωτικών, για να σημειώσει πως παρατηρείται αύξηση της παραγωγής, της διακίνησης και διαθεσιμότητας των ναρκωτικών στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζει και την Κύπρο.

Επιπλέον, ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί αύξηση της παραγωγής της κοκαΐνης, με αντίκτυπο την αύξηση των κατασχέσεων και στην Κύπρο, ενώ τόνισε ότι με την πανδημία αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου για αγορά παράνομων ουσιών, κάνοντας λόγο για «ψηφιακή αγορά ναρκωτικών».

Εξάλλου, ανέφερε πως η θαλάσσια οδός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, για τη διακίνηση ναρκωτικών από τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ενώ υπογράμμισε πως παρατηρείται εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών, τάση που, παρατηρείται στην Ευρώπη.

424 υποθέσεις το 2022

Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ είπε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 καταγράφηκαν 424 υποθέσεις ναρκωτικών, με 460 ενεχόμενα άτομα, με το ποσοστό αύξησης να ανέρχεται στο 16,5%.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι υποθέσεις αφορούν 289 Ελληνοκύπριους και 174 αλλοδαπούς.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σεργίδης είπε ότι το 2022 κατασχέθηκαν 58 φυτά κάνναβης, πέραν των 174 κιλών κάνναβης, πέραν των 15 κιλών κοκαΐνης και ενός κιλού μεθαμφεταμίνης, 55 δισκία ecstasy και 14 χαρτάκια LSD.

Αναφερόμενος σε στοιχεία, είπε ότι το 2021 καταγράφηκαν 861 υποθέσεις ναρκωτικών με 945 ενεχόμενα άτομα, ενώ το ίδιο έτος καταγγέλθηκαν 622 υποθέσεις με κάνναβη, 46 με κοκαΐνη, 122 με μεθαμφεταμίνες, 25 με φυτά κάνναβης και 25 με ουσίες ντοπινγκ.

Στο μεταξύ, ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ είπε πως το 2021 κατασχέθηκαν 190 φυτά κάνναβης, πέραν των 240 κιλών κάνναβης, πέραν των 5 κιλών κοκαΐνης και 3 κιλών μεθαμφεταμίνης, 62 δισκία ecstasy, καθώς επίσης 13 χαρτάκια LSD.

Αυξήθηκαν οι παραγγελίες στο διαδίκτυο

Αναφερόμενος στην αύξηση πώλησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου, ο κ. Σεργίδης είπε πως «αυτό είναι ένα μάθημα από την πανδημία, αφού φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται ψηφιακές πλέον αγορές».

«Αυτό έγινε σε όλη την Ευρώπης, δυστυχώς και στην Κύπρο. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία κατά πόσον έχει αυξηθεί, αλλά είναι και μια παρατήρηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Ναρκωτικών ότι έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες μέσω του διαδίκτυού και μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων», ανέφερε.

Σημείωσε ότι πλέον χρησιμοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρείες/ταχυδρομεία, αφού οι παραγγελίες γίνονται μέσω διαδικτύου, για να σημειώσει πως η ΥΚΑΝ έχει μια άψογη συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να αναχαιτίσουν αυτό το φαινόμενο.

Θα κάνουμε το παν για αντιμετώπιση της μάστιγας, είπε η Δράκου

Σε δηλώσεις της, μετά τη διάσκεψη Τύπου, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, είπε πως το έργο της Αστυνομίας «είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο», ενώ διεμήνυσε ότι «ως κράτος και ως κοινωνία θα κάνουμε το παν, ώστε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια μάστιγα, ιδίως σε ότι αφορά τους νέους ανθρώπους».

«Το COVID έχει αφήσει το αποτύπωμα του. Πράγματι έχουμε μια αύξηση. Η ΥΚΑΝ είναι καθημερινά στον αγώνα της καταπολέμησης των ναρκωτικών», ανέφερε.

Δύσκολος και επίπονος ο αγώνας

Ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, υπογράμμισε με τη σειρά του πως ο αγώνας για μείωση και πάταξη του φαινομένου «είναι δύσκολος και επίπονος», για να σημειώσει πως «η αποτελεσματική αντιμετώπισή του μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργασίες τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο».

Διαβεβαίωσε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.