Γιολίτη: Μέχρι φυλάκιση ενός έτους ή πρόστιμο 50 χιλ. ευρώ για διάδοση μόλυνσης

Αν στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον της γυναίκας από τις ΗΠΑ που έφτασε στην Κύπρο και μετέδωσε τον ιό τότε θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου της Υπουργού, η κα. Γιολίτη αναμένει από το Υπουργείο Υγείας τη μελέτη της επιδημιολογικής ομάδας, μέσω της ιχνηλάτησης, για  τις επαφές της γυναίκας από τις ΗΠΑ.  Αναμένεται, επίσης να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λήψης καταθέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Υπουργός, προσθέτει, θα μελετήσει τα δεδομένα  και αν στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον της, τότε θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες προκύπτουν.

Όπως ανέφερε και χθες η Υπουργός, η γυναίκα βρίσκεται υπό περιορισμό και υπό επιτήρηση, καταλήγει η κα. Μιχαηλίδου.
 

«Η Παραβίαση του διατάγματος αυτοπεριορισμού που διαπιστώνεται σε δειγματοληπτικό έλεγχο από την Αστυνομία ρυθμίζεται με εξώδικο €300 ή φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή πρόστιμο μέχρι €50,000. Ισχύει κ άρθρο 190 του Ποινικού Κώδικα για διάδοση μόλυνσης από νόσο επικίνδυνη για τη ζωή» αναφέρει σε ανάρτηση της η κ. Γιολίτη.

Την ίδια στιγμή η κ. Γιολίτη τονίζει πως η Αστυνομία θα διενεργεί εντατικά και σε όλες τις επαρχίες κατ’οίκον δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η τήρηση του υποχρεωτικού κατ’οίκον περιορισμού 14 ημερών από τα άτομα που αφίχθηκαν από χώρες Γ΄ ή καθορίστηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.