Υπ. Γεωργίας: Κάνει λόγο για αποθέματα σιτηρών – «Κοροϊδεύουν τον κόσμο», τονίζει το ΑΚΕΛ

Εναλλακτικές επιλογές για την αγορά σιτηρών από Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία που πιθανόν να στοιχίζουν και περισσότερο, επεξεργάζεται το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποθέματα.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι η απόφαση θα οριστικοποιηθεί σήμερα και θα τεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς ψήφιση.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε παραγγελίες σιτηρών από το εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της επάρκειας των σιτηρών.

Συνέστησε ψυχραιμία για να αποφευχθεί ο πανικός και για να υπάρξει σωστός επιμερισμός των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι περίπου το 90% των αναγκών για σιτηρά για ανθρώπινη χρήση και για ζωοτροφές στην Κύπρο, καλύπτονται από το εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε στην καταμέτρηση των αποθεμάτων που έγινε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι υπήρχαν αποθέματα για ανθρώπινη κατανάλωση για περίπου τέσσερις μήνες και για ζωοτροφές περίπου 1-1,5 μήνα.

Παράλληλα είπε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν γίνει οι παραγγελίες σε προμηθευτές, αλλά φαίνεται να υπήρξε κωλυσιεργία, λέγοντας ότι το Υπουργείο προέβη σε παραστάσεις στην Κομισιόν.  Πρόσθεσε ότι κάποιοι στο πλαίσιο της αβεβαιότητας προσπαθούν να δημιουργήσουν δικά τους αποθέματα.

Γ.Γαβριήλ: Προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την κυβέρνηση

Για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης σε σχέση με τα σιτηρά κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, επισήμανε ότι σε συγκέντρωση της Παρασκευής όπου βρίσκονταν περίπου χίλιοι κτηνοτρόφοι έγιναν δέκτες καταγγελιών ότι δεν υπάρχουν σιτηρά στις αποθήκες των εισαγωγέων, ενώ σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα.

Ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε ότι οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι πρέπει να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι υπάρχουν αποθέματα και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στο μεταξύ, σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής θα συζητηθεί το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy