Υπ. Δικαιοσύνης για τα τροχαία: Πάνω απ’ όλα χρειάζεται οδική κουλτούρα

«Πονώ κι εγώ μαζί σας» δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά έχουμε ευθύνη όλοι μας, σαν άνθρωποι, γονείς δάσκαλοι να αποτελέσουμε το καλό παράδειγμα.

Χάνονται άδικα ζωές, έχω πλήρη επίγνωση αυτού, συνέχισε ο Γιώργος Σαββίδης που απαντούσε σε ερώτηση – σχόλιο εάν οι αυξήσεις των ποινών ή άλλα μέτρα θα σταματήσουν «να σκοτώνουν τα παιδιά μας», στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για την εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας «20 χρόνια Οδική Ασφάλεια … Η αξία της ζωής πάνω από όλα» που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 17 Οκτωβρίου.

Ούτε τα πρόστιμα, ούτε η φωτοεπίσημανση θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων, είναι ένας συνδυασμός μέτρων, είπε, «πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα έχουμε την υποχρέωση να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα σωστής οδικής συμπεριφοράς». Πρέπει να ξεκινήσουμε από τους νέους, συνέχισε ο Υπουργός, και να τους εξηγήσουμε ότι το να οδηγείς αυτοκίνητο δεν είναι σπορ, ούτε το να τρέχεις είναι κατόρθωμα ή να μην λαμβάνεις υπόψην ότι ήπιες, «να θεωρείς ότι είσαι αχτύπητος και άτρωτος. Κανείς δεν είναι έτσι».

Να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα δίδοντας το καλό παράδειγμα, συνέχισε, να αποφύγουμε να δίδουμε το τιμόνι στα παιδιά μας στα 13 και στα 15 και μετά να πηγαίνουν στο σχολείο να λένε ότι είναι μάγκας. Να μην θεωρούμε ότι όταν οδηγούμε είμαστε οι μόνοι που έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τον δρόμο, να οδηγούμε παθητικά και όχι επιθετικά, κι αυτό δεν επιβάλλεται, είναι θέμα κουλτούρας, σημείωσε ο κ. Σαββίδης. «Είναι αναγκαίο κακό, το κάθε μέτρο μπορεί να βοηθήσει και ναι, η αύξηση των ποινών θα βοηθήσει, η φωτοεπισήμανση θα βοηθήσει, κι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει αυτή η μάστιγα».

Για το οδικό δίκτυο για το οποίο επίσης ρωτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι απασχολεί τις συσκέψεις του με το Υπουργείο Μεταφορών, γίνονται συχνές συσκέψεις του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας υπό την προεδρία της Υπουργού Μεταφορών. Δείξαμε πλήρη ευαισθησία στις κραυγές των πολιτών και τα παράπονα που δέχθηκαν ο ίδιος και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είπε ο κ. Σαββίδης λέγοντας ότι μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό, αυξήθηκε πολύ αισθητά η αστυνόμευση με σκοπό την απάβλυνση του προβλήματος.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι αστυνομικοί βρίσκονται καθημερινά στις διασταυρώσεις για να βοηθήσουν την τροχαία κίνηση και βρίσκονται σε επαφή και με τα Δημαρχεία για την λήψη μέτρων προς απάβλυνση της τροχαίας συμφόρησης, ενώ μελετούν την κατάσταση με βάση υλικό που συγκέντρωσαν με μη επανδρωμένα αεροχήματα της Αστυνομίας για την λήψη περαιτέρω μέτρων.

Κορυφαία προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουμε όλοι οι φορείς για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εμπέδωση της έννοιας της οδικής συνείδησης σε όλες τις ηλικίες, και κυρίως στους νέους μας, οι οποίοι διαμορφώνουν πλέον μια διαφορετική, πιο ελπιδοφόρα κουλτούρα όσον αφορά στην κοινωνική ευθύνη που έχει ο καθένας που κυκλοφορεί στον δρόμο και η οποία βασίζεται στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Λευκωσία, Κύπρος

«Η ασφάλεια των πολιτών στο σύνολο τους, είτε ως οδηγών είτε ως πεζών, έχει τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της διαβίωσης των πολιτών σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά έργα και δράσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη εάν αναλογιστεί κάνεις ότι στη χώρα μας, με μόλις 850 χιλιάδες κατοίκους, σχεδόν 50 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε οδικά δυστυχήματα, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίζονται σοβαρά, με συνέπειες που τους ακολουθούν σε όλη τη ζωή.

Αναφερόμενος σε σειρά μέτρων που λήφθηκαν, έκανε λόγο στην σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης, στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής.

Επίσης, την εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας, με κεντρικό τίτλο «ΣΚΕΨΟΥ!», η οποία ήδη «τρέχει» και αποσκοπεί στη διαφώτιση, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών μέσα από κύριες δράσεις και επιμέρους ενέργειες και εκστρατείες.

«Την σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο, με τη συμμετοχή επιστημόνων του τομέα, θα παρακολουθεί τα θέματα της οδικής ασφάλειας, θα προωθεί τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών και θα εισηγείται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των οδικών ατυχημάτων, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον αγώνα μας ενάντια στις οδικές συγκρούσεις».

Ο κ. Σαββίδης μίλησε για την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Λύκεια από το 2018, την αύξηση των ποινών που αφορούν τροχαία αδικήματα.

«Με βάση τα πορίσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με την αναθεώρηση των ποινών που αφορούν τροχαία αδικήματα, ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δέσμη επτά νομοσχεδίων και ενός Σχεδίου Κανονισμών, που αφορούν στην αύξηση ποινών σε θέματα που κρίνεται ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τροχαίες συγκρούσεις, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς».

Τα νομοσχέδια, συνέχισε, βρίσκονται υπό συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης απηύθυνε έκκληση στη Βουλή να ολοκληρώσει το έργο της και να ψηφίσει τις τροποποιήσεις.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το Narcotest το 2018, την συνεργασία με Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας, την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου σύγχρονου συστήματος Φωτοεπισήμανσης, το οποίο θα καταγράφει τροχαία αδικήματα, όπως ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη κ.ά.

«Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν συσκευές Φωτοεπισήμανσης σε 90 σταθερά σημεία που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό μελανών σημείων ενώ άλλες 20 περίπου κινητές συσκευές θα τοποθετούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία συστήματος Φωτοεπισήμανσης προκηρύχθηκε την 1η Ιουλίου 2019».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Αστυνομίας για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των τροχαίων παραβάσεων, μέσω της αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού.

«Παράλληλα στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται εντάσσεται και η στρατηγική για συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη και ειδικότερα η αλλαγή νοοτροπίας και η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων ώστε η συμπεριφορά και η στάση των μελών της Αστυνομίας να μην προκαλεί αίσθημα αδικίας, αδιαφορίας και αγανάκτησης στον πολίτη».

Η επικοινωνιακή τακτική, είπε, αλλάζει και στοχεύει στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και του πολίτη είναι απολύτως απαραίτητη και επιδιώκεται ώστε να τερματιστεί η τάση που δικαίως περιγράφεται ως Εθνική Τραγωδία.

Η πολιτεία πρέπει να έχει ολιστική προσέγγιση, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας

«Η ζωή είναι πραγματικά πολύτιμη και ανεκτίμητη για να τη θέτουμε καθημερινά, σε κίνδυνο. Στον δρόμο δεν χωρεί η απερισκεψία και η αλόγιστη συμπεριφορά» δήλωσε στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης λέγοντας ότι απαιτείται υπευθυνότητα και σεβασμός απέναντι στους συνανθρώπους μας χρήστες του οδικού δικτύου, αλλά πρωτίστως σεβασμός στον ίδιο τον εαυτό μας, στην ίδια τη ζωή μας.

Η διεθνής επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφού δεν πρόκειται για τυχαία συμβάντα, αλλά το αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας ή ασυνείδητης συμπεριφοράς, πρόσθεσε, και γι’ αυτόν τον λόγο οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Κύπρος, ακολουθούν το «Όραμα Μηδέν» της Σουηδίας, για μηδέν νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις.

«Για φέτος, επισυνέβησαν, δυστυχώς, ήδη 36 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις παγκύπρια με 36 νεκρούς, παρεκκλίνοντας από τον στόχο που έχει τεθεί. Εμείς ανησυχούμε σοβαρά και προχωρούμε στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, στη λήψη περαιτέρω δυναμικών και στοχευμένων μέτρων και στην πραγματοποίηση νέων δράσεων και ενεργειών».

Η αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με απώτερο στόχο τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στον τόπο μας, αποτελεί για την Αστυνομία ύψιστη προτεραιότητα, είπε ο Αρχηγός της.

Μέσα στο πλαίσιο της πρόληψης διενεργούν, ανέφερε, ελέγχους σε 24ωρη βάση στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις στατιστικές και εμπειρίες των προηγούμενων ετών, αλλά και το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (Geographical Information System – GIS), το οποίο έχουν υιοθετήσει από το 2015. Εντατικοποιούν, συνέχισε, τις εκστρατείες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους και τη χρήση κινητού τηλεφώνου, που είναι οι κύριες αιτίες σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

«Στο έργο μας αυτό σημαίνων ρόλο θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το έτος 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που εφαρμόστηκαν για 11 μήνες το 2007, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 53%».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι εκσυγχρονίζονται σε εξοπλισμό στο πλαίσιο της έξυπνης αστυνόμευσης, με 54 αστυνομικά οχήματα, τα οποία διαθέτουν το σύγχρονο σύστημα αναγνώρισης πινακίδων A.N.P.R. «Το σύστημα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής των οχημάτων, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό παραβατών σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και τροχαίων παραβάσεων».

Ανέφερε επίσης το Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει αρχίσει ήδη τις εργασίες του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι την ίδια ευμενή κατάληξη θα έχει και η δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών.

Κατά τον Αρχηγό της Αστυνομίας, «η πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει στα πραγματικά αίτια του προβλήματος, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό, και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών. Απαιτείται εδώ και τώρα μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας, καθότι η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατ’ επέκταση οι στάσεις του, διαμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτή την καθοριστική ηλικία».

Στα θέματα της οδικής ασφάλειας, τα μέλη της Αστυνομίας καταβάλλουν καθημερινά, συνεχείς, επίμονες και επίπονες, πολλές φορές, προσπάθειες, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης λέγοντας ότι σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων, σίγουρα, «εμείς οι αστυνομικοί δεν είμαστε αλάνθαστοι. Όμως πραγματική σημασία έχει το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα η Αστυνομία γίνεται πιο αποτελεσματική, περισσότερο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη και πιο ικανή να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες. Την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας θα αυξήσει λίαν συντόμως, πρόσληψη 256 αστυνομικών και 30 ειδικών αστυνομικών, οπόταν και θα ενισχυθούν σημαντικά τα Τμήματα Τροχαίας».

Για να αποδώσει, όμως, στο βέλτιστο η Αστυνομία χρειάζεται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών, έχει ανάγκη και τα ΜΜΕ, σημείωσε, ευχαριστώντας την CNP που εδώ και 20 χρόνια στηρίζει την εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Γιαννάκης Γεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής της CNP ασφαλιστική, Ανδρέας Στυλιανού που δώρισε στην Αστυνομία 40 ζευγάρια ειδικών γυαλιών προσομοίωσης μέθης, ουσιών και κόπωσης, και ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holding, Τάκης Φειδία.

Στοιχεία ανά το παγκόσμιο και στην ΕΕ

Σε 1.35 εκ ανθρώπους έφτασε το 2016 ο αριθμός των θυμάτων τροχαίων ανά το παγκόσμιο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ τα θύματα από τροχαίες συγκρούσεις σημειώνουν αύξηση παγκοσμίως, δήλωσε στην αρχή της σημερινής εκδήλωση η Ελένη Αλεξάνδρου, υπεύθυνη του Γραφείου πρόληψης, διαφώτισης και μελετών στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου.

Παγκοσμίως, συνέχισε, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν σε τροχαία δυστυχήματα απ’ ότι του Aids, της φυματίωσης ή διαρροϊκών νόσων, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις αποτελούν σήμερα την πλέον κοινή αιτία θανάτου παιδιών και νέων, ηλικίας 5 έως 29 ετών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ευρώπη, συνέχισε η κ. Αλεξάνδρου, παρουσιάζει καλές επιδόσεις χάρη στην αποφασιστική δράση που έχει αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό. Μεταξύ 2001 και 2010, είπε, ο αριθμός θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις στην ΕΕ μειώθηκε κατά 43% και μεταξύ 2010-2018 παρατηρήθηκε πρόοδος κατά 21% επιπλέον.

Ωστόσο το 2018, είπε, 25.100 άνθρωποι, έχασαν την ζωή τους στους δρόμους εντός της ΕΕ και περίπου 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Επιπλέον, ανέφερε, το ετήσιο κόστος των συγκρούσεων στην ΕΕ ανέρχεται στα 280 περίπου δις ευρώ.

Εκδήλωση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Στο πλαίσιο της εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια πραγματοποιείται εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, , στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας, στην Λευκωσία. Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου σήμερα, η εκδήλωση θα είναι μεταξύ 14.30 – 17.30 με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά. Θα προηγηθεί στις 14.00, πεζοπορία από εθελοντές, από το Πάρκο Οδικής Ασφάλειας «Γιώργος Μαυρίκιος» στο Στρόβολο, προς το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αρχηγείο Αστυνομίας στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και το ευρύτερο κοινό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy