ΥΠΟΙΚ: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός τις επόμενες μέρεςΣυνάντηση με εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων παρουσία του Υπουργού Οικονομικών είχε σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περνάμε στη δεύτερη φάση, στη φάση της ανάκαμψης, λέγοντας ότι κυβέρνηση και τραπεζικός τομέας θα συνεισφέρουν με τα μέσα που έχουν. Πρόσθεσε ότι αλλάζει και η ψυχολογία της αγοράς.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν με ταχείς διαδικασίες και από τον τραπεζικό τομέα. Πρόσθεσε ότι το μέτρο επιδότησης του επιτοκίου είναι σημαντικό μέτρο και για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν δάνειο.

Επίσης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα εξέλθουμε νικητές και από αυτή την οικονομική κρίση. Όπως είπε, τα πρώτα σημάδια μετά από την μερική άρση των περιορισμών είναι θετικά σημειώνοντας ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει καταλυτικά. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά είπε ότι τα σχέδια τώρα είναι πιο στοχευμένα.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφού όπως είπε η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις προτάσεις των κομμάτων.

Ικανοποιημένες οι τράπεζες από τα μέτρα

Οι τράπεζες έχουν τη θέληση, τη διάθεση, τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια για στήριξη της οικονομίας ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Ιωάννης Μάτσης είπε ότι τα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι καλά. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα ενίσχυσης της δανειοδότησης όπως η επιδότηση των επιτοκίων και η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων που θα δώσουν όπως είπε περισσότερη δυνατότητα στις τράπεζες για δανειοδοτήσεις.

Επίσης ο κ. Μάτσης σημείωσε ότι από την ημέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είδαν να αυξάνεται ραγδαία η οικονομία, προσθέτοντας ότι τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνονται καλύτερα από ότι τα προέβλεπαν μέσα στον Απρίλιο. Σημείωσε ακόμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουν και να δώσουν δανειοδότηση και ρευστότητα, ενώ ανέφερε ότι τα σχέδια θα φέρουν αυξημένο όγκο αιτήσεων από ενδιαφερόμενους.