Αυξήσεις για περίπου χίλιους χαμηλόμισθους του δημοσίου οι οποίοι είναι καθηλωμένοι στην κατηγορία των βοηθών γραφείου και σε καθεστώς αορίστου χρόνου εδώ και χρόνια, καθώς και αύξηση των φοροεκπτώσεων για τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά από συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ.

Όπως ανέφερε, στον προϋπολογισμό του 2020 θα περιληφθεί πρόνοια για αναβάθμιση των χαμηλόμισθων στην κατηγορία των βοηθών γραφείου, από την κλίμακα 1, 2, 5 στην κλίμακα 2, 5, 7.

Επίσης, για τη φορολογική έκπτωση προς τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά ταμεία είπε ότι προωθείται η αύξηση του ποσοστού από το ένα έκτο του εισοδήματος που είναι σήμερα στο ένα πέμπτο. Ανέφερε ακόμη ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η συζήτηση όσον αφορά τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για όσους προσλήφθηκαν στο δημόσιο μετά το 2011.

Μέτρα για φοροδιαφυγή

Εν τω μεταξύ ο Χ. Γεωργιάδης εξήγγειλε επίσης δύο μέτρα για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο μέτρο αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, ανεξάρτητα αν τα εισοδήματά τους υπόκεινται ή όχι σε φορολογική επιβάρυνση. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα συλλεγούν στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας και θα υπάρξει αυξημένη δυνατότητα ελέγχου.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την υποχρέωση των παρόχων προϊόντων και υπηρεσιών να διαθέτουν μηχανή και να αποδέχονται πληρωμή με κάρτες. «Να μην υπάρχει, δηλαδή, ευχέρεια σε έναν έμπορα, καταστηματάρχη, παροχέα υπηρεσιών να πει ότι δεν δέχομαι κάρτα».

Πέναλτι για 63ο έτος

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, έθεσε θέμα όσον αφορά το πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Όπως είπε, υπάρχει περιθώριο για στοχευμένη συζήτηση του θέματος, ώστε να βρεθεί μια διευθέτηση η οποία να είναι όσο το δυνατό πιο κοινωνικά δίκαιη για το σύνολο των συνταξιούχων. Αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση των Ταμείων Υγείας λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία με τον ΠτΔ, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, ότι θα μετεξελιχθούν στη βάση του συσσωρευμένου ωφελήματος προς τους εργαζόμενους με τρόπο που δεν θα δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο ΓεΣΥ. «Δεν θα ανταγωνίζονται το ΓεΣΥ, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν συμπληρωματικές υπηρεσίες», όπως είπε.