Υλικά οικοδομής: Αυξήσεις πέραν του 30% βάζουν φρένο στα όνειρα χιλιάδων νέων ζευγαριών

Εκτός ελέγχου είναι η ακρίβεια και στα υλικά οικοδομής, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί την κατάσταση με απάθεια και να αρνείται να πάρει μέτρα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών αυξήθηκε κατά 17,39% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 30%, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στα προϊόντα από ξύλο και πλαστικό, τα αλουμίνια, τα υλικά για ηλεκτρολογικές εργασίες και τα κεραμικά. Οι ανατιμήσεις ανά κατηγορία έχουν ως ακολούθως:

Ορυκτά: Αυξήσεις 5,88%

Προϊόντα ορυκτών: Αυξήσεις 7,2%. Οι μεγαλύτερες αφορούν τα κεραμικά είδη (+12,43%).

Ξύλα και χημικά: Αυξήσεις 19,88%. Οι μεγαλύτερες αφορούν τα προϊόντα από ξύλο (+23,8%), τα είδη από πλαστικό (+21,2%) και τα χημικά προϊόντα (+10,57%).

Μεταλλικά: Αυξήσεις 27,15%. Οι μεγαλύτερες αφορούν τα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα (+31,31%) και τα προϊόντα από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα (+20,94%).

Ηλεκτρομηχανολογικά: Αυξήσεις 15,82%. Οι μεγαλύτερες αφορούν το ηλεκτρολογικό υλικό (+24,63%).

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα υλικά οικοδομής, σε συνδυασμό με τις περικοπές που έγιναν από την κυβέρνηση στη στεγαστική πολιτική του κράτους, βάζουν φρένο στα όνειρα χιλιάδων νέων ζευγαριών να αποκτήσουν δική τους στέγη.

Επισημαίνεται επίσης πως, παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τη στεγαστική πολιτική, όπως ίδρυση Κεντρικού Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής κ.ά, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.