Υπ.Δικαιοσύνης: Φυλακές ανηλίκων με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα

Κατατέθηκε αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών για την αποδέσμευση 720 χιλ. ευρώ

Στη δημιουργία φυλακών ανηλίκων με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, προσανατολίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αποδέσμευση κονδυλίων συνολικού ύψους 719,6 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, ποσό ύψους 706,1 χιλ. ευρώ θα διατεθεί για την «αγορά υπηρεσιών για τη δημιουργία και λειτουργία του χώρου κράτησης παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους παροχής υπηρεσιών ασφαλείας του χώρου και των παιδιών που κρατούνται σε αυτόν, για μεταφορά παιδιών που κρατούνται στο χώρο κράτησης εκτός χώρου κράτησης και για έλεγχο επισκεπτών, προσωπικού και κρατουμένων στο χώρο κράτησης παιδιών, καθώς και των αντικειμένων που μεταφέρουν, με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων», όπως αναφέρεται.

Επίσης, ποσό ύψους 13,5 χιλ. ευρώ θα διατεθεί για την «αγορά υπηρεσιών επιμελητών».

Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία για τη δημιουργία φυλακών ανηλίκων εγκρίθηκε από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2021. Επισημαίνεται επίσης ότι στη νομοθεσία αναφέρεται ότι αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο λόγος που το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τελικά να καταφύγει στην εύκολη λύση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φυλακές ανηλίκων θα μπορούν να φιλοξενήσουν αρχικά μέχρι δέκα άτομα, ενώ σταδιακά οι δυνατότητες θα αυξηθούν στα είκοσι πέντε άτομα. Σημειώνεται επίσης ότι ο χώρος δεν θα θυμίζει φυλακές, αφού αντί για κελιά θα υπάρχουν δωμάτια.

Οι επιμελητές θα αναλαμβάνουν ρόλο από το στάδιο της σύλληψης του παιδιού, μέχρι την ανάκριση και την ενδεχόμενη παραπομπή του σε πρόγραμμα αποδικαστικοποίησης.

Η κράτηση ανηλίκων σε φυλακές θα είναι το έσχατο μέτρο, το οποίο θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που αποτύχουν άλλες μέθοδοι συμμόρφωσης.

Στις φυλακές ανηλίκων θα οδηγούνται παιδιά 16-18 ετών για ποινικά αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινές φυλάκισης.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία πρέπει να δημιουργηθεί δικαστήριο ανηλίκων σε κάθε επαρχία, ενώ οι δίκες πρέπει να είναι σύντομες σε διάρκεια και να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης Προγραμμάτων Αποδικαστικοποίησης, καθώς και Οικογενειακό Συμβούλιο Ευημερίας των Παιδιών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy