Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα συγκαλύψουμε καμία απρεπή συμπεριφορά από μέλος της Αστυνομίας

  • Η νεανική παραβατικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά. Δεν είναι μόνο η Αστυνομία υπεύθυνη, αλλά είναι η προμετωπίδα της προσπάθειας
  • Είναι καλύτερα η πρόληψη, το σχέδιο δράσης και η καταστολή της εμπορίας προσώπων να συγκεντρωθούν κάτω από μια δικαιοδοσία για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί

Σε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκποµπή του Άστρα «Η επικαιρότητα αλλιώς» και τον Νεόφυτο Νεοφύτου, η Υπουργός ∆ικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, τοποθετήθηκε για µια σειρά θεµάτων που αφορούν το Υπουργείο της και απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών. Σηµείωσε ότι στόχος της είναι να βελτιώσει την καθηµερινότητα των πολιτών και υπογραµµίζει ότι σε πρώτο στάδιο έχει γίνει καταγραφή των προβληµάτων. Αυτή τη στιγµή, το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο των προτάσεων για επίλυση διαφόρων θεµάτων που παραµένουν ανοιχτά, όπως το θέμα της βίας στα γήπεδα και της εμπορίας προσώπων. Σηµειώνει, τέλος, ότι πλέον οι καταγγελίες για ζητήµατα διαφθοράς πρέπει να γίνονται απευθείας στην Αρχή και όχι στο Υπουργείο ∆ικαιοσύνης.

Πώς πήγαν οι πρώτες μέρες σε αυτό το δύσκολο υπουργείο;

Οπωσδήποτε είναι ένα δύσκολο υπουργείο. Έχει την ιδιομορφία ότι η δουλειά που πρέπει να διεκπεραιωθεί αφορά την Αστυνομία, τις Φυλακές, την Πυροσβεστική, το κρατικό αρχείο, τον πυλώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Ο τελευταίος, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, είναι ο τρίτος πυλώνας αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Όλα αυτά κάνουν το υπουργείο μια μεγάλη πρόκληση για τον εκάστοτε υπουργό, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για να μπορέσεις να βελτιώσεις και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτός πρέπει να είναι και είναι ο στόχος μου.

Πώς βαίνουν, λοιπόν, τα πράγματα μετά την πρώτη ενημέρωσή σας;

Έχουμε προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε και το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίσουμε. Τώρα έχουμε περάσει στο στάδιο της καταγραφής των προβλημάτων και είμαστε στο στάδιο των προτάσεων για επίλυση των διαφόρων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Ένας από τους άξονες πολιτικής σας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάρχει έντονο παράπονο από τον κόσμο ότι οι βιοπαλαιστές τιμωρούνται για €1.000 – €2.000, αλλά αυτοί που τρώνε εκατομμύρια δεν τιμωρούνται.

Το εισπράττουμε αυτό διότι έχουμε πολλές εκκλήσεις και γραπτά μηνύματα με αυτά τα παράπονα. Το αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι το δημόσιο αίσθημα. Όμως το υπουργείο ήταν μέχρι σήμερα αρωγός στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς και πρέπει η Αρχή να είναι ανεξάρτητη, να μην εμπλέκεται η εκτελεστική εξουσία στο έργο της Αρχής. Έχουμε ετοιμάσει κάποιους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της Αρχής, έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά, όμως από τον Ιούνιο το σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, περνά στα χέρια της Αρχής. Πλέον, το έργο αυτό θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Επίτροπος Διαφάνειας, ο κ. Χάρης Πογιατζιής, μαζί με την Αρχή. Άρα αν υπάρχουν ζητήματα που κάποιος πολίτης νιώθει ότι πρέπει να διερευνηθούν, πρέπει να αποτείνεται απευθείας στην Αρχή και όχι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη διαμάχη του Γενικού Ελεγκτή με τη Γενική Εισαγγελία θα φέρετε ειδικούς από το εξωτερικό να εξετάσουν τις διαφορές και τις καταγγελίες…

Ναι, αυτό ήταν στο πλάνο εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η Αρχή πιστεύει ότι είναι σημαντικό να έρθουν ξένοι εμπειρογνώμονες που μπορεί να είναι και πιο ανεξάρτητοι και πιο αντικειμενικοί σε κάποια ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας. Αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω το θέμα αυτό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν είδαμε την Αρχή πριν λίγες βδομάδες μάς είπαν ότι είχαν 60 καταγγελίες και τώρα διαβάζω στον Τύπο ότι οι καταγγελίες έχουν φτάσει τις 80. Που σημαίνει ότι έχει ενθαρρυνθεί ο πολίτης ή κάποιες άλλες Αρχές να παίρνουν υποθέσεις για να εξεταστούν.

Αν η Αρχή Κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση βρει θέμα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ποιος θα ξεκινήσει την έρευνα; Η Εισαγγελία;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι ανακρίσεις διεξάγονται από την Αστυνομία και οι υποθέσεις για να καταλήξουν στο δικαστήριο θα πρέπει να περάσουν από την Εισαγγελία. Δεν έχει δικαιοδοσία οποιαδήποτε άλλη Αρχή να γίνει «αστυνομία» ή «εισαγγελία» και να προβεί σε ανακρίσεις ή ποινικές διώξεις.

Ποια είναι η κατάσταση στο αστυνομικό σώμα; Είναι πολλές οι περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς μελών του σώματος που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Υπάρχει ένα αστυνομικό σώμα 5.000 ανδρών και γυναικών. Ακόμα και να έχουμε ένα παράπτωμα την ημέρα αντιλαμβάνεστε ότι θα είμαστε κάτω από το 10%. Το σημαντικό είναι ότι δεν συγκαλύπτουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Όταν κάποιος αστυνομικός δεν συμπεριφέρεται όπως πρέπει, πρέπει να διερευνάται η περίπτωση από την ηγεσία της Αστυνομίας. Το ίδιο και όταν υπάρχει απρεπής συμπεριφορά μεταξύ συναδέλφων.

Κάποιος μπορεί να διερωτηθεί κατά πόσο θα κάνουμε όλη μέρα πειθαρχικές έρευνες… Εάν χρειάζεται, θα το κάνουμε.

Άρχισε ξανά η έντονη βία και οι βανδαλισμοί από φίλαθλους ορισμένων ομάδων. Γιατί δεν καταδικάζεται κανείς;

Γίνονται άμεσα συλλήψεις και οδηγούνται οι υποθέσεις στο δικαστήριο. Πριν λίγες μέρες, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης σε δύο άτομα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από το κοινωνικό σύνολο. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, δεν θέλει να πληρώνει ο καθένας από εμάς το λογαριασμό από τις καταστροφές που γίνονται.

Όμως είναι μεγαλύτερο το φαινόμενο. Δεν μπορούμε να ξεχνούμε τη νεανική παραβατικότητα. Έχουμε επίσης τη χρήση ναρκωτικών ως έναν παράγοντα, ο οποίος εντείνει τα επεισόδια. Δυστυχώς, στις πλείστες των περιπτώσεων βλέπουμε ότι οι συλληφθέντες έχουν στην κατοχή τους ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, που θέλουμε να το δούμε ολιστικά.

Την Παρασκευή το πρωί, υπογράψαμε μνημόνιο με όλους τους φορείς του Αθλητισμού. Με το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, τίθενται χρονοδιαγράμματα για το πότε θα πρέπει να εγκατασταθούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στα γήπεδα που σήμερα δεν διαθέτουν και καθορίζεται η διδασκαλία μαθήματος πρόληψης της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Χρειάζονται επίσης νομοθετήματα που πρέπει να μας βοηθήσει η Βουλή να περάσουμε. Μας απασχολεί, για παράδειγμα, το να επιτρέπεται στην Αστυνομία να διενεργεί άλκοτεστ και νάρκοτεστ στοχευμένα σε φιλάθλους πριν την είσοδό τους σε αθλητικούς χώρους, η αύξηση των ποινών αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι και 10 έτη και η παροχή εξουσίας στην Αστυνομία να εισηγείται δεσμευτικά στην ΚΟΠ για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Άρα δεν είναι μόνο η Αστυνομία υπεύθυνη, αλλά είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας. Έχουμε ακούσει από την πρώτη στιγμή την πρόταση του Αρχηγού για τη δημιουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής ομάδας. Έχει γίνει το πλάνο. Θα δρα σε παγκύπρια κλίμακα και δεν θα είναι όπως σήμερα, που στελεχώνεται από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν άλλα καθήκοντα και το κάνουν ως επιπρόσθετο καθήκον.

Προτίθεστε να αποποινικοποιήσετε τη χρήση ελαφριών ναρκωτικών ουσιών για αποσυμφόρηση των φυλακών;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα αυτή τη στιγμή.

Με την υπόθεση της κυρίας Αλεξάνδρας Ατταλίδου και του Ανδρέα Θεμιστοκλέους τι θα κάνετε;

Η Αστυνομία κινήθηκε αυτεπάγγελτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενημερώθηκα από τον Αρχηγό ότι δόθηκε εντολή να γίνει συλλογή διαφόρων αναρτήσεων του Α. Θεμιστοκλέους. Ο Αρχηγός είχε ήδη κάνει συζήτηση με τη Γενική Εισαγγελία κατά πόσον μπορεί να αρθεί η βουλευτική του ασυλία και όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο στοιχειοθετείται υπόθεση.

Σχετικά με την εμπορία προσώπων, θέλετε να αναλάβει το υπουργείο σας το όλο εγχείρημα;

Η Αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει μια καλή ομάδα 12 ατόμων που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα εμπορίας προσώπων. Είναι ένα ζήτημα που γίνεται ολοένα και πιο έντονο λόγω και των μεταναστευτικών ροών. Πάρα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους φτάνουν στην Κύπρο μέσω διακινητών και έχουμε στη φυλακή αρκετούς από αυτούς τους διακινητές.

Η πρόληψη όμως για το trafficking είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Έγιναν συζητήσεις στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τη συζήτηση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Ίσως είναι καλύτερα η πρόληψη, το σχέδιο δράσης και η καταστολή να συγκεντρωθούν κάτω από μια δικαιοδοσία για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δεν έχουμε όμως ακόμα ανοίξει τη συζήτηση μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε παρέμβασή του πολίτης έθεσε το ζήτημα κατά πόσον η νομοθεσία εφαρμόζεται επιλεκτικά. Αν όχι, τότε γιατί εξαιρούνται οι καμπάνες της Εκκλησίας από τη νομοθεσία για την ηχορύπανση; Πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Σίγουρα κανείς δεν εξαιρείται από οποιαδήποτε νομοθεσία. Αυτή είναι η αρχή της ισονομίας σε ένα κράτος δικαίου. Δεν είμαι ενήμερη ακριβώς για το τι συμβαίνει σε αυτό το ζήτημα, έτσι δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, αλλά θα το ψάξω. Να σας πω ότι λαμβάνω και εγώ σχετικά παράπονα, αλλά έχω και φίλους που είναι από την αντίπερα όχθη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy