Υπ.Παιδείας: Αντί συζήτηση για το Υφυπουργείο έφεραν για εκτύπωση στη βουλή νέο νομοσχέδιο

Ενώ η Επ. Παιδείας θα ξεκινούσε κατ’ άρθρο συζήτηση, ενημερώθηκε εκείνη την ώρα για νέο νομοσχέδιο - Πρόχειρη, ανεύθυνη και φαιδρή αντιμετώπιση του ΥΠΠΑΝ για Υφ. Πολιτισμού

Ενώπιον ενός πρωτοφανούς σκηνικού βρέθηκαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, καθώς, ενώ ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας να περιμένουν, καθώς κατατίθεται νέο νομοσχέδιο με αλλαγές, το οποίο δόθηκε εκείνη την ώρα για εκτύπωση ώστε να διαμοιραστεί στους βουλευτές.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei



Η στάση αυτή του υπουργείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι προετοιμάστηκαν με βάσει το προηγούμενο νομοσχέδιο και δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση για την κατάθεση νέου. Ως εκ τούτου, η κατ’ άρθρο συζήτηση αναβλήθηκε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έκανε λόγο για προχειρότητα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο Πολιτισμού. Εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να δείξουν περισσότερη σοβαρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ως θέση αρχής θεωρεί ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα καθοδηγητικό οργανόγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει το υφυπουργείο, ενώ είπε ότι και οι καλύτερες δομές να δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να γίνουν βήματα μπροστά αν δεν στηριχθούν με τα αναγκαία κονδύλια. Είπε επίσης ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο που βρίσκεται σήμερα, όπως υποστηρίζουν όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα. Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάγεται στο νομοσχέδιο για το υφυπουργείο το Ίδρυμα για τη Συμφωνική Ορχήστρα. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα ευρύτερης θεατρικής ανάπτυξης θα παραμείνουν στον ΘΟΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι αναβλήθηκε η συζήτηση, αφού δεν ήταν έτοιμη η εκτελεστική εξουσία και παρέδωσε την τελευταία στιγμή το τελικό νομοσχέδιο. Ανέφερε ωστόσο ότι αποτελούσε παρότρυνση της Επιτροπής να προχωρήσει το υπουργείο σε διαβούλευση με όλους τους φορείς για δύο θέματα που προκαλούσαν προβλήματα. Το πρώτο, είπε, αφορά τον ΘΟΚ, όπου σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ η διαβούλευση απέδωσε καρπούς και υπήρξαν αλλαγές. Το δεύτερο, σημείωσε, είναι το μεγάλο πρόβλημα και οι έντονες αντιδράσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, είναι ένα εσωτερικό θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, εξέφρασε απογοήτευση που η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να μην αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση. Αναφορικά με τη μετακίνηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, είπε ότι υπάρχει ήδη απόφαση Υπουργικού και θετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ήρθαν αλλαγές την τελευταία στιγμή και δόθηκαν μετά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής. Ανέφερε ότι επιβάλλεται να υπάρξει και οργανόγραμμα για να δούμε πώς θα λειτουργήσει το υφυπουργείο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.