Υπ. Εξωτερικών: Η Τουρκία αρνήθηκε βοήθεια της ΚΔ για τους φονικούς σεισμούς – Εντοπίστηκαν 14 Κύπριοι στη χώρα

Η Τουρκία αρνήθηκε βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των συνεπειών από τους φονικούς σεισμούς, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κορνήλιος Κορνηλίου είπε πως μετά την χθεσινή ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ετοιμότητα να στείλει ομάδα διάσωσης στην Τουρκία, αλλά σημείωσε, χθες βράδυ τους απάντησαν ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης ο κ. Κορνηλίου γνωστοποίησε πως 14 Κύπριοι, 12 Τουρκοκύπριοι και 2 Ελληνοκύπριοι έχουν εντοπισθεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία, μετά τους φονικούς ισχυρούς σεισμούς. Ανέφερε ότι τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν μέσω της πλατφόρμας connect.cy που είχε δημιουργηθεί για τον επαναπατρισμό την περίοδο του κορωνοϊού. Σημείωσε πως επικοινώνησε και με τους 14, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, λέγοντας πως απάντησαν οι 12 και είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Πρόσθεσε πως μόνο δυο Τουρκοκύπριοι δεν απάντησαν.

Ο κ. Κορνηλίου, αναφέρθηκε και στην περίπτωση μητέρας που επικοινώνησε με το Υπουργείο για το 14χρονο κοριτσάκι της το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία, λέγοντας πως επικοινώνησαν με το παιδί και είναι καλά στην υγεία του.

Για την περίπτωση των Τουρκοκύπριων αθλητών της ομάδας βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών του επαγγελματικού κολλεγίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που διέμενε σε ξενοδοχείο στο Αντιγιαμάν της Τουρκίας και εξακολουθούν να αγνοούνται, ο κ. Κορνηλίου είπε πως δεν έχουν οποιαδήποτε ενημέρωση, λέγοντας πως το συγκεκριμένο θέμα το χειρίζεται το κατοχικό καθεστώς.

Παράλληλα είπε πως αναμένουν τον κατάλογο ειδών που χρειάζεται η συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμβάλει, είτε με οικονομική βοήθεια, είτε με υλικά μέσα. Επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για βοήθεια στο τμήμα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι 22801000.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.