Υπ. Υγείας: Ανάγκη κινήτρων για την παροχή φαρμακευτικών προϊόντων σε μικρές αγορές

Την ανάγκη για παροχή κινήτρων για την παροχή φαρμακευτικών προϊόντων σε μικρές αγορές όπως η Κύπρος υπογράμμισε η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη κατά τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή της Δρ Κανάρη στο Συμβούλιο της ΕΕ από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η πρόταση κανονισμού που αφορά τα τέλη και τις επιβαρύνσεις που καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η νέα Στρατηγική της ΕΕ για την Παγκόσμια Υγεία, καθώς και οι ελλείψεις σε φάρμακα που προέκυψαν σε ορισμένα κράτη μέλη.

Οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν ακόμα την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων παρενεργειών της COVID-19 (long COVID) καθώς και την εφαρμογή των συμβολαίων προμήθειας εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σε παρέμβασή της στη συζήτηση για τη διαδικασία επιβολής τελών και επιβαρύνσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Υπουργός Υγείας καλωσόρισε την στοχευμένη προσέγγιση που έχει προτείνει η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων της ΕΕ.

Η Δρ Κανάρη έκανε επίσης ειδική αναφορά στην ανάγκη παροχής κινήτρων για τοποθέτηση φαρμακευτικών προϊόντων σε μικρές αγορές όπως η Κύπρος.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε τους Υπουργούς Υγείας εκ μέρους της Επιτροπής για την εφαρμογή των νέων Κανονισμών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν ακόμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την σύναψη διεθνούς συμφωνίας κατά των πανδημιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παράλληλα με διαβουλεύσεις για τροποποίησης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

DOC.20230314.4683508.kanari ygeias
Óôï Óõìâïýëéï Õðïõñãþí Õãåßáò ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò ðáñÝóôåé ç Õðïõñãüò Õãåßáò

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την νέα Στρατηγική της ΕΕ για την Παγκόσμια Υγεία, η Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια για επίτευξη πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Η Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι μέσω της ολιστικής εφαρμογής της νέας Στρατηγικής αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ, και η ετοιμότητα της να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση υφιστάμενων και μελλοντικών κρίσεων στην υγεία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Δρ Κανάρη είχε επίσης διμερή συνάντηση με την Δρ Άντρεα Αμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για θέματα πρόληψης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας της Κύπρου με το ECDC.

Σ.Υ.Υ. 1 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy