Υπ. Γεωργίας: Η ΕΕ να περιλάβει ρήτρα προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων σε εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες

Την ανάγκη η ΕΕ να περιλάβει στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ρήτρα  που να διασφαλίζει την αμοιβαία προστασία, πέραν των υφιστάμενων, και νέων γεωγραφικών ενδείξεων, επεσήμανε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Καδής συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε διαδικτυακό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες και οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αγροτικό τομέα, αναφέρει το ΓΤΠ.

Στην παρέμβασή του στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, ο κ. Καδής επισήμανε την ανάγκη συμπερίληψης ρήτρας στις συμφωνίες αυτές, η οποία να διασφαλίζει την αμοιβαία προστασία, πέραν των υφιστάμενων, και νέων γεωγραφικών ενδείξεων.

Η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε από αρκετούς Ευρωπαίους Υπουργούς και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, ενόψει της πιθανής κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ενός νέου προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναφέρεται.

Ο κ. Καδής τόνισε επίσης την ανάγκη, οι διαδικασίες παραγωγής των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στην Ένωση από τρίτες χώρες, να βρίσκονται σε επίπεδα εφάμιλλα των αυστηρών διαδικασιών παραγωγής που εφαρμόζονται στην ΕΕ.

Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος που είχαν  οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) καθώς και την ελπίδα ότι οι νέες εμπορικές σχέσεις θα διατηρηθούν ή και θα ενισχυθούν, προς αμοιβαίο όφελος των δύο εταίρων. «Η Κύπρος», είπε, «έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με το ΗΒ, ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, και αναμένουμε όπως αυτές συνεχισθούν και στο πλαίσιο της νέας σχέσης ΗΒ και ΕΕ».

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, με πρωτοβουλία της Σλοβενίας, η Κύπρος και άλλα δώδεκα κράτη μέλη, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση στον τομέα του χοίρειου κρέατος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Ο κ. Καδής, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κύπρο, σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική και παρατεταμένη πτώση στην τιμή του χοίρειου κρέατος, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας που επηρεάζουν τον τουρισμό, την εστίαση και την κατανάλωση γεωργικών προϊόντων, παρουσιάζονται έντονες και στον τομέα αυτό. Ως εκ τούτου, είπε, η παροχή στήριξης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, που η επάρκεια ασφαλών τροφίμων είναι απαραίτητη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.