Yπ. Μεταφορών: Μειωμένο το οικονομικό κόστος του κράτους μετά τις νέες συμβάσεις δημοσίων μεταφορών

Το οικονομικό κόστος για το κράτος θα είναι κατά πολύ μειωμένο όταν υπογραφούν οι νέες συμβάσεις για τις δημόσιες μεταφορές, σύμφωνα με την Υπουργό Μεταφορών.

Η κα Αναστασιάδου ενημέρωσε σήμερα για δεύτερη φορά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για τις νέες συμβάσεις δημόσιων επιβατικών μεταφορών που θα υπογραφούν μετά από ανοικτό διαγωνισμό που θα απευθύνεται σε εταιρείες στην Κύπρο και το Εξωτερικό για να αναλάβουν από το 2020.

Σύμφωνα με την ίδια, η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις θα είναι στο οικονομικό μέρος, το οποίο θα βγάλε το κράτος από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα, αφού θα βασίζεται στην προσφορά του αναδόχου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε η Υπουργός Μεταφορών, μέσω των νέων συμβάσεων οι ανάδοχοι που θα κερδίσουν τον ανοικτό διαγωνισμό, θα αναλαμβάνουν το ρίσκο των εξόδων αλλά και των εσόδων.

Οι ανάδοχες εταιρείες θα λαμβάνουν το 30% των εσόδων και το κράτος το 70% ώστε να μπορεί να επενδύει εκ νέου σε υποδομές για τις δημόσιες μεταφορές.

Το κράτος σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Μεταφορών, θα πληρώνει 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό αυξημένο σε σχέση με αυτά που πληρώνει σήμερα κατά 19 εκατ. Ευρώ, κάτι που οφείλεται στην προσπάθεια για καλύτερη κάλυψη όλων των περιοχών, την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων και του ωραρίου εξυπηρέτησης.

Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα αφορούν όπως και πριν 6 περιοχές: Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, ελεύθερη Αμμόχωστο, ενώ θα υπάρχει και Υπηρεσία για Υπεραστικές διαδρομές.

Κατά την αναδιοργάνωση των δρόμων με τους νέους αναδόχους θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν περισσότερες μαθητικές διαδρομές στις τακτικές διαδρομές.

Δεν θα ενταχθούν στις τακτικές διαδρομές οι εξειδικευμένες μαθητικές διαδρομές, οι οποίες θα εκτελούνται από άλλες εταιρείες λεωφορείων πέραν αυτών που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό.

Ο έλεγχος για την τήρηση των δρομολογίων, σύμφωνα με την Υπουργό Μεταφορών θα γίνεται μέσω της τηλεματικής, δηλαδή έξυπνων καρτών που θα κτυπούν οι επιβάτες με την είσοδο τους στα λεωφορεία. Θα υπάρχει ακόμα σύστημα διαχείρισης στόλου και πληροφόρηση των επιβατών.

Εντός των νέων συμβάσεων προβλέπεται η προστασία και μεταφορά των υφιστάμενων εργαζομένων στις νέες εταιρείες, ενώ τα οχήματα που θα στελεχώνουν τους στόλους δεν θα πρέπει να είναι μέχρι 15 ετών.

Δήλωση Χριστάκη Τζιοβάνη, Βουλευτή ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων μεταφορών, αναφέρει, “αυτό που επισημάναμε ως ΑΚΕΛ είναι την αναγκαιότητα συνέχισης του θεσμού, τον εκσυγχρονισμός και τη βελτίωση του συστήματος. Ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε οι μεταφορές να είναι ευέλικτες και φιλικές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Δηλώσαμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε για την βελτιστοποίηση του θεσμού, την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του για τη καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού”.

Ενώ συμπλήρωσε ότι, “σε ερώτηση μας τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν προσφοροδότες, η Υπουργός δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συνεχίσουν οι υφιστάμενοι ανάδοχοι για ακόμα 2 χρόνια. Επαναλαμβάνουμε την έγνοια μας όσον αφορά τους εργαζομένους και ζητήσαμε να διατηρήσουν την εργασία τους με βάση τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ αναδόχων και εργαζομένων.
Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την διαδικασία προσφοροδότησης και καλούμε την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και ομαλή συνέχιση του πολύ ευεργετικού θεσμού των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών”

Όσον φορά στη σύνδεση των δρόμων Λευκωσίας – Τροόδους, ο κ. Τζιοβάνης δήλωσε ότι, “επισημάναμε την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου που χρονολογείται από το 2000. Η Υπουργού Μεταφορών παρουσίασε τα νέα χρονοδιαγράμματα ολόκληρου του έργου 2020-2023 τα οποία θα παρακολουθούμε. Ως ΑΚΕΛ θα εποπτεύουμε το συγκεκριμένο θέμα και ζητήσαμε από την Υπουργό όπως ενημερώνει ανά έξι μήνες την επιτροπή”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.