Υπ. Μεταφορών: Ορόσημο η έναρξη εκτέλεσης των Υπηρεσιών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών με Λεωφορεία

Ορόσημο για τις δημόσιες μεταφορές στην Κύπρο αποτελεί η επικείμενη έναρξη εκτέλεσης των Υπηρεσιών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών με Λεωφορεία στις 5 Ιουλίου 2020 δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος διευκρινίζοντας ότι «οι νέες συμβάσεις παραχώρησης, αφορούν στις δημόσιες μεταφορές για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και ανατέθηκαν στον Ανάδοχο, ακολουθώντας τη διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού».

Σε Διάσκεψη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών στο πλαίσιο των νέων Συμβάσεων για τις Δημόσιες Μεταφορές, ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID 19 αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και όλα τα νέα μεγάλα οχήματα διαθέτουν μοναδικό σύστημα αποστείρωσης» καθιστώντας την Κύπρο, «πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει το υφιστάμενο σύστημα αποστείρωσης».

Πρόσθεσε ότι «για να καταστεί όμως η χρήση του λεωφορείου ως πραγματική επιλογή για τη διακίνηση των πολιτών θα πρέπει να τεθούν τα θεμέλια και να υλοποιηθούν εκ των προτέρων μία σειρά από μέτρα όπως η δημιουργία συστημάτων ποιότητας τα οποία θα στηρίξουν την ορθή και ποιοτική διαχείριση, καθώς επίσης η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού».

Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, η ανάδοχη εταιρεία ενθαρρύνεται όπως προχωρήσει με επενδύσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην πλήρη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και στις δύο επαρχίες».

Σημείωσε πως «θεωρούμε πολύ σημαντικές τις επενδύσεις και που αφορούν στην αναβάθμιση σταθμών και σημαντικών σημείων μετεπιβιβάσεων καθότι αποτελούν κομβικά σημεία ποιοτικής εξυπηρέτησης των επιβατών σε πολυκεντρικά και πολυτροπικά δίκτυα».

Για τα νέα δίκτυα μεταφορών, ο Υπουργός είπε ότι «μελετώνται εκτενώς και αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων έξι μηνών, ενώ ο σχεδιασμός τους προβλέπει αυξημένη συχνότητα διακίνησης των δημοσίων μεταφορών στους κύριους άξονες με ωράρια εξυπηρέτησης μέχρι και 18 ώρες την ημέρα».

Επίσης, συνέχισε, «η δημιουργία υπηρεσιών τελευταίου σκέλους – last mile services – είναι σημαντική για την πρόσβαση στη νέα υπηρεσία και παράλληλα στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων ενθαρρύνονται οι επενδύσεις ή η συνεργασία με άλλους φορείς για δημιουργία χώρων στάθμευσης και μετεπιβίβασης γνωστοί ως Park & Ride καθώς και συνεργασία με εταιρείες παροχής υπηρεσιών ποδηλάτων και ταξί».

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, είπε ο κ. Καρούσος, «έχει ήδη αναπτύξει συστήματα και ηλεκτρονικές εφαρμογές πληροφόρησης επιβατών καθώς επίσης τρόπους πρόσβασης για χρήση έξυπνης ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα φέρει την εμπορική ονομασία ΜΟΤΙΟΝ» και στο πλαίσιο αυτό ο νέος πάροχος θα ενισχύσει περαιτέρω τα υφιστάμενα εργαλεία και θα προβεί σε επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Ανέφερε ότι ο ανάδοχος «έχει προμηθευτεί με μοντέρνα οχήματα τα οποία προσφέρουν, μεταξύ άλλων, προσβασιμότητα σε επιβάτες που χρησιμοποιούν τροχοκαθίσματα, διαθέτουν χώρους διαμορφωμένους για μητέρες με καροτσάκια για παιδιά και επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε επιβάτες με δυσκολίες στη διακίνηση ή με κινητικά προβλήματα».

Επιπρόσθετα, οι διάφορες ανακοινώσεις θα γίνονται σε διάφορες γλώσσες έτσι ώστε να εξυπηρετείται και το μη ελληνόφωνο επιβατικό κοινό.

Για το υφιστάμενο προσωπικό, ο κ. Καρούσος, διαβεβαίωσε ότι «η μεταφορά του στις δύο νέες εταιρείες έχει διασφαλιστεί με τους ίδιους όρους για τουλάχιστον ένα έτος» για να προσθέσει ότι «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται τόσο η ομαλή ένταξη του υφιστάμενου προσωπικού διασφαλίζοντας ένα θετικό κλίμα στις εργασιακές σχέσεις».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε σε θέματα ασφάλειας του επιβατικού κοινού, λέγοντας ότι αυτή προσφέρεται «μέσα από την αναβάθμιση του στόλου, της εκπαίδευσης των οδηγών, την παρακολούθηση του τρόπου οδήγησης και την ορθή συντήρηση των οχημάτων» δηλώνοντας βέβαιος ότι «η έκβαση της 10ετούς σύμβασης με την Ανάδοχο εταιρεία θα είναι αρμονική και ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Κύπρου».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.